mechelen_samenlopengroepsfoto.jpg
Provider image

Lokale besturen organiseren verschillende sportinitiatieven gericht op inclusiviteit. Zo worden er in een aantal gemeentes fietscursussen aangeboden voor volwassen die niet kunnen fietsen. Andere sportinitiatieven zijn: samen lopen, yoga, voetbal voor personen van het LOI enz. Deze activiteiten zijn laagdrempelig, goedkoop en bieden de mogelijkheid om Nederlands te oefenen in een informele context. Lokale besturen kunnen ook heel wat sportactiviteiten voor kinderen en jongeren voorzien. Het in contact brengen van kwetsbare kinderen en jongeren met sport is een actie van Plan Samenleven.

Categorie

Inclusieve vrije tijd

Doelen

  • Oefenkansen Nederlands aanbieden.
  • Het sociaal netwerk vergroten.
  • Kansen op interculturele ontmoetingen verhogen.
  • Toeleiden naar een vrijetijdsbesteding en sportverenigingen.
  • Fysieke en mentale gezondheid bevorderen.

Doelgroep

  • Anderstalige inwoners
  • Vluchtelingen
  • Kwetsbare kinderen en jongeren
  • Personen met een beperkt budget
  • Volwassenen die niet kunnen of durven fietsen
  • Andere inwoners van de gemeente

Beschrijving

Lokale besturen organiseren verschillende sportinitiatieven gericht op inclusiviteit. Zo worden er in een aantal gemeentes fietscursussen aangeboden voor volwassen die niet kunnen fietsen. Andere sportinitiatieven zijn: samen lopen, yoga, voetbal voor personen van het LOI enz. Deze activiteiten zijn laagdrempelig, goedkoop en bieden de mogelijkheid om Nederlands te oefenen in een informele context.

Lokale besturen organiseren ook initiatieven die kwetsbare kinderen en jongeren toeleiden naar sport. Zo worden er al in heel wat gemeenten gekeken het sportmogelijkheiden voor kinderen en jongeren met een beperking.

De toeleiding van kwetsbare kinderen en jongeren naar sport valt binnen Plan Samenleven onder actie 13.

Succesfactoren

  • Zorg ervoor dat deelnemers met een vrijetijdspas korting kunnen krijgen.
  • Ondersteun de deelnemers in hun zoektocht naar kinderopvang tijdens de sportinitiatieven.
  • Maak het initiatief kenbaar via sociale media en kanalen van partnerorganisaties.
  • In de zomer zijn er weinig mogelijkheden om Nederlands te oefenen omdat de scholen en andere organisaties gesloten zijn
  • Hou het laagdrempelig en flexibel.

Uitdagingen

  • Bekendmaken van het aanbod.
  • Bespreekbaar maken of mee organiseren van opvang van jonge kinderen.
  • Omgaan met de verschillende talen in de groep.

Deze praktijk in

Asse

  • Bij de Fietsvriendinnen vormen de lesgeefsters en beginnelingen na een tiental lessen een duo om verder samen te fietsen. Zo blijven de deelnemers het fietsen én het Nederlands oefenen.
    Initiatiefnemer: OCMW
    Partners: Archeduc, Agentschap Integratie en Inburgering
    Contact buurtwerking
     

Bocholt, Bree, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Lommel, Meeuwen-Gruitrode, Pelt, Peer

  • De Welzijnsregio Noord-Limburg organiseert fietscursussen. Heel wat volwassenen hebben als kind en/of in hun thuisland nooit leren fietsen. Fietsen geeft heel wat vrijheid (in een zoektocht naar werk, kinderen naar school brengen, boodschappen doen, ...). Daarom vindt welzijnsregio het belangrijk om ze dit alsnog te leren.
    Contactgoele@welzijnsregio.be ; loi@ocmwhamontachel.be
     

Brugge, Leuven, Gent, Melle, Roeselare, Sint-Niklaas, Turnhout, Waregem

  • Fietscursus: De cursussen worden gegeven door enthousiaste vrijwilligers. Het is belangrijk om het organisatorische aspect van de cursus in goede banen te leiden. Om mensen te bereiken is het eveneens belangrijk om het initiatief kenbaar te maken via sociale media en kanalen van partnerorganisaties. Een interessante manier om het initiatief nog krachtiger te maken is om vervolginitiatieven te ontwikkelen, gericht op ontmoeting of het aanleren van verkeersregels en het herstellen van fietsen.
  • Website Brugge
     

Brugge

  • De doelgroep aansporen om (méér) te bewegen door organisatie van een gericht aanbod en door het wegwerken van drempels om te sporten.

