Het Netwerk Klimaat focust zich enerzijds op het thema energie efficiëntie binnen het patrimonium, bestaande uit gebouwen, openbare verlichting en het publieke wagenpark. Daarnaast zijn we ook actief op het thema renovatie om de energievraag structureel te verminderen. Tijdens deze sessies trachtten we jullie te inspireren en inzicht te geven in onze huidige projecten.

 

 

A.2 Beschikbare ruimte optimaliseren via het verplaatsen van bouwrechten

Hoe optimaliseer je het gebruik van beschikbare ruimte? Volgens Leo Van Broeck ligt een mogelijke oplossing in het ruilen of verplaatsen van bouwrechten zonder dat er een schadevergoeding moet betaald worden.

B.9 De Langetermijnrenovatiestrategie: Vlaamse en lokale tandem

Het energieverbruik van woningen is goed voor ongeveer een derde van het (non-ETS) energieverbruik in Vlaanderen. De renovatiegraad moet omhoog met een factor 3 of 10 naargelang we meteen grondig of gefaseerd renoveren. Vlaanderen bracht een batterij aan maatregelen en middelen in stelling. De renovatieslag in elke wijk of appartement wordt (boven)lokaal gevoerd. Deze sessie gaf een blik op deze duurzame tandem tussen beide beleidsniveaus die elkaar versterken én aanvullen.

C.16 Positieve energiewijken

Het concept van de energiepositieve wijk is een fundamentele hefboom op weg naar lokale klimaatneutraliteit. De focus ligt op koolstofneutraliteit en is een surplus aan energieproductie, waar flexibiliteittechnologie voor een optimaal energiebeheer zorgt. VVSG, Flux50, Fluvius, VITO en Agoria werken samen aan 3 positieve energiewijken in Temse, Holsbeek en Oostende. We gaven een stand van zaken van dit project.

D.23 Stedenbouwkundige verordening: van regels naar regie


De bouwshift en de ontwikkelingen rond circulair bouwen vragen om een mind-shift voor iedereen die bezig is met ontwerpen en bouwen. Erik Wieërs, Vlaams Bouwmeester, lichtte toe wanneer het goede moment is om na te denken over de implicaties hiervan op het architectuurontwerp, het publiek opdrachtgeverschap en de architectuur in het algemeen. Stad Mechelen legde uit hoe zij aan de slag ging om klimaatbeleid maximaal op te nemen in de stedenbouwkundige verordening.