Scroll naar beneden voor de lijst met documenten

Einde recht equivalent leefloon uitgeprocedeerde verzoeker internationale bescherming

De wet van 14 maart 2024 tot wijziging van de wet van 12 januari 2007 betreffende de opvang van asielzoekers en van bepaalde andere categorieën van vreemdelingen wijzigt zowel het einde van het recht op maatschappelijke dienstverlening (equivalent leefloon) als het einde van het recht op materiële opvang voor uitgeprocedeerde verzoekers internationale bescherming (asielzoekers). 

Vanaf 27 juni 2024 eindigt het recht op equivalent leefloon (maatschappelijke dienstverlening) niet meer bij het verstrijken van het bevel om het grondgebied te verlaten (de bijlage 13quinquies) maar wel 30 kalenderdagen na de betekening van de definitief negatieve beslissing m.b.t. het verzoek internationale bescherming (IB).  Het OCMW moet de toekenning van het equivalent leefloon aan de verzoeker IB stopzetten de eerste dag na het verstrijken van die termijn.

Een definitief negatieve beslissing is een beslissing waartegen geen schorsend beroep meer mogelijk is. Concreet ofwel de negatieve beslissing van het Commissariaat Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) waartegen geen schorsend beroep werd ingediend ofwel het arrest van de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RvV) waarbij het schorsend beroep tegen de negatieve beslissing van het CGVS wordt afgewezen. We herinneren eraan dat een beroep bij de RvV tegen een negatieve beslissing van het CGVS niet meer schorsend is vanaf het derde verzoek IB (dus het tweede volgend verzoek).

De oude regels blijven van toepassing voor verzoekers IB die een definitief negatieve beslissing kregen voor 27 juni 2024. Voor hen eindigt het recht op equivalent leefloon bij het verstrijken van de termijn op de bijlage 13quinquies.

Lees ook de omzendbrief van de POD MI waarin de nieuwe regeling verder wordt toegelicht.

Lees meer over het einde van het recht op materiële opvang.

OCMW-dienstverlening bij visum D en bijlage 15

De Europese Unie heeft beslist om een digitaal in- en uitreissysteem in te voeren (het Entry/Exit System - EES). Het EES zal op termijn de stempels in het paspoort van derdelanders vervangen door een digitale registratie van de datum, het tijdstip en de plaats van in- en uitreis. In afwachting van de inwerkingtreding van het EES  heeft de DVZ beslist om de wijzigingen m.b.t. de registratie van derdelanders met een D-visum (dit zijn gezinsherenigers) in vreemdelingenregister vanaf 14 juni 2024 toe te passen.

Voor derdelanders met een D-visum geldt voortaan dat de datum die bij de reden van verblijf in het IT 202 geregistreerd moet worden, de datum van aanmelding bij de gemeente is. Op die datum levert de gemeente ook een bijlage 15 af in afwachting van de woonstcontrole.

De datum van de bijlage 15 is ook belangrijk voor de OCMW's om het startpunt van de dienstverlening te bepalen. We zetten de regels nog eens op een rijtje.

  • Het recht op maatschappelijke dienstverlening voor derdelanders met een D visum (gezinsherenigers) gaat in vanaf de datum op de bijlage 15. Uiteraard moeten ook de andere toekenningsvoorwaarden (o.a. behoeftigheid) vervuld zijn.
  • Als er een periode van uitsluiting van het recht op maatschappelijke integratie of maatschappelijke dienstverlening gedurende de eerste 3 maanden van toepassing is (bijv. bij gezinsghereniging met een Belg), begint die periode van 3 maanden te lopen vanaf de datum op de bijlage 15.
  • Indien er een probleem is met de afgifte van de bijlage 15 door de gemeente, moet het OCMW de situatie aan de POD MI voorleggen. De POD MI zal dan beoordelen of de OCMW-dienstverlening toegekend kan worden.

Opheffing code 207 - Impact OCMW-dienstverlening voor asielzoekers

Door de verzadiging van het opvangnetwerk voor verzoekers internationale bescherming (asielzoekers) wordt de toewijzing aan een opvangstructuur (de code 207) opgeheven voor bewoners die bepaalde voorwaarden i.v.m. tewerkstelling vervullen. Zo moeten er opvangplaatsen vrijkomen voor de vele verzoekers internationale bescherming die momenteel geen opvang krijgen door die verzadiging van het opvangnetwerk. Verzoekers IB die niet de opvang krijgen waar ze recht op hebben, kunnen een eenzijdig verzoekschrift indienen bij de arbeidsrechtbank. Recent wordt Fedasil nu niet alleen veroordeeld tot het verlenen van opvang maar ook tot het opheffen van de code 207 no show.

Verzoekers zonder code 207 (no show) in het wachtregister hebben recht op maatschappelijke dienstverlening door het OCMW als ze ook de andere voorwaarden vervullen. Deze opheffingen van de code 207 (no show) hebben dus ook impact op de OCMW's.

Lees hier meer over beide types opheffing.

 

Nuttige VVSG-nota's

Opleiding

08 mei '25