    Het betreft hier (bestaande) projecten waar extra aandacht besteed wordt aan de doelgroep zodat zij ook maximaal de kans krijgen om sport te beleven:

    - De leerlingen van OKAN en BENO krijgen fietslessen voorgeschoteld en specifieke sportlessen onder leiding van studenten van HOWEST. Het aanbod wordt afgestemd op de noden van de jongeren en om doorstroming naar het algemene Brugse sportaanbod te vergroten.

    - Alle leerlingen van het Brugse Buso-onderwijs worden uitgenodigd om deel te nemen aan de belevingsloop Koude Keuken en de avonturensportdag Sportkriebels. Beide evenementen worden aangepast georganiseerd om deelname zo makkelijk mogelijk te maken.

    - Mensen met en zonder beperking (zowel mentaal als fysiek) kunnen zich wekelijks uitleven tijdens G-Dansant, dat voor het eerst een specifiek dansuurtje voor tieners krijgt.

    - Alle schoolgaande kinderen in Brugge die niet kunnen fietsen kunnen via de sportdienst hun eerste fietslessen krijgen. Speciale aandacht gaat naar wijken en scholen waar (méér) anderstaligen aanwezig zijn: hiervoor doen we beroep op de expertise van de buurtwerkers, de brugfiguren van de scholen en studenten van HOWEST.

    Sensibiliserend rol opnemen om de drempels binnen sportclubs weg te werken.

    Vanuit de sportdienst bieden wij in samenwerking met het Agentschap Integratie en Inburgering een ondersteuningstraject aan voor sportclubs die willen inzetten op toegankelijkheid. Concreet gaat het over het opzetten van een warm onthaal, gebruikmaken van duidelijke taal en inzetten op ouder- en ledenbetrokkenheid. Door in te zitten op deze drie thema’s zal de reguliere sportclub gesterkt zijn om mensen met een migratieachtergrond warm te ontvangen en te behouden. 

    Het traject bestaat uit volgende elementen:

    -          Een kennismakingsgesprek waar een nulmeting wordt gedaan van de sportclub. Hoe divers zijn ze nu?

    -          Twee digitale vormingsmomenten waar ook huiswerk wordt meegegeven. Praktische handvatten worden aangereikt om met de thema’s aan de slag te gaan. Sportclubs krijgen na de sessie: een bouwstenenfiche (Welke concrete zaken kan ik ondernemen om een warm onthaal te garanderen? ) een reflectiefiche (Wat zou ik graag toepassen? Wat pas ik al toe?) en een beknopte omgevingsanalyse (Wie woont er allemaal in Brugge? Hoeveel mensen hebben een migratieachtergrond? Wie leeft in kansarmoede? Hoeveel mensen met een erkende beperking zijn er in Brugge?)

    -          Tussentijdse check-ups om te zien hoe het verloopt in de sportclub. Wat loopt vlot en wat kan beter.

    -          Het traject wordt afgesloten met een eindgesprek, hier wordt een actieplan opgesteld voor de toekomst. Welke samenwerking zetten we verder? Hoe maken we hier iets duurzaams van?

    Daarnaast, zal de sportdienst een aantal hulpmiddelen rond toegankelijkheid op hun website publiceren zodat alle sportclubs hier gebruik van kunnen maken.

 

Dendermonde

  • G-sport festival: Op dit sportfestival konden sportievelingen met een beperking proeven van allerlei sportdisciplines. Dit gebeurde in samenwerking met sportclubs die een G-werking aanbieden.
     

Dendermonde in samenwerking met Lebbeke, Buggenhout en Hamme

  • Inclusieve buitenspeeldag: de Inclusieve buitenspeeldag in deelgemeente Grembergen had een aanbod van verschillende aangepaste activiteiten zodat elk kind kan meespelen, met extra aandacht voor kinderen met een fysieke beperking. Er waren verschillende activiteiten zoals een tekenhoek, ontdektuin, snoezeltent, sminckhoekje, voelboom, vrije speelruimte…Hierbij werden er vrijwilligers ingeschakeld
     
  • Pannakooi: Dendermonde kocht pannakooi aan waarin jongeren kunnen voetballen. De pannakooi wordt ook verhuisd en gedeeld met Lebbeke en Buggenhout.


