De nieuwe gemeentelijke bestuursperiode 2025-2030 zal doorslaggevend zijn om de klimaatdoelstellingen te behalen. Zowel de doelstellingen van het burgemeestersconvenant als die van het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) hebben 2030 als streefdatum. Dit betekent dat lokale besturen nú actie moeten ondernemen om de kloof tussen de huidige situatie en de doelstellingen te dichten.
Bijna alle lokale besturen hebben het LEKP ondertekend. Hiermee verbinden ze zich ertoe meetbare acties op te zetten die bijdragen aan de wereldwijde strijd tegen klimaatverandering. Het LEKP heeft bovendien een sterke focus op lokale uitvoering en samenwerking met lokale gemeenschappen. De acties richten zich op vier belangrijke pijlers: het drastisch verminderen van CO2-uitstoot, energiebesparing, het bevorderen van hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen en windenergie, en de transitie naar groene mobiliteit door fietsinfrastructuur uit te breiden en elektrisch rijden te stimuleren. Daarnaast zetten ze in op klimaatadaptatie door steden groener en weerbaarder te maken tegen extreme weersomstandigheden, met maatregelen zoals aanleg van parken, groene daken en verbeterd waterbeheer. De LEKP-doelstellingen zijn bovendien heel concreet en tastbaar. De vorderingen moeten jaarlijks besproken worden in de gemeenteraad. Aan het begin van de nieuwe bestuursperiode zal het dus zaak zijn deze doelstellingen een prominente plaats te geven in de beleidsplanning en ze om te zetten in actie.
Maak gebruik van de LEKP-iconen
VVSG Netwerk Klimaat liet voor elke LEKP-doelstelling een bijpassend icoon ontwerpen. Je kan de iconen ook gebruiken om de LEKP-doelstellingen zichtbaar te maken in je meerjarenplan. Want heel wat, zo niet alle beleidsdomeinen kunnen een bijdrage leveren aan de doelstellingen. Acties in het meerjarenplan linken aan de LEKP-doelstellingen helpt om de koppelkansen duidelijk te maken.