LGBTI+ is een verzamelterm die staat voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender en intersekse. De '+' in LGBTI+ staat voor de andere genderidentiteiten, genderexpressies, seksuele oriëntaties en romantische oriëntaties die daarnaast nog bestaan. 

Heel wat lokale besturen maken werk van een lokaal regenboogbeleid.  

Op deze pagina vind je materiaal, praktijken, organisaties, interessante netwerken en beleidsinformatie die nuttig kunnen zijn voor het uitwerken van een lokaal (LGBTI+) regenboogbeleid of om een regenboogactie op te zetten.  

Lokale regenboogplannen en -acties

Elke inwoner, ongeacht genderidentiteit, -expressie, of -oriëntatie moet zichzelf kunnen zijn, zich veilig voelen en zich veilig kunnen bewegen in de stad. Lokale besturen werken aan een warme en inclusieve omgeving voor hun inwoners via: 

  • Regenboogbeleid: het uitwerken en uitrollen van een regenboogactieplan (beleidsmatig) 

en/of  

  • Regenboogacties: het opzetten van specifieke initiatieven en projecten (projectmatig) 

Deze publicatie, een samenwerking van de Vlaamse lokale regenbooghuizen,  

Biedt een grondige analyse van het gevoerde LGBTI-beleid van de Vlaamse steden en gemeenten. Laat je inspireren door de aanpak van andere collega besturen. 

Lees, ter inspiratie, de regenboogactieplannen van Brugge en Sint-Niklaas,  

Er zijn heel wat acties, buiten het hijsen van de regenboogvlag, die je als gemeente- of stadsbestuur makkelijk kan ondernemen om de rechten en het welzijn van LGBTI+ personen te verbeteren. De lokale regenbooghuizen schuiven deze initiatieven naar voren: 

  • Verankering van LGBTI+ focus in het lokaal beleid 
  • Inclusieve communicatie en positieve beeldvorming 
  • Een inclusief verenigingsleven 
  • Veiligheid 
  • Informeren en sensibiliseren 
  • Integraal toegankelijke infrastructuur 
  • Ondersteuning regenbooghuizen 

Hier kan je meer lezen over deze initiatieven.  

Deze check-box, een product van de lokale regenbooghuizen, is een handig instrument om een lokaal regenboogbeleid nog meer kracht bij te zetten.  

Regenboogcharter 

Steden en gemeenten kunnen het regenboogcharter van çavaria onderschrijven waarin zes doelstellingen centraal staan: 

  1. We maken de burgers bewuster en informeren; 
  2. We verzamelen kennis en omringen ons met experten; 
  3. We ondersteunen en versterken holebi- en transpersonen in onze gemeente; 
  4. We verhogen de gelijke kansen en de veiligheid in onze gemeente; 
  5. We hebben aandacht voor holebi- en transpersonen in ons aanbod en beeldvorming; 
  6. We zetten maximaal in op samenwerking met maatschappelijke actoren. 

Lees hier hoe dit regenboogcharter wordt ingevuld door de gemeenten Izegem, Sint-Katelijne-Waver en Beveren

 

Topical days

Hieronder vind je een lijst van jaarlijks weerkerende internationale themadagen.  

Deze dagen kunnen een handige kapstok zijn om zichtbaarheid te geven aan het lokale LGBTI+ beleid:  

  • 31 maart Internationale Dag van Transgendervisibiliteit 

De Internationale Dag van Transgendervisibiliteit is een dag om mensen bewust te maken van de discriminatie waar transgenders wereldwijd mee te maken hebben. 

  • 17 mei Internationale Dag tegen Holebi- en Transfobie (IDAHOT) 

Wereldwijd wordt er op of rond die datum aandacht gevraagd voor de sociale onwenselijkheid van discriminatie en geweld op grond van seksuele oriëntatie, gender identiteit, expressie of geslachtskenmerken.  

Neem hier een kijkje op de IDAHOT campagne website. 

  • 14 juli Internationale Dag van de Zichtbaarheid van Non-Binaire personen 

Deze dag vraagt aandacht voor mensen die zich man én vrouw, geen man of vrouw of iets heel anders voelen. Of zich in één van deze combinaties herkennen. Deze dag is bedoeld om het bewustzijn te vergroten en aandacht te hebben voor de problemen waarmee niet-binaire personen over de hele wereld worden geconfronteerd. 

  • 23 september: Internationale Dag van de Biseksualiteit  

Het is een dag waarop maatschappelijke aandacht wordt gevraagd voor biseksualiteit. 

  • 11 oktober: Internationale Coming-Out Dag 

Een internationale dag van aandacht voor LGBTI+ personen. Een belangrijk statement van deze dag is: jezelf zijn, ongeacht je seksuele oriëntatie of genderidentiteit. De term Coming Out verwijst naar het idee “uit de kast komen”.  

