In 2024 staan we aan de vooravond van een nieuwe legislatuur. Deze zal bovendien bepalend zijn voor het behalen van de doelstellingen uit het Lokaal Energie- en Klimaatpact. In de presentaties hieronder vind je inspiratie rond de verankering van klimaat in beleidsteksten en geslaagde communicatie over duurzaamheidsstrategieën.
A.3 Klimaat als rode draad in het volgende meerjarenplan
2024 kondigt zich aan als een belangrijk jaar voor de lokale besturen, als vooravond van de legislatuur waarin zowel de LEKP- als burgmeesterconvenantdoelstellingen moeten bereikt worden. Een jaar waarin omgevingsanalyses en meerjarenplannen worden voorbereid en verkiezingsprogramma’s worden geschreven. Cruciaal dus ook om klimaat hierin als rode draad doorheen de verschillende thema’s mee te nemen. Hoe ga je aan de slag om klimaat als structureel thema in beleidsteksten te verankeren? Stad Harelbeke vertelde hoe zij voor het huidige meerjarenplan met de SDG’s als basis ook rond klimaat werken. Netwerk Klimaat gaf een aantal handvatten. Daarnaast stelde het Agentschap Binnenlands Bestuur de tool voor die de impact van energiebesparende maatregelen op de BBC in kaart brengt, een simulatietool die ze samen met het VEB ontwikkelde.
B.11 De laatste olifant in de kamer. Hoe krijgen we duurzaamheid verkocht?
Uit recent onderzoek van Departement Omgeving blijkt dat het voor lokale besturen een uitdaging is om burgers actief te betrekken bij hun duurzaamheidsstrategieën. Communicatiecampagnes bereiken vaak niet het gewenste, meetbare effect.
Opmerkelijk, wat veel burgers geven aan duurzaamheid wel degelijk belangrijk te vinden. We lijken intussen goed te begrijpen dat gedragsverandering nodig is. Toch blijft daadwerkelijke verandering vaak uit. Sterker nog: lokale besturen ondervinden soms weerstand bij communicatie over duurzaamheidsinitiatieven. Hoe kan dit en hoe kunnen we hier verandering in brengen?
Koen Thewissen van weareDaniel overbrugt de kloof tussen academische inzichten en de praktijk. Hij verduidelijkte in deze sessie welke cognitieve fouten in de weg staan en liet zien hoe we deze inzichten kunnen inzetten om burgers (en onszelf) subtiel te sturen richting duurzamer gedrag.
In deze sessie kregen we voorbeelden die écht werken en concrete tips om ook jouw duurzaamheidsverhaal verkocht te krijgen.
C.19 Klimaatdebat met jongerenpartijen
In mei 2024 woeden de verkiezingsdebatten volop. Na jaren van problemen met te veel of te weinig water, energie- en (of beter: door) andere crisissen zal klimaat ongetwijfeld een rol spelen in de campagne. De kandidaten van de diverse partijen en hun mening horen we vaak in de media. Omdat klimaat bij uitstek een thema is met enorm belang voor de toekomst presenteerden we op Klimaatdag een debat met de jongerenpartijen. Hoe maken we de energietransitie haalbaar voor iedereen? Hoe raken onze gebouwen af van fossiel gas? Welke ruimtelijke ingrepen zijn nodig? Relevante items waar lokale besturen mee geconfronteerd worden.
Moderator: Dirk Van Evercooren (2degNRG)
Sprekers:
- Dries Martens (Jong Socialisten)
- Kee Verheyen (Jong Groen)
- Bram Van Hecke (Jong CD&V)
- Sam Genné (Jong N-VA)
- Soetkin Jehaes (Jong VLD)