Op deze pagina vind je goede praktijken, tools en hulpmiddelen omtrent grensoverschrijdend gedrag in het jeugdwerk.

Goede praktijken

Antwerpen

 

Mechelen

  • De doelstelling van het project ‘k Zie u Zitten was om partnerkeuze bij jongeren bespreekbaar te maken. Bij vijf Mechelse jongerenwerkingen werden drie dialoogsessies georganiseerd rond de thema’s liefde en relaties. De doelstelling was om vrije partnerkeuze bij jongeren bespreekbaar te maken. Het project richt zich op jongeren tussen 14 en 25 jaar met een zeer diverse achtergrond. Een aantal jongeren kregen, na deelname aan de dialoogsessies, de kans om mee te gaan op een reflectiemeerdaagse/kamp om zo in de diepte met elkaar te gaan over het brede thema liefdesrelaties. 
  • Dit project resulteerde in een Handleiding kzie u zitten. De werkvormen werden uitgewerkt met de expertise en methodieken van Ella vzw en Sensoa vzw. De werkvormen werden zorgvuldig geselecteerd of uitgewerkt op maat van jongeren. De werkvormen zijn geschikt voor jongeren tussen 14 en 25 jaar. De meeste werkvormen kan je ook gebruiken voor een OKAN-klas met een gevorderd taalniveau.

Tools en hulpmiddelen

  • www.grenswijs.be
    Met Grenswijs stel je een beleid op voor agressie, pesten én seksueel grensoverschrijdend gedrag. Deze tool helpt je bij een beleid rond fysieke, emotionele en lichamelijke integriteit.  
     
  • Equi-X | Sensoa 
    Een handleiding voor leerkrachten en jeugdwerkers, vol concrete en innovatieve werkvormen om samen met jongeren genderstereotypen te doorbreken en gendergerelateerd geweld te voorkomen. 

  • (N)iets mis mee?! - Pimento
    Het educatief spel (N)iets mis mee?! leert je bewust om te gaan met seksuele situaties en seksueel grensoverschrijdend gedrag in een jeugdwerkcontext. Aan de hand van 6 criteria leer je situaties in te schatten en ken je er een vlag aan toe – een groene, gele, rode of zwarte. Ontdek hoe je per vlag een gepaste reactie formuleert. (n)iets mis mee is gebaseerd op het Sensoa Vlaggensysteem. 

  • Seksuele opvoeding Relaties & Seksualiteit - Pimento 
    Pimento heeft een uitgebreid aanbod rond relaties en seksualiteit. 

  • Met het spel ‘Oké?!’ bespreek je het thema seksueel grensoverschrijdend gedrag met jongeren van 12 tot 18 jaar aan de hand van diverse situaties, stellingen, doe-opdrachten en weetjes. Dit spel werd, in samenwerking met Sensoa, ontwikkeld door Pimento.
     
  • Q&A: API’s in het jeugdwerk | De Ambrassade 
    Sinds 2018 moet elke erkende jeugdwerkorganisatie een aanspreekpunt integriteit (API) aanstellen. Om jeugdwerkorganisaties hierbij te ondersteunen organiseert De Ambrassade, in samenwerking met Tumult en Pimento, opleidingen API en collegagroepen voor alle API's. 
     
  • Vlaamse Dienst Speelpleinwerk 
    De Vlaamse Dienst Speelpleinwerk hanteert 6 vuistregels voor grensoverschrijdend gedrag op het speelplein.