antwerpen_atlas_musea_beeld1_jeroen_broeckx.jpg
Provider image

Voor nieuwkomers, anderstaligen of mensen met een beperkt budget is het vaak niet eenvoudig hun weg te vinden naar het vrijetijdsaanbod van de gemeente. Er bestaan echter verschillende initiatieven die dit faciliteren. Zo maken gemeentes gebruik van vrijetijdscheques of -passen, organiseren ze een vrijetijdsmarkt, zetten ze een vrijetijdscoach...

Categorie

Inclusieve vrije tijd

Doelen

  • De financiële drempel voor vrijetijdsparticipatie verlagen.
  • Nieuwkomers laten kennismaken met het vrijetijdsaanbod.
  • Kansen bieden om Nederlands te oefenen, mensen te leren kennen, het mentaal en fysiek welzijn te verbeteren, het sociaal netwerk te vergroten
  • Ontmoeting en verbinding tussen nieuwe en 'oude' inwoners

Doelgroep

  • Mensen met een beperkt budget
  • (Anderstalige) nieuwkomers

Beschrijving

Voor nieuwkomers, anderstaligen of mensen met een beperkt budget is het vaak niet eenvoudig hun weg te vinden naar het vrijetijdsaanbod van de gemeente. Er bestaan echter verschillende initiatieven die dit faciliteren. Zo maken gemeentes gebruik van vrijetijdscheques of -passen, organiseren ze een vrijetijdsmarkt, zetten ze een vrijetijdscoach...

Succesfactoren

  • Bouw een breed netwerk aan vrijetijdsaanbieders uit via een netwerk vrijetijdsparticipatie, zodat je verschillende types activiteiten kan aanbieden.

Uitdagingen

  • Voldoende bekendmaking van de vrijetijdspas en het vrijetijdsaanbod is noodzakelijk.
  • Het is belangrijk mensen goed te matchen, toe te leiden naar een aanbod waar ze interesse in hebben, en op te volgen.
  • Het is belangrijk om organisaties te motiveren om zich open te stellen voor diversiteit, aangezien men soms de meerwaarde ervan niet inziet voor de eigen werking.

Deze praktijk in

Asse, Beersel, Diest, Dilbeek, Drogenbos, Grimbergen, Kraainem, Kortrijk, Landen, Machelen, Overijse, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw, Tienen, Vilvoorde, Wemmel, Wezembeek-Oppem, Zaventem

In heel wat Vlaamse steden leidt Bijt in je vrije tijd anderstalige inwoners naar sportieve en culturele activiteiten. Zowel in de voormiddag als ’s avonds wordt er een ruim aanbod aan activiteiten (op de reguliere locatie) voorzien door lokale organisaties en clubs, bv. breien, verjaardagskaarten knutselen, yoga, volksspelen, handbal, cricket, juwelen maken, ju jitsu, atletiek, tafeltennis, kennismaking met de BIB, kunstacademie, ...
De deelnemers schrijven zich vooraf in via het AgII, de Dienst Integratie van de stad Sint-Truiden of via de NT2-aanbieders en Fedasil. Ze kiezen een activiteit waaraan ze die dag gaan deelnemen. Voor elke activiteit is er een effectieve door- stroom naar het reguliere aanbod mogelijk. Voor de vrijetijdsaanbieders wordt er een vorming Duidelijke Taal (en indien mo- gelijk een tweede ’10 tips over omgaan met diversiteit in sportclubs’) aangeboden door Dienst Integratie. 

Beersel

Vrijetijdscheque in het onthaalpakken voor nieuwe Beerselaars, Beerselaars van niet-Belgische origine en voor cliënten van het OCMW. Elke cheque heeft een waarde van 10 euro en dient voor het betalen van het lidgeld of activiteiten van Beerselse verenigingen en initiatieven van de gemeente Beersel.