  • 26 oktober: Internationale Dag van Bewustwording rond Intersekse 

Op deze dag wordt er aandacht gevraagd voor intersekse personen.  

Intersekse personen zijn geboren met fysieke geslachtskenmerken die niet volledig passen binnen de normen gesteld door de medische wereld en/of de gangbare socio-culturele opvatting van de omgeving. 

  • 8 november: Internationale Intersex Solidarity Dag  

Deze internationale dag vraagt aandacht voor de voortdurende strijd voor intersekse rechten en de problemen waarmee intersekse personen te maken hebben.  

  • 20 november: Internationale Transgender Gedenkdag 

Op deze dag wordt stilgestaan bij personen die zijn vermoord als gevolg van transfobie en wordt aandacht gevraagd voor het geweld tegen transgenders.

Regenboogsteden: een overzicht

Het internationaal Rainbow Cities Network biedt een interessant platform voor steden en gemeenten om uit te wisselen en van elkaar te leren over regenboogbeleid en regenbooginitiatieven.  

Steden die lid zijn, worden vertegenwoordigd door beleidsmedewerkers en dus niet door politieke vertegenwoordigers of middenveldorganisaties. 

Het netwerk is een actief peer-to-peer netwerk, gericht op de uitwisseling van goede praktijken en praktische benaderingen van lokaal beleid en wetgeving, op samenwerking met middenveldorganisaties en het delen van (educatief) materiaal.   

De belangrijkste doelstellingen van het netwerk zijn het bevorderen van inclusie, het zichtbaar maken en delen van ervaringen, expertise, materialen, goede praktijken en uitdagingen, en het inzetten op gezamenlijke acties en evenementen. 

Steden en gemeenten betalen een jaarlijkse bijdrage van: xxx 

Voor de toetreding moet elke stad of gemeente aan enkele vereisten voldoen, namelijk: 

Meer informatie over dit netwerk vind je hier 

Naast internationale en Europese steden en gemeenten, zijn heel wat Vlaamse steden lid van dit netwerk. Lees wat deze steden rond LGBTI+ in hun stad: 

Wetgeving & Beleid

Wetgeving 

In België worden personen zowel op Federaal als Vlaams niveau beschermd tegen discriminatie op basis van "geslacht", "geslachtsverandering", "genderidentiteit" en "genderexpressie" (sinds 2014) en "seksekenmerken" (sinds 2020). Ook op Europees niveau zijn er verschillende beschermingsgronden 

Bescherming tegen discriminatie op Vlaams niveau  

Het Vlaams Decreet houdende een kader voor het Vlaamse gelijkekansen- en gelijkebehandelingsbeleid (2008) werd in maart 2014 uitgebreid en vermeldt nu ook expliciet genderidentiteit en genderexpressie als beschermde gronden. De memorie van toelichting stelt het volgende: “Deze nieuwe beschermde kenmerken worden voornamelijk geïntroduceerd om een uitgebreide bescherming tegen discriminatie te garanderen voor alle transgender personen […]. Ze zijn bij uitbreiding echter evenzeer toepasbaar op eenieder met een gendernormoverschrijdende genderidentiteit en/of -expressie. De invoeging van beide kenmerken komt ook tegemoet aan de afspraken die door de deelstaten en de federale staat werden gemaakt naar aanleiding van de opmaak van het interfederale actieplan tegen homofoob en transfoob geweld. In dit kader werd overeengekomen om ‘genderidentiteit’ en ‘genderexpressie’ als beschermde kenmerken toe te voegen in elke (federale en deelstatelijke) antidiscriminatieregelgeving.”  

Het Vlaamse Gelijkekansendecreet is op 1 juni 2024 gewijzigd in het kader van de volgende vier thema's: antidiscriminatiebeleid, horizontaal gelijkekansenbeleid, erkenning partnerorganisaties en toegankelijkheid van gebouwen. Relevant is de uitbreiding van de gelijkstellingen met het beschermd criterium ‘geslacht m.n. voor genderidentiteit, genderexpressie, zwangerschap, bevalling, moederschap, het geven van borstvoeding, adoptie, medisch begeleide voortplanting, vader- en meemoederschap, geslachtsverandering of seksekenmerken. 

