Op deze pagina vind je goede praktijken, tools en hulpmiddelen omtrent grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer.

Goede praktijken

Gender Equality Plan

  • Brugge 

    Het Gender Equality Plan van de stad Brugge omvat enkele belangrijke speerpunten: trajecten rond gendermainstreaming, implementatie van een non-discriminatieclausule, ontwikkeling en uitvoering van het tweejaarlijks regenboogactieplan en aandacht voor divers personeelsbeleid. De algemene doelstelling van dit Gender Equality Plan is een overzicht bieden van de maatregelen die de stad Brugge neemt in functie van de uitbouw van een inclusieve werkomgeving. De stad streeft naar een divers personeelsbestand en incorporeert een positieve houding ten aanzien van diversiteit en gendergelijkheid. 
     

  • Leuven
    De scope van het Gender Equality Plan van de stad Leuven is de toepassing van het gelijkekansenbeleid op vlak van gender op haar eigen personeelsbeleid. Wat Leuven voor de Leuvenaar beoogt, jaagt de Stad ook na als werkgever voor al haar werknemers. Gendergelijkheid waarbij de focus ligt op gelijke kansen voor mannen en vrouwen is een binaire benadering die voorbijgaat aan het uniek zijn van elke persoon. Stad Leuven wil expliciet loskomen van deze beperkende, binaire manier van werken. In het plan wordt bijgevolg altijd, waar mogelijk, een genderinclusieve insteek gehanteerd.

Tools en hulpmiddelen

  • Het Europees charter voor gelijkheid van vrouwen en mannen op lokaal vlak
    Het charter beschrijft de specifieke stappen die door de ondertekenaars moeten worden uitgevoerd om de bepalingen van het charter te implementeren.
     
  • Op 26 oktober 2023 organiseerde de VVSG in samenwerking met de Vrouwenraad een webinar over de aanpak van een lokaal genderbeleid. Tijdens deze interactieve webinar werd kennis gemaakt met Europees Charter voor een lokaal gelijk beleid voor mannen en vrouwen, werden er tips & tricks aangereikt voor een duurzaam lokaal genderbeleid, gingen lokale besturen zelf aan de slag om goede beleidspraktijken te identificeren en kregen ze heel wat tools aangereikt om zelf aan de slag te gaan in de toekomst. De webinar kan je hier herbekijken.
     
  • www.grenswijs.be
    Met Grenswijs stel je een beleid op voor agressie, pesten én seksueel grensoverschrijdend gedrag. Deze tool helpt je bij een beleid rond fysieke, emotionele en lichamelijke integriteit.  
     
  • Wil je als lokaal bestuur werk maken van een beleid rond grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer? Klop dan aan bij je externe preventiedienst.