2020Lokaal10 Nieuwe infrastructuur omslagfoto.png
Provider image

Een jaar geleden opende De Roende zijn deuren, een nieuw ankergebouw voor het West-Vlaamse Kortemark. Het gebouw is extreem toegankelijk. De Kortemarkenaren kunnen er terecht voor alle diensten van het lokale bestuur waarvoor de drempel laag hoort te zijn.

Twee jaar na de eerste spadesteek opende op 23 november ’19 het nieuwe gebouw zijn deuren voor het grote publiek. Bij de opening kwamen 1500 inwoners een kijkje nemen, meer dan tien procent van de bevolking. Het nieuwe ‘landmark’ nabij het kruispunt van de Ichtegemstraat met de Hospitaalstraat wordt De Roende genoemd, uiteraard vanwege de ronde met hout beklede vorm. Binnenin bevinden alle ruimtes zich in een cirkelvormige band om een verhoogd binnenpleintje. 

Het gebouw is een bijzonder ontwerp van architectenbureau Dertien12, gekozen via de West-Vlaamse oproepprocedure WinVorm. Voor het voorontwerp nam architect Tom Gantois van het Brugse architectuuratelier Dertien12 een oude foto als uitgangspunt. Op die foto zit een uitgebreide familie aan tafel onder een hele dikke boom na te genieten van een feestmaal. Dat gevoel wilde hij teweegbrengen in dit publieke gebouw waar mensen voor zorg komen, in de heel brede betekenis. Tom Gantois hoopte ook dat het gebouw een katalysator zou worden om ontmoetingen te stimuleren en een collectief geheugen van de hele dorpsgemeenschap, een brug tussen de generaties.

Dikwijls is het bouwen van een nieuw gemeentehuis de aanleiding om het organogram van een lokaal bestuur te herbekijken, in Kortemark gebeurde het andersom. ‘Eerst werd de organisatie in vier afdelingen onderverdeeld,’ zegt algemeen directeur Sara De Meyer. In het gemeentehuis aan de Stationsstraat blijven de interne diensten en afdeling Ruimte gehuisvest. Kortemarkenaren kunnen er ook nog trouwen en de maandelijkse gemeenteraad volgen. Volgend voorjaar verhuizen de diensten Vrije Tijd samen met de bibliotheek naar het inbreidingsproject op de Brouwerijsite aan de Markt met een amfitheater voor allerlei activiteiten, zodat het dorpscentrum aan levendigheid zal winnen. Vorig najaar trok de afdeling Mens al in het fonkelnieuwe gebouw De Roende. ‘Op elke site is het hoofd van de afdeling de verantwoordelijke,’ zegt Sara De Meyer die deze verantwoordelijken in het managementteam aanstuurt. ‘Zo kan ik vertrouwen geven aan het managementteam en is er in elk gebouw een aanspreekpunt.’

Op de plaats waar nu de Roende is, was eerst een nieuw OCMW-gebouw gepland, maar door het omvormen van de organisatie en door dat het lokaal bestuur en het woon-zorgcentrum op dezelfde site samen een lokaal dienstencentrum wilden beginnen, kon Kortemark een aanzienlijke VIPA-bijdrage krijgen. Nu huizen in dit nieuwe gebouw de gemeentelijke diensten die de Kortemarkenaren het meest nodig hebben: de dienst Burgerzaken, het Sociaal Huis, Kind en Preventie – in de volksmond ‘de weging’ –, het Huis van het Kind en het lokaal dienstencentrum De Wimperlinde. De Roende ligt vlak bij het woon-zorgcentrum Blijvelde en is heel toegankelijk, ook voor mensen in een rolstoel. In de Roende komen mensen van alle generaties samen op de mooie eindeloze bank rond de patio waarin eerst een wimperlinde stond, van alle kanten zichtbaar door het heldere glas. •

 

Marlies van Bouwel is hoofdredacteur van Lokaal
Voor Lokaal 10 | 2020