Geraardsbergen in samenwerking met Ninove en Denderleeuw

  • KIDZ ON TOUR: in samenwerking met vzw Habbekrats is er  vanuit het perspectief van de kinderen en jongeren een kleurige en bovendien elektrische minibus met vrolijke animatoren met een boel sport en spelmateriaal.
     

Gent

  • Inspiratiedag 20/12: in contact met sport: Als mentorbestuur voor het Plan Samenleven organiseert de Sportdienst van Stad Gent deze inspiratiedag. Het wordt een doe-dag (met de fiets!) want kwetsbare kinderen en jongeren gaan met de fiets op pad en leren zo Buurtsportwerkingen kennen. Ze fietsen langs De Buurtsporthal Tondelier  en krijgen uitleg over de laagdrempelige werking van vzw Sportaround. Inschrijven kan via go.stad.gent/inspiratiedaggent 
     

Genk, Turnhout, Mechelen

  • Fietsschool Genk geeft fietslessen aan volwassenen. Kunnen fietsen is immers niet voor iedereen vanzelfsprekend. Bij ons kan je terecht om te leren fietsen. Eerst oefenen we in beschermde omgeving. Daarna gaan we samen de straat op. Jaarlijks organiseert stad Genk minimaal twee fietslessenreeksen.In het kader van het activeren en versterken van bepaalde doelgroepen, is mobiliteit een belangrijk element.  Initieel lag de focus op anderstalige vrouwen (de fiets speelt immers een belangrijke rol in de emancipatie van de vrouw), maar tegenwoordig sluiten ook mannelijke inburgeraars aan. In al deze gevallen dragen de lessen bij aan de onafhankelijkheid en empowerment van de cursisten.
    Contactpersoon
     

Halle

  • Fietsschool: Jaarlijkse cursus leren fietsen georganiseerd door de sportdienst.
     

Heist-op-den-berg

  • Fietslessen: Deze gratis fietslessen worden georganiseerd voor volwassenen die nog nooit met een fiets reden. Het OCMW stelt fietsen ter beschikking voor de deelnemers. Bovendien ondersteunt de gemeente de deelnemers in hun zoektocht naar kinderopvang tijdens deze lessen. Het lessenpakket bestaat uit 10 lessen waarna ze een diploma ontvangen. De begeleiding gebeurt door een lesgever en verschillende vrijwilligers.
     

Kalmthout

  • Yoga voor vrouwen: Wekelijks komt een groep vrouwen bijeen voor een yogasessie op een centrale locatie in de gemeente. Deze sessies worden begeleid door een yoga-instructrice en door de intercultureel medewerker van het OCMW. Na de yogasessie gaan de dames naar het vlakbij gelegen lokaal dienstencentrum en ze genieten daar als afsluiter van een koffie of thee, zelfgemaakt gebak, en een babbel met de andere bezoekers van het dienstencentrum.
  • Zaalvoetbalploeg de Farao's: Een initiatief van de intercultureel medewerker en de inwoners van het Lokaal Opvanginitiatief (LOI).
    • Contact deskundige armoede en diversiteit

 

Lebbeke

  • G-sport zomerkamp: Deze zomerkampenzijn georganiseerd voor kinderen met een beperking geboren in 2003 tot 2014.

    Jongeren krijgen opleiding via een erkende animatorcursus (zowel in  Lebbeke als Buggenhout) in samenwerking met Groep Intro en Uit De Marge. Deze jongeren worden ingezet bij de G-sport zomerkampen.

 

Leuven

  • Tofsportdag: Vanuit de afdeling Buurtsport wordt er jaarlijks ook een sportdag voor vrouwen georganiseerd. Tijdens deze sportdag, die op vrouwen gericht is, bieden lokale sportverenigingen  gratis initiaties aan en zetten het Leuvense sportaanbod in de kijker. 

Lokeren

  • De taxi-werking, i.s.m. Groep INTRO vzw, biedt jongeren uit de OKAN-klassen een nuttige vrijetijdsbesteding op woensdagnamiddag aan. Op woensdagmiddag organiseert Groep INTRO een Taxi-werking voor OKAN jongeren vanaf 12 jaar waarbij de focus specifiek ligt op het leren kennen van het vrijetijdsaanbod in de stad. De jongeren kunnen deelnemen aan leuke activiteiten in de buurt. Zo krijgen ze oefenkansen voor hun Nederlands, bouwen ze hun sociaal netwerk uit en leren ze het vrijetijdsaanbod van Lokeren kennen. De werking maakt gebruik van Vagevuur Open jeugdwerk als locatie. Zo maken de kinderen alvast op een laagdrempelig manier kennis met deze organisatie en al zijn voordelen. De activiteiten variëren van sporten verkennen in de sporthal tot een kennismaking met jeugdwerk of een uitstap naar Gent. Onder andere in Dendermonde (Taalkracht-Taxi) en Mechelen (OKAN After School) bestaat een gelijkaardig aanbod i.s.m. Groep INTRO vzw.

