Sociaal werker Anneleen is een van deze begeleiders in het MIRIAM-project in Kortrijk. Gedurende een jaar begeleidt ze 12 mama’s intensief. “Ik heb ongeveer dagelijks individueel contact met deze vrouwen. Dat gaat van een sms’je om iemand gelukkige verjaardag te wensen tot meegaan naar een afspraak bij de advocaat in functie van een lopende asielprocedure. Die intensieve begeleiding zorgt dat vragen sneller en beter kunnen aangepakt worden, maar ook dat er meer vragen op tafel komen.”
Tweewekelijks komt de hele groep samen. De mama’s zijn tussen de 18 en 45 jaar oud, hebben jonge kinderen en bijna allemaal zijn ze anderstalig. Deze vrouwen hebben al jarenlang een netwerk en agenda die hoofdzakelijk bestaan uit hulpverlening. In de groepswerking wordt dit patroon doorbroken. De mama’s vormen een extra netwerk voor mekaar. Ze geven elkaar tips over onder andere ouderschap. Ze geven en krijgen erkenning van elkaar. Zo was er een mama die raad kreeg om op een andere manier om te gaan met haar kind dat moeilijk sliep. En was er een mama die vertelde dat ze een online aanbod Nederlandse lessen had gevonden, waardoor het haar beter lukte om de lessen te combineren met haar gezin. “Die erkenning en het gevoel anderen te kunnen helpen, is iets krachtig en iets wat hulpverlening alleen hen niet kan bieden,” vertelt Anneleen.
Een van de vrouwen in de groep van Anneleen is Dara. Dara vluchtte uit Syrië en is iets ouder dan de andere mama’s uit de groep. Dara heeft drie tieners en botst op uitdagingen op ongeveer elk levensdomein. Haar huisvesting is ronduit slecht. Hoewel Dara het zelf helemaal niet breed heeft, schiet ze haar ex-partner soms financieel te hulp omdat ze wil dat haar kinderen eten hebben als ze bij hem zijn. Twee van haar zonen gaan niet meer naar school en worden juridisch opgevolgd, wat voor extra druk zorgt. Dara heeft rugklachten die ongetwijfeld een link hebben met de stresserende situatie waarin ze zit.
Dara werd tijdens dit project – op haar vraag – begeleid naar een job. In overleg werd er gekozen voor een halftijdse tewerkstelling. Verder opbouwen kan nog altijd en is leuker dan moeten terugschroeven. Om mogelijk te maken dat Dara zich kan verplaatsen naar haar werk, huurt het OCMW momenteel een elektrische fiets voor haar. Als dit vervoermiddel goed werkt voor haar, zal Anneleen een financiële tussenkomst vragen zodat Dara in de toekomst haar eigen fiets heeft.
“De intensieve begeleiding die het MIRIAM-project mogelijk maakt, zorgt dat vragen sneller en beter kunnen aangepakt worden, maar ook dat er meer vragen op tafel komen. Een jaar is kort en we maakten het ons niet makkelijk door bewust te kiezen voor extra kwetsbare mama’s. Binnenkort keren deze vrouwen terug naar het reguliere maatschappelijk werk. Die collega’s doen fantastisch werk, maar kunnen een aantal waardevolle extra’s uit het MIRIAM-project niet bieden. We brengen samen met elke vrouw in kaart wat er gebeurde tijdens het project en van welke noden en plannen collega’s op de hoogte moeten zijn voor het vervolg van de begeleiding. Stel je voor dat elke sociaal werker in een OCMW de ruimte heeft om te werken zoals wij in dit project; we zouden samen zoveel meer kunnen bereiken!”