Bescherming tegen discriminatie op Federaal niveau  

Op Federaal niveau beschikt België over drie antidiscriminatiewetten:  

  1. de wet ter bestrijding van racisme en xenofobie (1981);  
  2. de wet ter bestrijding van discriminatie tussen vrouwen en mannen (genderwet) (2007);  
  3. de wet ter bestrijding van discriminatie op grond van leeftijd, seksuele geaardheid, burgerlijke staat, geboorte, vermogen, geloof of levensbeschouwing, politieke overtuiging, syndicale overtuiging, taal, huidige of toekomstige gezondheidstoestand, een handicap, een fysieke of genetische eigenschap of sociale afkomst (2007).  

De Genderwet verbiedt directe en indirecte discriminatie, pesterijen op grond van het geslacht en ongewenst seksueel gedrag. Ze stelt in artikel 4, paragraaf 2: “Voor de toepassing van deze wet wordt een direct onderscheid op grond van geslachtsverandering gelijkgesteld met een direct onderscheid op grond van geslacht.” Hierdoor werden in eerste instantie enkel transseksuele personen beschermd, d.w.z. “zij die een geslachtsveranderende behandeling hebben ondergaan, die ermee bezig zijn, of die van plan zijn dit te doen”.  

In 2014 werd de Genderwet dan ook uitgebreid om de beschermde gronden genderidentiteit en genderexpressie toe te voegen als beschermde gronden (artikel 4), om de bescherming tegen discriminatie zo uit te breiden tot eenieder die discriminatie ondervindt omwille van de genderidentiteit of genderexpressie. De doelstelling hiervan is de bescherming tegen discriminatie uit te breiden naar alle transgender personen en niet alleen bescherming te bieden aan de personen die een behandeling ter verandering van het geslacht voorzien, aan het ondergaan zijn of ondergaan hebben. 

Privérelaties, (seksuele) intimidatie in arbeidsrelaties of delicten die onder andere wetten of KB’s vallen, of die een gemeenschaps- of gewestbevoegdheid aangaan, vallen niet onder deze wet. Indien iemand slachtoffer is van pesterijen of seksueel ongewenst gedrag op de arbeidsvloer, dan wordt de Wet betreffende het welzijn van de werknemers bij de uitvoering van hun werk (1996) toegepast (Welzijnswet). In dit geval kan het slachtoffer zich wenden tot de preventieadviseur van de interne of externe preventiedienst van de werkgever (of de vertrouwenspersoon en/of de vakbondsafgevaardigde). Aan de Welzijnswet werden in 2014 tevens de gronden genderidentiteit en genderexpressie toegevoegd. 

Op 25 juni 2017 werd een nieuwe wet aangenomen tot hervorming van regelingen inzake transgenders wat de vermelding van een aanpassing van de registratie van het geslacht in de akten van de burgerlijke stand en de gevolgen hiervan betreft. Deze wet schrapte onder meer de medische voorwaarden voor de wijziging van de genderregistratie, en maakte ook de aanpassing van de voornaam om trans reden eenvoudiger. 

Personen die overtuigd zijn dat hun genderidentiteit niet overeenkomt met het geslacht dat hen bij hun geboorte werd toegeschreven, kunnen dankzij deze wet hun geslachtsregistratie in hun geboorteakte laten aanpassen. Dit kan sinds de wet van 20 juli 2023 tot wijziging van diverse bepalingen over de aanpassing van de geslachtsregistratie, die op 1 oktober 2023 in werking trad, via een vereenvoudigde procedure. 

Beleid

Het federaal actieplan “Voor een LGBTQI+ friendly België” omvat 133 acties om discriminatie te bestrijden en meer rechten te garanderen voor de regenbooggemeenschap.  

Doelstelling 10 van het Horizontaal Integratie- en Gelijkekansenbeleidsplan 2019-24 focust op het welbevinden van LGBTQI+ personen. Het creëren van een LGBTQI+ vriendelijke maatschappij kent een dubbele focus: eentje gericht op het detecteren en ledigen van specifieke noden van de LGBTQI+-gemeenschap in haar diversiteit, een andere gericht op de brede maatschappij in al haar segmenten en geledingen. 

Cijfers en onderzoek

Hieronder vind je relevant cijfermateriaal en onderzoek ter ondersteuning van het uitwerken van een lokaal regenboogbeleid. 

Wanneer een persoon bij de burgerlijke stand een wijziging van de geslachtsvermelding op de identiteitskaart aanvraagt, wordt dit geregistreerd door het Rijksregister. Op die manier kan er jaarlijks een overzicht worden gemaakt van het aantal wijzigingen in de officiële geslachtsvermelding in België. In dit webdocument worden de data gepresenteerd naar gender, leeftijd en regio. 

Ben je op zoek naar meer cijfers rond transgender personen? Neem dan een kijkje op de website van het Transgender Infopunt: https://www.transgenderinfo.be/nl/taal-en-beleid/onderzoek/cijfers  

In de loop van 2020 liep de enquête #YouToo? naar de opvattingen en ervaringen van de Belgen in verband met gelijkheid en ongelijkheid van vrouwen en mannen. In dit rapport wordt de onderzocht in welke mate transgender personen het slachtoffer worden van straatintimidatie. 

