Vanuit Vilvoorde zijn 28 jongeren en jongvolwassenen naar Syrië vertrokken. 9 daarvan zijn vermoedelijk overleden. Intussen zijn er ook 8 terugkeerders. Vilvoorde is dan ook zwaar getroffen door de radicaliseringsproblematiek. Naast deze ‘harde cijfers, is ook de sociale impact van radicalisering in een kleine stad als Vilvoorde enorm. Elke persoon die naar Syrië vertrekt, laat ouders en familieleden achter, klasgenoten en leerkrachten, vrienden en collega’s. Al deze mensen ondersteunen in het omgaan met hun verliezen die het gevolg zijn van de radicaliseringsproblematiek, is eveneens een grote uitdaging.
Dit bekent dat er in Vilvoorde tot op heden veel noden bestaan. Op vlak van preventie moet er door middel van gerichte initiatieven blijvend ingezet worden op het weerbaar maken van jongeren- en jongvolwassenen tegen radicalisering.
Dit project gaat uit van een samenwerking tussen de dienst deradicalisering en de dienst jeugd van de stad. De dienst jeugd is verantwoordelijk voor de uitvoering van het Vilvoordse jeugdbeleid en heeft o.a. als taak de ondersteuning van het Vilvoordse jeugdwerk. Daarnaast vult ze het bestaande jeugdwerk aan met doelgroepgerichte activiteiten naar maatschappelijk kwetsbare jongeren.