Het "Keuzemenu gemeentelijke mondiale samenwerking" geeft een overzicht van 8 manieren om als lokaal bestuur aan mondiale samenwerking te doen, met telkens een definitie, kenmerken en praktijkvoorbeelden. Zo kan je zelf bepalen welke vorm(en) het beste passen bij je specifieke context, verwachtingen en mogelijkheden. Ook beschikbaar in het Engels.
Intergemeentelijke samenwerking voor lokaal mondiaal beleid (2023). In de periode maart-mei 2023 onderzocht een student Bestuurskunde en Publiek Management (UGent) de verschillende vormen, opportuniteiten, drempels en succesfactoren voor intergemeentelijke samenwerking ter versterking van LMB. Conclusie? Ondanks de uitdagingen, kan intergemeentelijke samenwerking een goede strategie zijn om LMB efficiënter aan te pakken en beperkte middelen en capaciteit voor LMB deels op te vangen. Via samenwerking kunnen gemeenten meer expertise ontwikkelen en delen, de kosten en de werklast delen, meer aanspraak maken op subsidies, en een grotere doelgroep bereiken. Het rapport bevat ook heel wat concrete praktijkvoorbeelden.
Lees meer over de nodige heroriëntering van de gemeentelijke ontwikkelingssamenwerking naar een lokaal mondiaal beleid (LMB), wat LMB inhoudt en hoe je het in de praktijk brengt in de publicatie “Van Noord-Zuid naar Mondiaal: naar een lokaal mondiaal beleid”
Leer hoe je zelf kan 'meten' welke impact je stedenband heeft op het terrein in de publicatie “leren over impact”.
Ontdek hoe je samen met inwoners en belanghebbenden kan omgaan met koloniale verwijzingen in de publieke ruimte in deze handreiking voor lokale besturen.