Sinds 2019 staan er in Leuvense tuinen en op publieke plaatsen een honderdtal weerstations. Die meten onder meer temperatuur, vochtigheid, uv-straling, windsnelheid en regen. Zo brengen we het klimaat in de stad in kaart en kunnen we locaties met elkaar vergelijken. Op Leuven.cool kan je de metingen live volgen.
Sinds 2022 is het meetnetwerk van weerstations van het Leuven.cool project uitgebreid met extra weerstations in private tuinen in het kader van het project Klimaattuiniers van KU Leuven. Binnen dit project wordt de mogelijke bijdrage van private tuinen aan positieve klimaatverandering onderzocht. Naast gegevens uit de weerstations worden er ook gegevens uit de bodem verzameld aan de hand van grondsensoren of gazondolken.
Betrokken partijen
Intern: dienst duurzaamheid, dienst ICT, Technische dienst (voor de sensoren op het openbare domein)
Extern: Leuven2030, KU Leuven (sensoren in de privétuinen, dataopslag en -visualisatie, modellering en wetenschappelijk onderzoek), KMI (kallibratie en ijkingstoestel)
Tips
Een groot lokaal sensornetwerk uitrollen in samenwerking met inwoners én op openbare plekken is erg arbeidsintensief. Daarenboven is de analyse van deze data echt wetenschappelijk werk. Werk dus zeker samen met een onderzoeksinstelling en bredere partners die de vele taken, van data-analyse over het onderhoud van de sensoren op het terrein tot het voorzien van connectiviteit mee kunnen helpen dragen.
Resultaat
De KU Leuven werkt op basis van de verzamelde data aan een model dat op gedetailleerde schaal de impact van groen en grondbedekking op het microklimaat kan simuleren. Voor de stad is het belangrijk om specifieke ingrepen in de openbare ruimte te kunnen kwantificeren wat betreft impact op het hitte eilandeffect. Zo zagen we dat dit effect in Leuven ongeveer vijftal graden is. Deze lokale info wordt ook gebruikt in bewustwording rond ontharding en vergroening.
Een breed scala aan inwoners (60 inwoners die hun tuin ter beschikking stelden) zijn actief betrokken in combinatie met heel wat ‘kwetsbare’ plekken in Leuven zoals kinderdagverblijven, woonzorgcentra, ea.
Toekomstplannen
Gezien de microklimaatdata in verschillende andere Europese projecten wordt hergebruikt, onderzoekt de Stad Leuven op welke manier een kleiner netwerk van microklimaatsensoren nog in de lucht kan worden gehouden.
Praktische informatie
- Tim.guily@leuven.be
- 5 jaar
- Project werkt zonder subsidies. Inbreng vanuit de stad was de aankoop van de sensoren voor het openbare domein, de connectiviteit voor die sensoren en communicatie
- Leuven.cool