Circulair bouwen vergt een andere aanpak en stelt jou als lokaal bestuur ook voor enkele nieuwe vraagstukken. Daarom verzamelen we enkele interessante tools die jou doorheen het proces kunnen ondersteunen. 

TOTEM-tool

Voluit Tool to Optimise the Total Environmental impact of Materials is een transparante, eenvoudige, digitale interface waarmee de Belgische bouwsector aan de slag kan om de milieu-impact van gebouwen te objectiveren en te verminderen.

Buildwise (het vroegere WTCB) en het Bureau Bouwtechniek schreven in opdracht van de OVAM een gids met een handleiding voor aanbestedende overheden

De GRO

Via een brede waaier aan duurzaamheidsaspecten Ă©n het verankeren van circulaire principes biedt de GRO handvatten om tot toekomstgerichte gebouwen te komen. Aan de hand van GRO kan je jouw ambities onderzoeken, formuleren en opvolgen. Deze tool werd ontwikkeld door het Facilitair Bedrijf van de Vlaamse Overheid. 

Lees ook de gids GRO in overheidsopdrachten. 

Circulair Gebouwd

Deze tool helpt jou om circulaire ambities van een bouwproject concreet te maken en toe te passen. Met Circulair Gebouwd vertaal je de theoretische principes van circulair bouwen naar een praktische uitvoering. De tool werd ontwikkeld in kader van het  Circular biobased Construction Industry (CBCI) project

Ambitiekaart Circulair Bouwen voor lokale besturen

De ambitiekaart circulair bouwen biedt je praktische tips en voorbeelden om op maat van jouw ambitie in te zetten op verantwoord materiaalgebruik, levensduurverlenging, en het tegengaan van waardeverlies van materialen… . Naast de versie voor lokale besturen is er ook nog een ambitiekaart circulair bouwen residentieel. Dit werd opgemaakt door BLIEBERG A.C.E. in opdracht van de OVAM.

Bouwcode als klimaattool

Bond Beter Leefmilieu, Voorland en VRP werkten samen deze toolbox uit die lokale besturen ondersteunt bij de opmaak van een bouwcode die mee vorm geeft aan het klimaatbeleid. Een van de aspecten die hierin behandeld wordt is circulair bouwen. Wil je meer weten over hoe dit tot stand kwam en welke leerlessen er zijn? Bekijk de bouwcode in de praktijkendatabank van Netwerk Klimaat.

Beleidsmatrix

De beleidsmatrix geeft verschillende inspirerende acties weer die je als lokaal bestuur kan ondernemen. De acties werden gecategoriseerd in een matrix en bevatten telkens voorbeelden en fiches. Je kan vertrekken vanuit de eigen rol, hoever je staat, of welk beleid het best past. De beleidsmatrix werd opgemaakt door de proeftuin Circulair Bouwen in opdracht van OVAM.