Dit onderzoek gaat over de sociale en juridische situatie van transgender personen in België. Het doel daarvan is om de discriminaties en ongelijkheden in praktijk, beleid en wetgeving in kaart te brengen, om op die manier te kunnen komen tot een correcte en efficiënte klachtenbehandeling, tot het ontwikkelen van een effectief beleid voor transgender personen en tot het formuleren van doeltreffende aanbevelingen naar de overheid, privépersonen en instellingen toe. 

Dit onderzoek naar de ervaringen van transgender personen, de concrete situaties waarin ze terechtkomen en discriminaties waarmee ze geconfronteerd worden, is een vervolgstudie op het eerste onderzoek van 2009.  

Inspirerende praktijken & tools

Lokale besturen

Vinden en (ver)binden) is een project van de stad Antwerpen dat het welbevinden van LGBTQIA+-personen met migratieachtergrond wil versterken, hun kansen op gelijke participatie in verschillende levensdomeinen wil verhogen en het aanbod binnen die domeinen inclusiever wil maken. Stad Antwerpen ontwikkelde, samen met de kernpartners, een e-learning voor dienst- en hulpverleners. De e-learning staat stil bij de unieke positie van mensen op het kruispunt van seksuele en genderdiversiteit en migratie. Zowel concrete tips als getuigenissen van LGBTI+ personen met migratieachtergrond komen aan bod.  

In 2022 heeft stad Mechelen haar genderstatement uit 2008 vernieuwd. De stad spreekt niet langer enkel/uitsluitend over de gelijkheid tussen mannen en vrouwen, maar van mensen, ongeacht hun geslacht, het gender waarmee ze zich identificeren of hun seksuele oriëntatie. Ook werd er een nieuwe passage toegevoegd over jezelf kunnen zijn en je veilig kunnen voelen in Mechelen. 

Middenveld 

Çavaria en Wel Jong werken sinds januari 2022 aan het project ‘Veilige(re) en Vertrouwde Omgevingen’ (VVO) voor de LGBTQI+ gemeenschap in Vlaanderen. Het doel van het project is om daadwerkelijk veilige ruimtes op te zetten, te faciliteren, kennis uit te wisselen en expertise op te bouwen. Daarvoor zijn een aantal tools ontwikkeld: 

  • Een draaiboek voor wie een VVO wil organiseren 
  • Een train-the-trainer over het belang van VVO’s voor LGBTQI+ personen en de toepassing van het draaiboek 
  • Een beleid rond ongewenst gedrag voor organisaties 
  • Een omstaanderstraining die handvaten geeft om te reageren op onveilige situaties voor LGBTQI+ personen. 
     
  • Naar een toegankelijke hulp voor LGBTI+ jongeren (2024) 

De Centra voor Algemeen Welzijnswerk focussen zich in 2024, geruggesteund door de projectmiddelen van Departement Zorg, op het uitbreiden van het aanbod van kennis, sensitieve attitude en vaardigheden rond LGBTI+ thema’s van CAW-medewerkers. 

Organisaties

Ben je op zoek naar ondersteuning of meer informatie over een bepaald onderwerp? 

Dan kan je terecht bij deze organisaties: 

  • Intersekse Vlaanderen: Een vereniging van, voor en door mensen geboren met een intersekse variatie en hun ouders https://www.interseksevlaanderen.be/  
  • Transgender Infopunt: De plek voor al je vragen over het transgenderthema 
    https://www.transgenderinfo.be/nl  
  • Gender Vonk: Deze website, ontwikkeld door het Transgender Infopunt, is specifiek gericht op het ondersteunen van transgender personen en ouders van transgender jongeren.  
    https://gendervonk.be/  
  • Cavaria: De Vlaamse belangenverdediger van LGBTI+ personen en koepel van LGBTI+ organisaties 
    https://www.cavaria.be/  
  • Kliq vzw: Het advies- en vormingscentrum van çavaria dat werkt rond gender- en seksuele diversiteit. Je kan bij Kliq vzw terecht voor vormingen, trajectbegeleiding en webinars rond het LGBTI+ thema.  
  • https://kliqvzw.be/  
  • Lumi: Voor al je vragen over gender en seksuele diversiteit 
    https://www.lumi.be/  
  • Berdache vzw: Deze vzw zet zich in voor ouders van gendervariante kinderen 
    https://berdachevzw.be/  

In de volgende provincies vind je een regenbooghuis: 

 

Lees- en luistermateriaal