 

Maasmechelen in samewerking met Dilsen-Stokkem

  • Maasmechelen organiseert i.s.m. Dilsen-Stokkem tijdens de zomervakantie speelpleinwerking Bovenuit voor kinderen met een beperking. Er worden activiteiten op maat aangeboden voor kinderen en jongeren van 6 tot 21 jaar met een licht mentale beperking, motorische beperking, ASS en/of ADHD. Deze versterkte speelpleinwerking helpt kinderen om boven zichzelf uit te stijgen, elk vanuit de eigen talenten en krachten.
    Contact: jeugd@maasmechelen.be
     

Machelen-Diegem

  • Samen lopen: Nederlandstalige en anderstalige lopen of wandelen samen, leren elkaar kennen, en oefenen ondertussen Nederlands. De Nederlandstalige deelnemers, alsook de vrijwillige begeleiders en/of trainers, krijgen vooraf taalcoachingstips 'Hoe communiceren in het Nederlands met anderstaligen', en worden actief aangespoord om zich te mengen met de anderstaligen. Er zal ook actieve toeleiding gebeuren naar Vrije Tijd (sportverenigingen). 
     

Mechelen

  • Samen lopen: In de zomer, wanneer de scholen NT2 gesloten zijn, gaan niet-Nederlandstalige Mechelaars en Nederlandstalige Mechelaars wekelijks naar het Vrijbroekpark om samen een uurtje te joggen en gezellig te babbelen. Ze trainen voor de loopwedstrijd Dwars door Mechelen die in september doorgaat. Door aan de loopwedstrijd deel te nemen, als ploeg samen met Nederlandstalige vrijwilligers, wordt hun ‘sense of belonging’ bevorderd. In de zomer van 2019 deden wel 77 niet-Nederlandstaligen mee.
     
  • Tijdens de Coronacrisis moedigde het team de Facebookgroep 'Samen Lopen Stad Mechelen' iedereen aan om toch te gaan joggen. Er werden wekelijks video's gepost met sportoefeningen, gezondheidsadvies, tips en challenges. Daarnaast zorgde het team voor leuke digitale Nederlandse oefeningen.
    Contact 
     

Oostende

  • Let's Bike: In dit project leert men deelnemers stap per stap het fietsen aan. Afhankelijk van de fietsvaardigheden, kunnen leerlingen een, twee of drie modules van telkens vier lessen volgen. De lessen zijn steeds op maat van elke individuele deelnemer en worden gegeven door gedreven vrijwillige lesgevers die hiervoor een specifieke opleiding kregen. Deze fietslessen werken ook emanciperend. Het geeft personen de mogelijkheid om zich op een gezonde manier, voordelige en vaak snelle manier te verplaatsen naar de winkel, school, of om samen met de kinderen een fietstocht te maken.

Roeselare

  • Brugfiguren organiseren een vrijetijdsmarkt en signaleren hiaten in het sportaanbod. Zo werd intussen bijvoorbeeld een nieuw aanbod van zwemlessen voor 10 tot 12-jarigen gecreëerd. Het netwerk vrijetijdsparticipatie organiseert vormingen. In 2022 werd bijv. een vorming georganiseerd rond armoede en belang van vrijetijd. In 2023 werd met het netwerk vrijetijdsparticipatie ook specifiek gewerkt aan toeleiding naar sport. Er diende intussen ook een sportclub in die wil inzetten op hun jongeren met migratieachtergrond die blijkbaar 1/3 de van hun jeugdafdeling uitmaakt.

Hieronder: een foto van het G-sportkamp in Dendermonde

Hieronder: De pannakooi die Dendermonde aankocht en deelt met Lebbeke, Buggenhout en Hamme.

Beleidsdomeinen

  • Vrije tijd
  • Sport
  • Sociaal beleid

Staat jouw praktijk nog niet in de databank? Vul dan deze fiche in.

Deze databank bouwen we samen met jullie! Wil je een wijziging, foto, update of opmerking doorgeven? Mail samenleven@vvsg.be.