Federale overheid
Op de Belgische SDG-website vind je onder andere:
Om de vooruitgang van België naar de SDG's te volgen, selecteerde het Interfederaal Instituut voor de Statistiek een set van 83 indicatoren.
In oktober 2021 werd het derde 'Federaal Plan Duurzame Ontwikkeling' goedgekeurd door de federale regering.
In "België en de SDG's: waar liggen de uitdagingen? Een overzicht van rapporten" zet VVSG de belangrijkste rapporten op een rijtje die de vooruitgang inzake de realisatie van de SDG's in België evalueren.
Middenveldorganisaties en academia
- Met goed gefundeerde dossiers en eisen voor de regering herinnert Perspective 2030 onze politici voortdurend aan hun belofte om de SDG's te realiseren. De campagne wordt gecoördineerd door 11.11.11 en is een samenwerkingsverband van verschillende organisaties: van milieubewegingen tot vrouwenbewegingen, van armoedeorganisaties tot noord-zuidorganisaties. In 2019 publiceerde Perspective 2030 een rapport over de stand van zaken in België met een aantal boodschappen per SDG.
- In haar memorandum voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018, gebruikt 11.11.11 het kader van de SDG's om beleidsaanbevelingen te formuleren voor een sterk lokaal mondiaal beleid.
- Met het project "Gemeente voor de toekomst" helpt de Bond Beter Leefmilieu (BBL) lokale besturen op weg naar een duurzame toekomst. De BBL en haar partnerorganisaties bieden begeleiding en advies op maat om duurzame projecten in de praktijk te brengen. Op de website "Gemeente voor de toekomst" vind je 100 concrete initiatieven die jouw gemeente duurzamer kunnen maken. Bekijk ook zeker hun 'Inspiratieboek voor een Duurzaam Lokaal Beleid' met tal van concrete praktijkvoorbeelden.
- HIVA (KU Leuven) en IOB (UA) ontwikkelden de toolkit 'SDGs as a compass for Belgian development cooperation' (2021). In een reeks publicaties, filmpjes en presentaties gidst de toolkit je door de SDG's en leer je allerlei handige tools en kaders kennen om als actor in de ontwikkelingssamenwerking je werking te verbinden met de Agenda 2030.