pexels-kampus-production-5935180.jpg
Provider image

Lokale besturen organiseren verschillende initiatieven om ontmoetingskansen te creëren voor hun bewoners. Dit gaat om kooksessies, baravonden, iftaravonden, diversiteitswandelingen en andere ontmoetingsmomenten. Op die manier krijgen bewoners een andere kijk op diversiteit door de uitwisseling tussen verschillende leefwerelden. Ze leren elkaar beter kennen en leren ook andere culturen kennen.

Categorie

Ontmoeting & participatie

Doelen

  • Ontmoeting faciliteren tussen inwoners.
  • Inwoners leren diverse mensen en culturen kennen.
  • Bouwen aan een samenleving waar mensen niet enkel wonen, maar actief leren samenleven in diversiteit.
  • Sociaal contact en integratie bevorderen.

Doelgroep

  • Inwoners
  • Nieuwkomers
  • Anderstaligen

 

Beschrijving

Lokale besturen organiseren verschillende initiatieven om ontmoetingskansen te creëren voor hun bewoners. Dit gaat om kooksessies, baravonden, iftaravonden, diversiteitswandelingen en andere ontmoetingsmomenten. Op die manier krijgen bewoners een andere kijk op diversiteit door de uitwisseling tussen verschillende leefwerelden. Ze leren elkaar beter kennen en leren ook andere culturen kennen.

Succesfactoren

  • Deze verschillende initiatieven maken de ontmoeting tussen burgers van diverse herkomst mogelijk.
  • De communicatie is op maat van de deelnemers.
  • Deelname aan deze initiatieven is een verrijkende ervaring door de uitwisseling tussen verschillende leefwerelden.
  • De activiteiten vinden plaats in gemakkelijk bereikbare locaties.
  • De activiteiten zijn laagdrempelig, veelal gratis en beantwoorden aan de noden van de doelgroep.
  • Deelnemers krijgen een andere kijk op diversiteit door middel van contact en de mogelijkheid om vragen te stellen.

Uitdagingen

  • Het houdt soms veel administratief werk in.
  • De deelnemers kennen elkaar vaak niet goed op voorhand waardoor de communicatie niet altijd even vlot verloopt.
  • Er is nood aan een blijvende coördinatie.
  • Het blijft moeilijk om een divers doelpubliek te bereiken.
  • Er is nood aan duurzame initiatieven / een lange termijnvisie om de sociale cohesie te versterken.

Deze praktijk in

Affligem, Denderleeuw, Liedekerke

Beste Buur(T): Dit project stimuleert de inwoners van de gemeenten Affligem, Denderleeuw en Liedekerke om hun naaste buren beter te leren kennen. Elke gemeente deelt 20 KletsPakketten uit met daarin koffie, thee, fruitsap, koekjes, een Beste Buur(T)-affiche, uitnodigingen, babbelkaarten en een draaiboek met tips en tricks. Het is een laagdrempelige ontmoetingsmogelijkheid om burgerparticipatie en respect te bevorderen en het is daarenboven een eenvoudige oefenkans om Nederlands te leren voor anderstaligen. 

Antwerpen

Flexweek: Gedurende één week kunnen studenten in groepjes ervaringsgericht aan de slag in verschillende wijken van de stad Antwerpen. In plaats van louter te praten over de leefwereld van hun toekomstige leerlingen gaan zij zo effectief aan de slag in de grootstedelijke context. De studenten krijgen op die manier inzicht in de lokale ruimtelijk-geografische, socio-economische en talig-culturele context en in de verbondenheid tussen de school en de omgeving. 

Asse

In Asse Gekruid: RingTV organiseerde kooksessies waarbij Assenaars heerlijke gerechten maakten uit hun thuisland. Deze kooksessies werden dan uitgezonden.

Dendermonde, Lebbeke en Buggenhout

Koffieochtend voor vrouwen: Iedere vrijdagmorgen is er een gezellige koffieochtend voor vrouwen uit alle landen.

Evergem

De Olijftak: ontmoetingsruimte voor erkende vluchtelingen met weggeefwinkel en georganiseerde activiteiten. De focus ligt op sociaal contact en integratie.

Gent

OPEN-BAR is een maandelijkse ontmoetingsavond voor en met Gentenaren en nieuwe Gentenaren. Elke tweede donderdag van de maand organiseert IN-Gent op diverse locaties in de stad Gent een gezellige avond waarop iedereen welkom is. Gentenaren en nieuwe Gentenaren komen samen om te praten over een (actueel) thema. Dit gebeurt aan de hand van uiteenlopende methodieken.

Kalmthout

Groepsuitstap: Gratis uitstap voor gemengde groep Nederlandstaligen en anderstalige cliënten van de sociale dienst van het lokaal bestuur. Deze uitstap wordt 1 maal per jaar georganiseerd.

Kortrijk

Tables d’hôtes: Tussen 15 en 25 november verwelkomen verschillende families van buitenlandse herkomst dan nieuwsgierige stadsgenoten om te komen proeven van traditionele gerechten. Ondertussen kunnen ze tijdens het samen eten ook wat meer te weten komen over de cultuur van het gastgezin. Een streepje muziek, een verhaal over het thuisland,… en het uitwisselen van verhalen zorgt voor de extra sfeer. 

Machelen

Machels Gekruid: RingTV organiseerde enige tijd geleden 4 kooksessies waarbij Machelaars van buitenlandse herkomst leerden aan anderen hoe ze een gerecht uit hun thuisland klaarmaken. Een andere doelstelling van deze opnames was het aanbieden van oefenkansen Nederlands, alsook het motiveren van anderstaligen om Nederlands te leren of om door te zetten. 

