ondersteuning1.jpg
Provider image

Antwerpen telt meer dan 60 moskeeën. Niettemin vinden heel wat moslimjongeren, op zoek naar zingeving en in volle identiteitsontwikkeling, er weinig of geen aansluiting. Jongeren zitten met heel wat religieuze levensvragen die ze nu vooral beantwoord zien door moskeeën en imams die weinig zicht hebben op de huidige diverse en multireligieuze samenleving. Moskeeën zouden hierin een belangrijke rol kunnen vervullen en op die manier ook een bijdrage leveren aan de preventie van radicalisering bij moslimjongeren. Om deze intergenerationele kloof te dichten is een vormings- en sensibiliseringsaanbod ontwikkeld door Ceapire. Dit aanbod streeft ernaar om moskeeën ertoe aan te zetten hun maatschappelijke rol op te nemen rond de problematiek van radicalisering en aanverwante thema’s zoals opvoeding, het bespreekbaar maken van taboes en de kwaliteit en aanpak van islamonderwijs. Bovendien draagt dit aanbod ertoe bij om moskeeën te helpen professionaliseren door in te zetten op noden zoals explicitering van de visie en missie van de moskee t.a.v. haar gebruikers, op meer efficiëntie in het beleid van de moskee, ook inzake communicatie, vrijwilligersbeleid en het ontwikkelen van een kwalitatief aanbod naar volwassenen én jongeren toe. Ceapire is een organisatie die het Antwerpse moskeelandschap en de gevoeligheden binnen de moskeeën goed kent. Daarnaast zijn ze deskundig inzake de problematiek van radicalisering onder (moslim)jongeren.

VOORONDERZOEK:  voorjaar 2018

Om de slaagkansen van een vormingsaanbod te verhogen, vond in een eerste fase een verkennend onderzoek plaats bij 15 Antwerpse moskeeën (Groot-Antwerpen, met inbegrip van alle 9  districten). De selectie van deze 15 moskeeën werd gedaan in overleg met de dienst levensbeschouwingen, rekening houdend met grootte, bereik, locatie, achtergrond en samenstelling van het bestuur van de moskeeën. Bedoeling was enerzijds en voornamelijk om de huidige werking van de moskeeën in kaart te brengen. Anderzijds kon op deze manier al draagvlak gecreëerd worden voor een eventueel vervolgtraject dat met diezelfde moskeeën zou kunnen gelopen worden.

Daarnaast werd een online-bevraging gedaan bij 212 Antwerpse moslims, om ook hun percepties, verwachtingen en verzuchtingen in kaart te kunnen brengen. Op basis van de resultaten van dit vooronderzoek stelde Ceapire vzw een vormingstraject samen.

UITROL TRAJECT: NOV 2018 – DEC 2019

Initieel werd de uitrol van de vorming in 2 fasen voorzien:

-          Eerste fase met 8 moskeeën van nov 2018 tot eind mei 2019

-          Evaluatie van eerste fase

-          Tweede fase met overige 7 moskeeën wordt voorzien voor najaar 2019 (mits positieve evaluatie van eerste fase).

De moeizame communicatie met de moskeebesturen en imams, zorgde voor aanzienlijke vertraging in het organiseren van de sessies. De vastenmaand en de daaropvolgende zomermaanden  deden hier nog een schepje bovenop…We verleenden Ceapire uitstel tot eind december 2019 om het traject te realiseren. In tussentijd haakten 4 moskeeën af, voornamelijk omwille van interne problemen of wissels in het bestuur, waardoor er geen draagvlak aanwezig bleek voor deelname aan het traject.

De  aanpak werd grondig herzien en elke moskee werd individueel bediend. Bedoeling is na een positieve evaluatie van deze eerste fase willen, eventueel een volgende groep van 7 moskeeën laten deelnemen aan het traject in de loop van 2020. De evaluatiefase is op dit moment nog lopende.

Ceapire ontwikkelt naar aanleiding van dit project een Handleiding voor moskeeën, m.b.t. bovenstaande thema’s.