Door efficiënter materialengebruik, hergebruik en recycling kan een circulaire economie bijdragen aan een daling van de uitstoot van broeikasgassen. De presentaties tonen hoe je op verschillende manieren circulair aan de slag kan in jouw lokaal bestuur.
A.5 Basistraining: hoe maak je jouw gemeente circulair?
De afgelopen legislatuur werd er steeds meer gewerkt omtrent circulaire economie. De vraag is nu: hoe neem je dit nu mee naar de volgende legislatuur? Klaske Kruk nam ons mee op pad om zo van jou een echte verschilmaker te maken. We gingen samen na wat een circulaire gemeente is en hoe je dit in jouw gemeente kan opnemen.
B.13 Circulair bouwbeleid: ga aan de slag met de beleidsmatrix circulair bouwen
Renovatiedoelstellingen, werf 2 van het LEKP en dat in alle 3 de versies… lokale besturen staan voor een grote uitdaging wat betreft (ver)bouwen. Plaats daar nog eens bovenop dat we alles zo toekomstbestendig mogelijk moeten maken en dan is het al zeker zoeken naar een goede aanpak. De Proeftuin Circulair Bouwen maakte een beleidsmatrix circulair bouwen. Tijdens deze sessie gingen we hier verder mee aan de slag.
C.21 Circulaire gemeente in strategie en opvolging
De afgelopen jaren hebben heel wat steden en gemeenten actie ondernomen om met circulaire economie aan de slag te gaan. De vraag die zich dan ook stelt is “waar staan we nu?” en hoe kunnen lokale besturen verdere actie ondernemen. Het is niet alleen belangrijk om een startpunt te weten, we dienen ook inzicht te krijgen in de vooruitgang die we maken en waar we naartoe willen gaan. Benoit Ruysschaert nam de deelnemers mee doorheen enkele onderzoeken.