Contact integratieambtenaar

Eeklo

Actieve bekendmaking van Uitpas Meetjesland bij anderstalige nieuwkomers. Het netwerk vrijetijdsparticipatie van het Meetjesland moedigt ook zoveel mogelijk verenigingen aan Uitpas te gebruiken zodat de financiële drempel verkleind wordt. Mensen die recht hebben op kansentarief kunnen korting krijgen.

Genk

De vrijetijdscoach van stad Genk helpt inburgeraars wegwijs te maken in Genk. De coach leidt toe naar een vrijetijdsorganisatie en volgt de persoon op gedurende een traject van 40 uur. Tijdens dit traject van vrijetijdsactiviteiten en/of vrijwilligerswerk maakt de inburgeraar kennis met andere Genkenaren en leert zij/hij Genk beter kennen.

De vrijetijdscoach bundelt ook de noden van inburgeraars en signaleert ze naar het beleid.

De vrijetijdscoach in Genk is zelf iemand met migratieachtergrond die ooit als Springplank-medewerker (tewerkstellingskansen voor hoger opgeleide anderstaligen op het niveau van het behaalde diploma) begon bij de stad. 

Flyer

Contact vrijetijdscoach 

Halle

Hallenaren die recht hebben op verhoogde tegemoetkoming, kunnen een Kom!pas aanvragen. Met deze kaart krijgen ze 75% korting bij de 54 aangesloten vrijetijdsaanbieders. De vrijetijdsaanbieders krijgen, wanneer ze dat willen, ondersteuning om zich open te stellen tot de doelgroepen die ze minder gemakkelijk bereiken.

Meer info

Contact projectmedewerker samenleven

Harelbeke

Ambassadeurs van de stad Harelbeke zijn inwoners van vreemde origine die zich vrijwillig inzetten om informatie over de stad te verspreiden binnen hun netwerk of in hun buurt. Zij vormen een informeel toegangspunt voor nieuwe inwoners van vreemde origine met betrekking tot informatie over cultuuractiviteiten, vrijetijdsaanbod, etc. Maar zij zijn ook een makkelijk aanspreekpunt bij hulpvragen.

Leuven

Bijt in Leuven

De dienst diversteit en de jeugddienst van de stad Leuven organiseren wekelijkse vrijetijdsmomenten voor OKAN-jongeren en zogenaamde ‘hangjongeren’. Er worden ook infomomenten en workshops georganiseerd over interimarbeid, vakantiewerk en vrijwilligerswerk. De jongeren worden toegeleid naar Kabinet J, de Leuvense jeugdraad, naar het sportnetwerk, jeugdwerk en culturele organisaties. Per schooljaar zijn er 75 toeleidingen waarvan de helft als succesvol wordt ervaren. De deelnemende sport- en cultuurverenigingen worden door de stad ondersteund in het onthalen en begeleiden van anderstalige nieuwkomers. Daarvoor organiseert men interactieve workshops.

Het initiatief werkt via het principe van actieve toeleiding, waarbij jeugdwerkers van de stad samen met de jongeren naar sportverenigingen en culturele activiteiten toegaan. Daarnaast worden er ook huisbezoeken georganiseerd om met de ouders in gesprek te gaan over de nut van het initiatief.

Linkebeek

De gemeente Linkebeek organiseert informatiesessies over het gebruik van een smartphone. Ouders die weinig Nederlands kennen worden uitgenodigd voor ontmoetingsmomenten samen met hun kinderen.

Mechelen

Bijt in Mechelen

Om de drie maanden sturen vrijetijdsorganisaties de teksten over hun aanbod. De activiteiten worden in duidelijke taal beschreven en aangeduid met een icoon dat het taalniveau beschrijft dat men nodig heeft om te kunnen participeren. Deze teksten worden vervolgens nagelezen door een medewerker van het Agentschap Integratie en Inburgering of een coödinator van het Taalactieplan. Vervolgens zorgt de dienst Marketing en Communicatie voor de lay-out en druk. Er worden jaarlijks sinds 2010 4 edities van de vrijetijdskalender Bijt In Mechelen gemaakt. Deze worden verspreid onder de NT2-scholen, het Agentschap Integratie en Inburgering, OKAN-klassen en de praatpunten en taalpalen.

