Renovatiegraad versnellen zonder knelpuntberoepen te laten exploderen 

Renoveren is een tijd- en dus mensenintensief proces in een renovatiesector die nu al schreeuwt om extra handen en hoofden.   De renovatiegraad moet bovendien fors stijgen, naar minimaal 3% van woningbestand (minder dan 1% vandaag) én diepgaande energierenovatie inhouden die schil, technieken aanpakt om 2050 proof te zijn waarbij woningen koolstofneutraal worden.  

Voor het Vlaamse woningbestand komt dat neer op ongeveer 100.000 woningen per jaar, een forse uitdaging voor het zeer gevarieerde waarvan een deel relatief uniform is opgebouwd. We denken aan (sommige) rijwoningen, appartementen en ook sociale woningen.  Hier kunnen gestandaardiseerde bouwprocessen tijd en kosten besparing realiseren, door o.a. de gevelelementen en technieken vooraf in geprefabriceerde onderdelen te produceren ipv alles steen per steen op de bouwwerf zelf op te moeten bouwen.

De onderstaande initiatieven van eigen bodem dragen hier alvast hun steentje bij.

Het project de Sociale Energiesprong

Het Vlaams Energiebedrijf (VEB), BAM Interbuild, Energinvest, Enervalis en Cordium hun krachten in de Sociale Energiesprong

Op 5/10/2022 werden de geprefabriceerde isolerende gevels geplaatst in vier woningen in Hoeselt van sociale huisvestingsmaatschappij Cordium. De verbouwing vindt in sneltempo plaats, waarbij de bewoners hun huis niet moeten verlaten.  

Snel betekent niet dat er minder kwalitatief tewerk wordt gegaan, of met minder precisie. De projectpartners gingen vorig jaar al van start met de voorbereidingen.  De eerste systematische renovatie in de sector zorgt voor een vermindering van het warmteverbruik van 80% en een nulemissie.

De Vlaamse regering voorziet een recordbedrag van 4,5 miljard euro voor investeringen in sociale woningbouw. Dit zowel voor de realisatie van bijkomende sociale huurwoningen, maar ook voor de energetische renovatie van het sociale patrimonium als tweeluik voor een ambitieus renovatieplan en renovatieversnelling richting 2050 doelstellingen.

Meer informatie over deze sociale energiesprong

 

Cordium, BAM Interbuild en De Watergroep realiseren daarnaast ook een ‘Sociale Watersprong’ waarbij ze inzetten op slimme en collectieve oplossingen voor waterproblematiek. Lokaal (regen)water wordt hierbij maximaal hergebruikt. Dit project wordt gerealiseerd met de actieve steun van Vlaanderen Circulair.

Meer informatie over de sociale watersprong

 

 

 

Europees pilootproject waarbij 160 woningen 2050-proof werden gemaakt

In Wattrelos bij Rijsel (F) werden in het kader van een uniek Europees pilootproject rond diepgaand en structurele energetische renovatie 160 sociale woningen energieneutraal gemaakt.

De Aarschotse start up BuildUp, expert in gedigitaliseerd offsite bouwen, leverde voor dit project prefab gevels en daken die het mogelijke maakte om 5 woningen per dag van een nieuwe klimaatjas te voldoen.   Dat kan door – naast zonnepanelen en warmtepomp-oplossingen – een isolerende bouwschil aan te brengen rondom de huizen. Zo’n schil bevat complete gevels en daken die in een productiehal worden geassembleerd. Zo kunnen grote projecten als de energierenovatie van een sociale woonwijk in recordtempo worden uitgevoerd aan een snelheid van één dag per huis.

Energieneutrale woning in 24 uur

In Wattrelos bij Rijsel (Frankrijk) werd een hele sociale woonwijk energieneutraal gemaakt. Op tien maanden tijd werden 160 woningen uit 1960 met energielabel F omgevormd naar energieneutrale woningen. BuildUp tekende gevels en daken rond het digitale model van de wijk. Die werden in Aarschot in de fabriek – oftewel offsite – geproduceerd en vervolgens in snel tempo geplaatst in Wattrelos.  Op 24 uur tijd worden die over een bestaand gebouw geschoven. Ook hier is de impact op de bewoners minimaal: zij kunnen tijdens de werken gewoon thuis blijven.

Meer informatie over deze sociale woonwijk renovatie

Naar pagina

renovatie patrimonium