Andere invulling van gemeenschapsvorming
Cruciaal voor een goed functionerende samenleving is dat mensen samen een leefbare en solidaire gemeenschap vormen. Waar dit vroeger binnen een gemeente vaak evident was (allen geboren in de gemeente, werkend in de buurt, christelijk opgegroeid, samen in dezelfde verenigingen, etc. ), wordt gemeenschapsvorming nu anders ingevuld. Veel meer migratie, andere levens- en geloofsovertuigingen, veel meer inwoners, veel meer ontspanningsmogelijkheden, etc. zorgen ervoor dat burgers zich minder onderdeel voelen van één grote gemeenschap. Dat betekent niet dat burgers zich isoleren van elkaar: buurtcomités, lokale afdelingen van koepelverenigingen, burgerinitiatieven, geloofsgemeenschappen, etc. tonen dat burgers elkaar opzoeken. Dat lijkt echter meer gefragmenteerd te gebeuren dan als één groot geheel. Meer dan vroeger zal het lokaal bestuur moeten inzetten op het verbinden van al deze groepen burgers (met allemaal eigen noden en verwachtingen) in de gemeente.
Burgers zijn beter geschoold en hebben meer en eenvoudiger toegang tot informatie (bv: nieuws, sociale media, openbaarheid van bestuur) dan vroeger. Ze zijn mondiger en reageren dan wanneer de overheid gaten laat vallen. Soms proberen ze die gaten zelf met andere burgers te dichten (bv: burgerinitiatieven). De belastingdruk is hoog en de burger eist terecht dat die middelen efficiënt en effectief gebruikt worden. Vaak redeneert de burger (of een groep van burgers) echter vanuit het eigen perspectief, wat niet altijd hetzelfde is als het algemeen belang. Door de opkomst van sociale media kan iedereen meteen zijn eis t.o.v. het lokaal bestuur wereldkundig maken. Dat alles zorgt voor spanningen. Een lokaal bestuur moet niet enkel steeds het algemeen belang laten primeren, en heeft niet enkel de plicht om de burger daarover duidelijk te informeren, het moet ook allemaal nog eens snel en doeltreffend gebeuren. Communicatie, ook via de nieuwe media, wordt voor de lokale besturen steeds belangrijker, net als burgerinspraak en –participatie.
Veel aandacht voor integriteit
Integriteit en deontologie zijn altijd belangrijk geweest voor de overheid, ook voor de lokale besturen. Door een plotse opeenstapeling van verschillende dossiers rond het al dan niet integer handelen van politici, zijn deontologie en integriteit in de politiek plots actueler dan ooit. Verschillende zaken die in de pers aangehaald worden, zijn duidelijke voorbeelden van niet-integer handelen, maar de beeldvorming die nu ontstaat over politici (zeker ook de lokale) is niet correct. Het is voor de lokale besturen dan ook een enorme uitdaging om de burger te overtuigen dat ze wel integer en deontologisch handelen. Het vertrouwen in de lokale besturen en politiek moet hersteld worden.