Bus.jpeg
Provider image

Kruisem is een uitgestrekte landelijke gemeente met 9 deelgemeenten en zo’n 10 scholen. Door de vervroegde overdracht van hun BOA-subsidies gingen ze al in 2023 aan de slag met de eerste projecten.

Aanpak en resultaten

Om tijdens de overgangsperiode naar 2026 al volop te kunnen experimenteren met buitenschoolse opvang en activiteiten kozen ze er in Kruisem voor om de BOA-subsidies vervroegd over te dragen. Sinds 1 januari 2023 ontvangt het lokale bestuur daardoor de subsidies.

Samenwerking met scholen

In het voorbereidende traject kunnen ze rekenen op veel interesse van de scholen op hun grondgebied. Het lokale bestuur stimuleert al langer de samenwerking tussen de verschillende scholen. In het ‘creakindo’ overleg komen de schooldirecteurs, het huis van het kind en de schepen van onderwijs maandelijks samen. Buitenschoolse opvang en activiteiten staat regelmatig op de agenda van dit overleg. Ze bevroegen zo ook de visie van de scholen op het naschools aanbod. Daaruit kwam bijvoorbeeld de interesse voor een naschools activiteitenaanbod naar boven, maar ook voor sportsnacks in alle scholen en werken rond muziek en wetenschap.

Uit die samenwerking met de scholen ontstond ook de BOA-bus. Dat is de bus van het gemeenschapsonderwijs die op woensdagnamiddag kinderen in een verder gelegen deelgemeente ophaalt en naar het centrum van Kruishoutem brengt om te kunnen deelnemen aan hun hobby’s. Dit vraagt heel wat logistiek geregel, maar zorgt er wel voor dat de kinderen kunnen deelnemen aan vrijetijdsactiviteiten en dat het minder druk is in de gewone buitenschoolse opvang.

Inzetten op toegankelijkheid

In Kruisem besteden ze voor BOA ook veel aandacht aan toegankelijkheid en betaalbaarheid van het opvangaanbod. Ze maakten een flowchart waarmee ouders beter leren inschatten of ze recht hebben op het verminderd tarief voor sportkampen, speelpleinwerking en buitenschoolse opvang. Door de flowchart ruim te verspreiden – via de vrijetijdsfolder, aan de ingang van elke sporthal, BKO en speelpleinwerking – slaagden ze erin het aantal toekenningen bijna te verdubbelen.

Sterktes en succesfactoren

  • Activeer je BOA-werkgroep door consequent te eindigen met een lijstje van to-do’s die eerlijk verdeeld worden over de verschillende deelnemers.
  • Bouw verder op samenwerkingen die al bestaan en die in het verleden hun kracht al bewezen hebben.
  • Ga op zoek naar laaghangend fruit. Uit de bevraging van ouders leerden ze onder andere dat de brochure voor zomeropvang beter al voor de paasvakantie verspreid wordt in de plaats van erna. Dit zijn aanpassingen die weinig inspanningen vragen, maar wel veel betekenen voor de ouders.
  • Door te kiezen voor het inkorten van de overgangstermijn krijgt het lokale bestuur zelf de financiële middelen in handen. Die kunnen ze gebruiken om te experimenteren tijdens de overgangsperiode.

Knelpunten en uitdagingen

  • Het organiseren van de BOA-bus om kinderen op te halen en naar hun hobby’s te brengen op woensdagnamiddag is een hele logistieke uitdaging.
  • Geschikt en voldoende personeel vinden voor de buitenschoolse opvang is een grote uitdaging.

Meer weten?