lokaal_20230501_30_fietsers.png
Provider image

Elk jaar stijgt het aantal fietsploegen die tijdens het hemelvaartweekend deelnemen aan de duizend kilometer ten voordele van Kom op tegen Kanker. Vertrek en aankomst gebeuren in Mechelen, ’s middags houden de pelotons dit jaar achtereenvolgens halt in Heusden-Zolder, Stabroek, Waregem en De Pinte. Zij bereiden zich nu volop voor om alle ploegen warm te ontvangen.

Speciaal voor burgemeesters: Beleef het vanop de eerste rij in een middagstad

De VVSG, Kom op tegen Kanker en de gemeenten Heusden-Zolder, Stabroek, Waregem en De Pinte bieden burgemeesters de kans op een unieke blik achter de schermen, met een programma van twaalf tot twee uur ‘s middags. De burgemeester van de middagstad en het organisatieteam van Kom op tegen Kanker zullen je ontvangen, je krijgt een rondleiding over de hele site (inclusief de niet publiek toegankelijke delen), je beleeft mee de aankomst en het vertrek van de fietsers, en je bezoekt het renners- en evenementendorp. Uiteraard zorgen we ook voor een hapje en drankje.

Deelnemen aan dit unieke bezoek is gratis, maar is alleen toegankelijk voor wie ten laatste op 5 mei inschrijft.

Opgelet, het aantal plaatsen is beperkt tot tien bezoekers per middagstad. Snel reageren is dus de boodschap.

Op donderdag verwacht Heusden-Zolder op de oude mijnsite met het nieuwe culturele centrum veel volk. Op vrijdag zakken de pelotons af naar de sportterreinen van Hoevenen (Stabroek), op zaterdag wordt de hippodroom van Waregem Koerse aangedaan en op zondag zijn de sportterreinen in De Pinte aan de beurt.

Ruim duizend teams, verdeeld over tien pelotons rijden mee, iedere fietser van het team schreef op voorhand in voor een peloton dat rijdt tegen 24, 27 of dertig kilometer per uur. Met acht tot tien minuten tussentijd komen al die pelotons ’s middags aan en vertrekken zij – eventueel met andere deelnemers van dezelfde ploeg – weer op gezette tijdstippen.

 

Verbinden tot verbondenheid

Burgemeester Lieve Van Lancker is blij en trots met de keuze voor De Pinte als middaggemeente. ‘De Pinte zamelt al lang fondsen in voor Kom op tegen Kanker. Al in 1986 startte een groep oud-KLJ-leden met een sneukeltoer, een beetje bewegen en veel eten met veel sponsors én 2000 deelnemers. In twintig jaar konden zij in totaal zo’n 400.000 euro inzamelen voor Kom op tegen Kanker. In 2013 wilde Erik Van de Velde zich als eerbetoon aan zijn ouders Marie-Jeanne en Robert voor de duizend kilometer solo inschrijven als het MJR-team, maar het enthousiasme van zijn entourage was zo groot dat ze met vijf teams zijn gestart.

Nu hebben we op 11.000 inwoners veertien teams, goed voor 77.000 euro startgeld waarvoor maandelijks eetfestijnen, toneelvoorstellingen of boomplantacties worden georganiseerd. Ook de culturele organisatie De Pinte Leeft houdt dansfeesten of optredens ten voordele van het MJR-team.’ Dat bij deze tiende deelname van het MJRteam De Pinte middagstad mag zijn, noemt Lieve Van Lancker een bekroning voor alle vrijwilligers en hun jarenlange inzet.

Ook Waregem heeft een rijke traditie in de duizend kilometer en is al voor de tweede maal middagstad. ‘In 2014 kwam het initiatief van het Heilig Hartcollege, omdat ze afscheid van hun medeleerling Celeste moesten nemen,’ zegt schepen Jo Neirynck. ‘Toen deden er twee teams van het bestuur mee, maar nu hebben we al drie wielrennersteams en vier lopersteams, en de bewoners vormen ook nog meer dan twintig teams. Die eerste keer middagstad heeft dus veel in gang gezet.’ Zelf fietst schepen Neirynck voor de tiende keer mee. ‘Mijn zus heeft ook al twee keer kanker overwonnen. Al wie meefietst in het peloton, doet dat met een rugzak. Voor je vertrek hoor je elke dag pakkende getuigenissen.’

In 2017 reed schepen Herman Jongenelen uit Stabroek voor het eerst mee. Sindsdien is hij er jaarlijks bij. ‘Het is aangrijpend om net voor je vertrek mensen over hun verlies of genezing te horen vertellen, het zijn dikwijls trieste verhalen, maar ze geven een enorme positieve energie.’

Heusden-Zolder heeft twee jaar lobbywerk achter de rug, maar is blij dat het nu middagstad mag zijn. ‘We willen de sportiefste gemeente van Vlaanderen worden,’ zegt burgemeester Mario Borremans. ‘Onze gemeente beschikt over de nodige infrastructuur, gaande van het autocircuit waar ’s avonds op wordt gefietst, maar ook BMX-fietsen en de Vlaamse wielerschool hebben er hun plaats. Ons paradepaardje is de nieuwe velodroom. Op Hemelvaart verwachten we zo’n 2500 wielrenners en nog eens zoveel entourage op ons oude mijnterrein. Sinds vorig jaar is daar een nieuw cultureel centrum. Ons eigen cultureel erfgoed zit zo op een centrale plaats. Op die site is er de laatste jaren veel gebeurd, er worden veel evenementen georganiseerd. Nu kunnen de fietsers er kennismaken met het mijnverleden.’

