De corona crisis heeft een impact op iedereen in Geraardsbergen. Nu meer dan ooit wil het stadsbestuur de handen in elkaar slaan om samen met inwoners oplossingen te bedenken en uit te werken.

“Het is hartverwarmend om te zien hoeveel mensen zich spontaan aanbieden om elkaar te helpen”, zegt schepen van burgerparticipatie Kristin Vangeyte. “In coronatijden moet je nog meer dan anders in verbinding staan met je mensen.

Met campagne #solidairGeraardsbergen wil de stad samen met inwoners aan de concrete uitwerking van de hulpmaatregelen werken.  Op korte termijn peilt de dienst samenleven bij inwoners naar voorstellen om inwoners te ondersteunen in de mogelijke gevolgen van de corona-crisis. Dat gebeurt onder de noemer ‘stadsmakers’ via een oproep op Facebook, Hoplr, de gemeentelijke website en een e-mail naar alle adviesraden, dorpsraden en wijkcomités. De toeleiders in diversiteit vertalen de oproep in verschillende talen en verspreiden ze bij nieuwkomers.  

Schepen van burgerparticipatie Kristin Vangeyte. “We schakelen inwoners in om te begrijpen wat het stadsbestuur kan doen om hen écht te helpen.”  

Meer dan 25 ideeën kwamen naar boven. Een werkgroep met betrokken stadsmedewerkers bekijkt alle voorstellen en voegt eigen voorstellen toe. Als tweede stap bekijkt het College van Burgemeester en Schepen alle ingezonden ideeën en beslist waar het budget naartoe gaat. Dit jaar voorziet de stad 50.000 euro witruimte die burgers kunnen invullen. De komende jaren wordt dit budget zelfs verdubbeld. 

Een inwoner stelt bijvoorbeeld voor dat de stad privéeigenaars van tuinen stimuleert om hun tuin open te stellen voor spelende buurtkinderen. Tijdens de lockdown hebben zovele stadskinderen spelen in buitenlucht gemist. Een ander voorstel is om de telefoonrondes naar iedere 80-plusser verder te zetten, eventueel ook aangevuld met een fysiek bezoek.  

De stad richt een denktank op, samengesteld uit inwoners, om de 25 ideeën verder uit te werken. Op die manier wil de stad ook op lange termijn burgers betrekken met de keuze van steunmaatregelen. De impact van deze crisis zal namelijk nog een hele tijd op de stad wegen.  Sarah Leqeue van de dienst samenleving hoopt dat inwoners niet alleen ideeën bedenken maar ook een actieve rol opnemen bij het uitvoeren ervan.  

De stad werkte deze legislatuur een ambitieus participatieplan uit. Ze voorziet in totaal 1,2 miljoen euro participatiebudget. Zo wil ze een communicatienetwerk uitbouwen met inwoners, verenigingen, adviesraden… om de communicatie tussen inwoners en stad te versterken. Daarnaast wil de stad ook verschillende ‘werven’ opzetten waar burgers en overheid een gedeelde uitdaging aanpakken. Ze wil experimenten met rolverschuivingen tussen overheid en burgers. Sommige participatieplannen zijn door de corona-crisis enkele maanden uitgesteld of louter online georganiseerd. 

Schepen Kristen Vangeyte beklemtoont ferm: “Het stadsbestuur van Geraardsbergen wil meer dan ooit het partnerschap met burgers als reflex hanteren.” De uitdagingen die corona met zich meebrengt, doet het stadsbestuur nog meer geloven in deze ambitie. 

Sarah Lequeu, dienst samenleving, sarah.Lequeu@geraardsbergen.be

Schepen Kristin Vangeyte, kristin.vangeyte@geraardsbergen.be