Categorie
Antidiscriminatie en -racisme
Doelen
Een plan tegen straatintimidatie zorgt ervoor dat discriminatie en aggressie in de openbare ruimte afneemt. Dit zorgt ervoor dat iedereen de openbare ruimte zonder zorgen kan betreden.
Doelgroep
Inwoners van de stad kunnen gediscrimineerd worden op basis van verschillende discriminatiegronden, zoals gender, leeftijd, herkomst, beperking en/of gezondheidstoestand.
Beschrijving
Aan de hand van een actieplan kan ervoor gezorgd worden dat intimidatie uit het straatbeeld verdwijnt. Dit actieplan kan opgebouwd zijn uit verschillende onderdelen: preventie, protectie, participatie en prosecutie.
Wil je meer goede praktijken, tools en hulpmiddelen over grensoverschrijdend gedrag ontdekken? Bezoek dan zeker onze pagina Grensoverschrijdend gedrag
Straatintimidatie valt binnen Plan Samenleven onder actie 16: Lokaal actieplan straatintimidatie ontwikkelen en uitrollen.
Deze praktijk in
Gent
- Actieplan straatintimidatie: Stad Gent en Plan International gaan in het Safer Cities project samen in de strijd tegen seksuele intimidatie.
Kortrijk
- Kortrijk heeft de pagina Over je grens waar je informatie kan vinden over grensoverschrijdend gedrag, intimidatie en hoe je een melding moet doen.
Mechelen
- De Communicatietoolkit van Mechelen biedt communicatiemateriaal om 'nee is nee' te verspreiden op een evenement of in een horecazaak.
Roeselare
- Roeselare pakte straatintimidatie transversaal aan. Ze werkten samen met de jongeren en het jeugdwerk een traject uit, in samenwerking met Pimento. Er wordt met de horeca ook aan een veilig uitgaan gewerkt.
Turnhout
- Turnhout rolt in samenwerking met Plan International een programma uit om de strijd aan te gaan tegen straatintimidatie en grensoverschrijdend gedrag in de openbare ruimte. Dit gebeurt binnen het Safer Cities project
Sint-Niklaas
- Sint-Niklaas werkt samen met Plan International voor het Safer Cities project dat ingaat tegen straatintimidatie en grensoverschrijdend gedrag
Antwerpen
- Allemaal Antwerpenaar: Antwerpen wat je kan doen tegen intimidatie in de publieke ruimte.
Staat jouw praktijk nog niet in de databank? Vul dan deze fiche in.
Deze databank bouwen we samen met jullie! Wil je een wijziging, foto, update of opmerking doorgeven? Mail samenleven@vvsg.be.