 

Logistiek hoogstandje

Vijfduizend mensen ontvangen op een korte tijdspanne, dat is een uitdaging die Heusden-Zolder en Waregem aankunnen. Tijdens Waregem Koerse is er zelfs plaats voor 40.000 mensen, volgens schepen Jo Neirynck kan dat een verwijzing zijn naar de 40.000 mensen die jaarlijks de diagnose van kanker krijgen. Bovendien houdt de stad bij wijze van spreken een generale repetitie voor het Belgisch kampioenschap wielrennen in 2028.

Dan is de uitdaging op de gemeentelijke sportvelden van De Pinte en Stabroek groter. ‘Wij hebben ook niet zomaar personeel op overschot,’ zegt burgemeester Lieve Van Lancker van De Pinte. ‘De coördinatie ligt bij mij, en ik heb een geweldig kernteam van vrijwilligers, uit het MJR-team, uit De Pinte Leeft, maar ook met de organisator van Zeverrock, het festival in augustus in deelgemeente Zevergem, die ervaring heeft met de opbouw van festivals.

Van de buurgemeente krijgen we ook hulp in de vorm van hekken, tafels en stoelen.’ Dat gebeurt ook in Stabroek. De dranghekken komen er van de buurgemeenten, net zoals tafels, stoelen en toiletwagens. Ook de stad Antwerpen ondersteunt logistiek. Aan de dienst Magazijnen is gevraagd dat iedereen die kan, komt werken. ‘Logistiek is het een heus kluwen,’ zegt schepen Jongenelen.

‘Maar het draaiboek van de organisatie van Kom op tegen Kanker zit goed ineen, zowel qua logistiek, als qua veiligheid of beleving, met telkens beschreven hoe je daarvoor het best een werkgroep organiseert. Ook de brandweer en politie zijn ingeschakeld. Al die werkgroepen doen hun werk en rapporteren om de twee weken. Het is wel spannend om te zien hoe we al die hobbels nemen. Maar zoals gezegd, de ondersteuning van Kom op tegen Kanker is schitterend. Het is een evenement om u tegen te zeggen, toch is het goed dat het eenmalig is en dat we deze zomer voor enkele andere evenementen passen.’

Naast het draaiboek ontvangen de gemeenten ook kant-en-klare communicatie voor het gemeentelijke informatieblad, van de oproep tot vrijwilligers tot de aankondiging van het evenement. Ook levert Kom op tegen Kanker duurzame begeleiding met afvaleilanden en foodtrucks die werken met herbruikbaar materiaal. Daarnaast probeert Heusden-Zolder de inwoners met de fiets naar het evenement te krijgen door net zoals tijdens de Nacht van de Atletiek de bewaakte fietsenstalling dichter bij het evenement te plaatsen dan de autoparking.

 

Groot feest

In Waregem is Waregem Koerse de rode draad en omdat hoeden op de dag van de Koerse belangrijk zijn, krijgen de kinderen van Waregem papieren hoedjes om te pimpen en te showen. ‘De kinderen kunnen die dag ook terecht in een heus springkastelendorp met het thema fruit, waar je dus van een banaan kunt glijden of op een kiwi kunt klimmen,’ zegt schepen Jo Neirynck. ‘Ook de ouders zijn welkom, we hebben een dweilorkest van twintig blazers, The Coiffeurs, dat vorig jaar internationaal kampioen werd.’ In Heusden-Zolder kunnen de bezoekers rekenen op een optreden van jongeren uit Klub Karbon en op sfeermuziek. Omdat het bestuur in De Pinte met veel vrijwilligers samenwerkt, begint daar al op vrijdag een dorpsfeest. ‘Dan houden we een grote fuif met dj’s van Stubru, er is een Ferm-ontbijt op zaterdag en in de namiddag zijn er fietstochten van twintig tot vijftig kilometer in samenwerking met de wielerclub De Pinte. Zo werken we toe naar de apotheose op zondag,’ zegt burgemeester Van Lancker.

Op de sportterreinen in Hoevenen treedt eerst een lokale Stabroekse groep op, dan Sam Gooris en uiteindelijk begeleiden de Fixkes in hun geboortedorp het laatste peloton dat ’s middags vertrekt. Ze zetten de viering van 775 jaar Hoevenen extra luister bij.

Ook al vergt de hele organisatie veel van het personeel, Herman Jongenelen heeft ook veel mensen warm weten te maken. ‘Volgens de organisatie van Kom op Tegen Kanker heb je 120 vrijwilligers nodig als seingevers en voor de parking of catering. Zo gauw we dat contingent hebben ingevuld, zoeken we mensen voor de warmste erehaag. Omdat we er van alles rond willen doen, hebben we ook ’s morgens al vrijwilligers nodig.’ Herman Jongenelen herinnert zich een zeer pakkend moment op tien kilometer van Mechelen waar er een geweldige sfeer heerste.

‘Dat gaf een enorme opkikker en dat hoop ik ook te realiseren in de laatste zeven kilometer. We roepen de verenigingen op om er met al hun leden te staan, zodat we de beleving veel langer opentrekken dan alleen op de aankomstplaats ’s middags. Dat is ons geheime wapen om de warmste erehaag te vormen.’ Ook de andere gemeenten dingen mee naar die titel. In 2014 had Waregem als middagstad met duizend mensen de langste erehaag en dat wil de stad nu evenaren. Maar die eretitel wil Heusden-Zolder evengoed en De Pinte haalt er niet alleen de oude reuzen Trees en Jan voor van stal, maar nodigt ook oud-wereldkampioen wielrennen van 1963 Benoni Beheyt uit die toen in De Pinte woonde. —

 

Marlies van Bouwel is redacteur Lokaal | Beeld Flo De Geyndt
Voor Lokaal 05 | 2023