De coördinator van het Taalactieplan voorziet tevens vormingen in duidelijke taal aan de deelnemende vrijetijdsorganisaties.

Oostende

  • Stad Oostende biedt de UiTPas aan. Inwoners van Oostende met een laag inkomen kunnen een UiTPas aan kansentarief aankopen voor 1 euro. De financiële drempel is echter niet de enige hinderpaal die mensen verhinderen om deel te nemen aan een sportactiviteit. Daarom heeft Stad Oostende binnen de Dienst Sport een social sportcoach aangeworven. Door middel van intakegesprekken en een nauwgezette opvolging helpt deze persoon mensen op weg naar een gepaste sportactiviteit, ondersteunt hij/zij hen in hun noden en beantwoordt hij/zij hun individuele hulpvragen. Er wordt dus actief ingezet om ervaren drempels weg te werken (sociaal, cultureel, financieel, administratief, ...).
    • UiTPAS vind je in meer dan 65 steden en gemeenten.
  • Het kantoor Wegwijzer helpt in de zoektocht naar betaalbare vrije tijd en vakantie, en werkt met de UiTPAS aan kansentarief.

Rap op Stap kantoren

Rap op Stap, een initiatief van de Vlaamse overheid, heeft kantoren in tientallen gemeenten. 

Rap op Stap is een laagdrempelig reisbemiddelingskantoor voor mensen met een beperkt budget. Veel mensen zijn niet aangesloten bij een sociale organisatie en de stap zetten naar zo een organisatie is soms te groot. Net daarom bestaat Rap op Stap. Je hoeft geen lid te zijn en je hoeft geen afspraak te maken. 

Er kunnen zowel vakanties en daguitstappen als sport- en cultuuractiviteiten geboekt worden in een Rap op Stapkantoor. De medewerkers helpen ook met het samenstellen van een budget en het uitzoeken van geschikt vervoer. 

Roeselare

Toeleiden naar vrije tijd: Enerzijds leidt de stad toe naar het bestaande aanbod (stadsactiviteiten, oefenkansen Nederlands, praatwijzer, praattafel Arhus, buurtsport, fietslessen). Anderzijds organiseert de stad ook activiteiten of worden er samenwerkingen aangegaan (nieuwjaarsfeest, culturele activiteiten in De Spil, Femma Ella, Week van de Verbondenheid).

Sint-Truiden

Zowel in de voormiddag als ’s avonds wordt er een ruim aanbod aan activiteiten (op de reguliere locatie) voorzien door lokale organisaties en clubs, bv. breien, verjaardagskaarten knutselen, yoga, volksspelen, handbal, cricket, juwelen ma-ken, ju jitsu, atletiek, tafeltennis, kennismaking met de BIB, kunstacademie, …
De deelnemers schrijven zich vooraf in via het AgII, de Dienst Integratie van de stad Sint-Truiden of via de NT2-aanbieders en Fedasil. Ze kiezen een activiteit waaraan ze die dag gaan deelnemen. Voor elke activiteit is er een effectieve door-stroom naar het reguliere aanbod mogelijk.
Voor de vrijetijdsaanbieders wordt er een vorming Duidelijke Taal (en indien mo-gelijk een tweede ’10 tips over omgaan met diversiteit in sportclubs’) aangeboden door Dienst Integratie.

Contact

Ambassadeurs in Harelbeke

Beleidsdomeinen

  • Vrije tijd
  • Sociaal beleid
  • Vrijwilligerswerking

Staat jouw praktijk nog niet in de databank? Vul dan deze fiche in.

Deze databank bouwen we samen met jullie! Wil je een wijziging, foto, update of opmerking doorgeven? Mail samenleven@vvsg.be.