Waar, wanneer en hoe vaak vergadert de politieraad?
De WGP legt geen specifieke regels op over de plaats waar de politieraad vergadert. In principe beschikt de politieraad over de autonomie om zelf een geschikte locatie te bepalen voor het houden van de vergadering. De politieraad zal in de meeste gevallen samenkomen in een gemeentehuis of vergaderzaal van één van de gemeenten die deel uitmaken van de meergemeentezone.
De politieraad vergadert zo dikwijls als de zaken die tot zijn bevoegdheid behoren het vereisen en tenminste viermaal per jaar, waarvan minstens éénmaal per semester.
Wie roept de politieraad bijeen?
De politieraad kan slechts vergaderen
De bijeenroeping van de politieraad is in dat laatste geval verplicht. Het politiecollege kan enkel het verzoek weigeren wanneer het onderwerp of de onderwerpen waarvoor de bijeenroeping wordt gevraagd, kennelijk en volledig buiten de bevoegdheid van de politieraad vallen.
Hoe roept men de politieraad bijeen?
De oproeping met agenda moet zeven werkdagen vóór de vergadering worden bezorgd. Van de minimumtermijn mag slechts worden afgeweken in spoedeisende gevallen, waarin bij hoogdringendheid tot oproeping van de politieraad moet worden overgegaan. Bij hoogdringendheid kan die termijn herleid worden tot twee werkdagen.
Voor elk agendapunt wordt het dossier dat erop betrekking heeft, ter beschikking gesteld vanaf de verzending van de agenda. Dit is het specifieke inzagerecht van het politieraadslid.
Wie stelt de agenda van de politieraad op?
Bekendmaking van de zitting van de politieraad
Plaats, dag, tijdstip en agenda van de zitting van de politieraad moeten ten minste zeven werkdagen voor de dag van de vergadering ter kennis gebracht worden van het publiek, door aanplakking in de gemeentehuizen en in het hoofdcommissariaat, en door bekendmaking op de website van de politiezone.
Openbaarheid van de zitting van de politieraad
De vergaderingen van de politieraad zijn in principe openbaar. Wanneer tijdens de openbare vergadering de behandeling van een punt in besloten vergadering moet worden voortgezet, kan de openbare vergadering, enkel met dit doel, worden onderbroken.
De vergadering van de politieraad is besloten:
-
wanneer het agendapunt over personen handelt;
-
wanneer twee derde van de aanwezige leden, in het belang van de openbare orde beslissen dat de vergadering niet openbaar kan zijn.
Deze mogelijkheid om in besloten vergadering te zetelen geldt niet voor de beraadslaging over het ontwerp van begroting, begrotingswijziging of over de rekeningen.
De opname van de vergaderingen van de politieraad is toegelaten onder voorbehoud van modaliteiten en beperkingen voorzien in het reglement van orde. De voorwaarden voor digitaal of hybride vergaderen op de Vlaamse gemeenteraden zijn helaas niet van toepassing op de politieraden.
Rol van de korpschef tijdens de vergadering van de politieraad
In een meergemeentezone is de korpschef hoofd van de administratie. De politieraad en het politiecollege beraadslagen over vrijwel geen andere zaken dan deze die door de korpschef zelf of onder zijn leiding administratief of technisch werden voorbereid. De korpschef is steeds aanwezig op de vergaderingen van het politiecollege en de politieraad. Volgens de WGP geldt dezelfde regeling in een ééngemeentezone. Hierdoor kan hij steeds aanvullende inlichtingen of verduidelijkingen geven waardoor de mandatarissen kunnen beraadslagen en beslissen met de nodige kennis van zaken.