Categorie
Lage drempels
Doelen
- Het integratieproces versnellen door buurthuizen en buurtwerking in te zetten om informatie te verspreiden
Doelgroep
Buurtbewoners (waaronder nieuwkomers)
Beschrijving
Door gebruik te maken van buurtwerking, waarbij alle inwoners van de buurt betrokken worden, kunnen er veel inwoners van de stad bereikt worden en kan informatie gemakkelijk verspreid worden. In 2 wijken van Halle is er bijvoorbeeld sprake van een permanente buurtwerking onder de bevoegdheid van Groep INTRO vzw en met ondersteuning van de stad. Via verschillende groepswerkingen worden allerhande vrijetijdsactiviteiten uitgebouwd en wordt er individuele ondersteuning geboden aan mensen, gaande van oefenkansen Nederlands tot huiswerkklassen en buurtmaaltijden. Via de open inloopmomenten en de groepsactiviteiten wordt sociaal contact gelegd tussen buurtbewoners. Er wordt extra aandacht besteed aan kansarmen en nieuwkomers.
Ook in Niel en Hemiksem tracht men nieuwkomers te bereiken en te betrekken via het buurthuis. In de buurthuizen zelf worden laagdrempelige activiteiten georganiseerd maar men kan er ook terecht voor informatie over ander (gemeentelijk) aanbod
Succesfactoren
- De buurtwerkingen zijn heel laagdrempelig omdat ze ingebed zijn in de wijken en de buurtwerkers altijd aanspreekbaar zijn. Deze buurten hebben veel inwoners met migratieachtergrond die veel drempels ervaren als het gaat over netwerken en participeren aan het reguliere aanbod van de stad. De activiteiten zijn op maat van de doelgroep en worden in samenspraak met hen samengesteld.
- De buurthuizen in de regio zijn zeker een belangrijke factor in het betrekken van en het laten participeren van buurtbewoners in het algemeen.
- Via de groepswerkingen proberen we alle buurtbewoners te bereiken en te betrekken. Hierdoor leggen nieuwkomers niet alleen contact met andere nieuwkomers en met de buurtwerkers, maar ze leren ook Nederlandstalige buurtbewoners kennen. Deze werking doorbreekt het isolement waarin nieuwkomers zich vaak bevinden als zij in een nieuwe buurt komen wonen. De buurtwerkers gaan ook outreachend te werk om buurtbewoners te bereiken en toe te leiden naar de groepsactiviteiten.
Uitdagingen
-
Tot nog toe werden meestal bepaalde gemeenschappen bereikt en mensen van andere herkomst die al een tijdje in België verblijven (‘oude nieuwkomers’).
-
Personeelswissels hebben er in het verleden voor gezorgd dat de vertrouwensband heropgebouwd moest worden.
-
Ook vergt een duurzame buurtwerking financiële middelen die vaak ontbreken.
Deze praktijk in
Asse
Breughelbroekfeest: deze praktijk zet in op ontmoeting tussen Zellikenaren. De Breughelbroekfeesten is een samen-werking van verenigingen uit Zellik, inwoners uit Zellik, partners zoals bib, jeugdbeweging..
Halle
November Wereldmaand: Halle kleurt in de maand november traditioneel heel divers. Middenveldorganisaties en verenigingen zetten met ondersteuning van de stad een resem activiteiten op rond één thema, bijv. verbinden of duurzaamheid. Tijdens November Wereldmaand worden er allerlei activiteiten georganiseerd door verschillende Halse verenigingen en geëngageerde burgers. Ook verschillende stadsdiensten doen hier aan mee. De activiteiten (lezingen, acties, workshops, optredens, tentoonstellingen, ....) moeten wel stroken met de gedragen visie van November wereldmaand. Meer uitleg kan u in bijlage vinden in een nota.
Contact: nadege.goeman@halle.be
Niel
In Niel liep een samenwerking met Samenlevingsopbouw maar is men nu op zoek naar een nieuwe partner en nieuwe dynamieken om een nog divers(er) bereik te hebben.
Hemiksen
In het buurthuis van Hemiksem loopt een intensieve samenwerking met Samenlevingsopbouw Mechelen en Tochtgenoten-Welzijnschakels.
Sint-Pieters-Leeuw
Buurtwerking
Initiatiefnemer: Stad Sint-Pieters-Leeuw
Partners: Groep INTRO vzw
Sint-Niklaas
Festival van de verdraagzaamheid: Sint-Niklaas organiseert jaarlijks in samenwerking met verschillende partners het Festival van Verdraagzaamheid. Het stadsbestuur wil een duidelijk signaal geven dat er voor racisme en discriminatie geen plaats is. Op het programma staan er verschillende activiteiten rond de thema’s racisme, discriminatie, diversiteit en verdraagzaamheid. Verenigingen, organisaties en stadsdiensten in Sint-Niklaas krijgen de oproep om zelf activiteiten op te zetten, of om bestaande initiatieven die passen binnen het kader van het festival door te geven aan de organisatie.
Contact: Els.cant@sint-niklaas.be
Staat jouw praktijk nog niet in de databank? Vul dan deze fiche in.
Deze databank bouwen we samen met jullie! Wil je een wijziging, foto, update of opmerking doorgeven? Mail samenleven@vvsg.be.