Machelen-Diegem

Iftaravond: De iftaravond wordt georganiseerd in samenwerking met Moskee Youssef, zelfvereniging Inkad en het lokaal bestuur. Door deze samenwerking, had ze een grote opkomst van zowel inwoners van buitenlandse als van Belgische herkomst.

Mechelen

  • Kookavond: Elke woensdagavond kwamen Nederlandstalige Mechelaars samen met nieuwe Mechelaars in lokale dienstencentrum Den Deigem om samen te koken. Deze ontmoetingsmomenten gaf nieuwkomers de mogelijkheid om in contact te komen met Mechelaars en hun Nederlands te oefenen.
  • Samen Uit: Dit is een initiatief waarbij ontmoetingsmomenten gecreëerd worden voor nieuwe Mechelaars door maandelijkse groepsactiviteiten in de vorm van leuke uitstappen en avond activiteiten te organiseren. De deelnemers zijn mensen met een nood aan contact met anderen. 

Merchtem

Vier samen de iftar: Merchtem is een kleine gemeente met verschillende moslimgemeenschappen. Enkele Palestijnen, een Marokkaan en een moslim uit Ivoorkust sloegen de han- den in elkaar en organiseerden een gezamenlijke iftar. Dit werd ondersteund door de gemeentelijke integratiedienst. De diversiteit onder de deelnemers is groot, de voertaal aan tafel was het Nederlands zodat deze iftar ook een oefenkans Nederlands was voor meerdere deelnemers.

Mortsel

Mortsel Vandaag: Nieuwkomers gaan in gesprek met lotgenoten/rolmodellen en denken na over hun toekomst in Mortsel. Onder de begeleiding van mensen met een migratieachtergrond die het reilen en zeilen van onze samenleving goed kennen en die als rolmodel kunnen dienen voor vluchtelingen, wordt een gesprek opgestart met vluchtelingen – die vaak met veel trauma’s zitten – rond haalbare toekomstperspectieven. Behalve dat deelnemers meer realistisch worden over hun toekomst gaat ook het niveau van zelfredzaamheid omhoog.

Oostende

Vreemd gaan in Oostende: Via een uitgebreid aanbod gebundeld in een brochure (tijdelijke expo, workshops, wandelingen en ontmoetingskansen), leren inwoners over de superdiversiteit in Oostende. Op die manier worden ook contacten tussen mensen die elkaar anders niet zouden leren kennen bevorderd. 

Roeselare

  • RSL Ontmoet: ontmoetingsgroep van een anderstalige gemeenschap
  • RSL Op Post: laagdrempelige ontmoetingsplaats met doelgroepgerichte activiteiten
  • De Kangoeroe: ontmoetingsgroep voor zwangere vrouwen
  • De Tovertuin: ontmoetingsgroep voor ouders met jonge kinderen
  • De Living: ontmoetingsgroep voor ouders met jonge kinderen, kennismaking met kinderopvang
  • Laagdrempelige jongerenplekken: KameleJon, Jeugdateljee en Jakedoe.
  • Project vriendentafels: een gastgezin nodigt vrienden uit om bij hen te komen eten. Een gastkok (iemand met migratiegeschiedenis) maakt een lekkere maaltijd klaar.

Sint-Truiden

BabbelBank is een zitbank waarop mensen die zin hebben in een praatje elkaar kunnen vinden. Met de BabbelBank willen we tegemoetkomen aan deze nood aan sociaal contact zonder drempels of vooroordelen.

Turnhout

  • Diversiteitswandeling: In november 2017 werden zes wandelingen van drie uur georganiseerd. Deze wandelingen gidsen inwoners van Turnhout doorheen de diversiteit in de stad. Deelnemers krijgen een unieke kans om andere culturen en godsdiensten beter te leren kennen aan de hand van een aantal bezoeken en een kleurrijke tocht door een deel van de stad. 
  • Huis van Dialoog ‘Villa Mescolanza’: Villa Mescolanza is een plaats waar een verscheidenheid aan mensen elkaar ontmoeten. Samen met zes verenigingen van nieuwe Turnhoutenaars gaan ze op zoek naar manieren om impulsen te geven aan het respectvol samenleven van verschillende culturen. Ze willen mensen uit alle hoeken prikkelen om uit hun isolement te treden en op een laagdrempelige manier in contact te komen met elkaar. Individuen en groepen met verschillende achtergronden worden gestimuleerd om elkaar te ontmoeten op basis van hun gemeenschappelijke interesses.

Wetteren, Dendermonde

Ontbijt met een verhaal: Met ‘ontbijt met een verhaal’ brengen we nieuwkomers en Vlamingen samen rond de ontbijttafel om hen met elkaar te verbinden door te vertellen over thema’s die iedereen aanbelangen. Bij elke editie komt een andere thema aan bod (bv. feesten, de mooiste plek in een land, verlies...) waarbij gezocht wordt naar overeenkomsten en gelijke tradities in andere culturen. 

Beleidsdomeinen

  • Vrije tijd
  • Cultuur
  • Ontmoeting
  • Integratie
  • Diversiteit

Staat jouw praktijk nog niet in de databank? Vul dan deze fiche in.

Deze databank bouwen we samen met jullie! Wil je een wijziging, foto, update of opmerking doorgeven? Mail samenleven@vvsg.be.