A.3 Jouw eigen ruimtelijke energiestrategie

Wat is een Regionale Ruimtelijke Energiestrategie? Wat is de meerwaarde daarvan en hoe begin je daaraan? Wat is er daarna nodig om die strategie ook te realiseren? Een aantal regio's in Vlaanderen zijn al met dit instrument aan de slag gegaan. De pioniers van intercommunale Leiedal en provincie Oost-Vlaanderen maakten de deelnemers wegwijs. Hun ervaringen lagen mee aan de basis van het draaiboek dat Departement Omgeving over dit thema maakte.

 

B.10 Het potentieel van aquathermie

Vlaanderen wordt doorkruist door waterlopen en kanalen die historisch een hoofdrol gespeeld hebben in het ontstaan en de groei van heel wat steden en gemeenten. De nabijheid van deze waterlopen biedt steden en gemeenten vandaag een strategisch voordeel in de energietransitie. Stijn De Jonge van Extraqt toonde het potentieel van aquatheermie als energiebron voor verwarming en koeling in jouw gemeente of stad. We zoomden ook in op een Nederlandse case.

C.17 Hoe begin je aan energiegemeenschappen?

Energie produceren, delen en vraagsturing via samenwerking binnen een energiegemeenschap is mogelijk vanaf januari 2023. Wat zijn de mogelijke voordelen als lokale besturen, burgers en KMO's (nijverheid - landbouw) samenwerken om zoveel mogelijk lokale meerwaarde te creëren? Hoe begin je hieraan en hoe kan een lokaal bestuur deze helpen (opstarten)? Naast 2 praktijkvoorbeelden keken we ook naar instrumenten en methodieken om dit in jouw gemeente voor mekaar te krijgen.

D.24 Europees klimaatbeleid en Vlaamse implementatie

Vanuit Europa komt heel wat klimaatbeleid op ons af. Denk aan de Europese Green Deal, het Burgemeestersconvenant, Fit for 55, de clean energy for all Europeans package, Repower EU,... Wat houden deze plannen juist in en op welke manier worden deze vertaald naar de Vlaamse context? En nog belangrijker, hoe grijpen deze plannen in op het lokale klimaatbeleid en welke hefbomen zullen deze creëren om de transitie te versnellen?