huwelijk.jpg
Provider image

Steeds meer lokale besturen zetten in op het voltrekken van huwelijken in openlucht of op een andere locatie dan het gemeentehuis. In dat kader worden zowel VVSG als Burgerzaken Vlaanderen regelmatig gecontacteerd met vragen over de modaliteiten om deze te organiseren, ook voor wat betreft de huwelijken op andere overdekte locaties. Wij zetten daarom de huidige regeling, die geldt vanaf 31 december 2022, even op een rijtje.

 

 

De mogelijkheid voor een lokaal bestuur om burgerlijke huwelijken te laten doorgaan op een andere plek dan het gemeentehuis, kan je terugvinden in artikel 165/1, tweede lid B.W.

De gemeenteraad kan één of meerdere alternatieve huwelijkslocaties aanduiden, maar dan dient aan een aantal voorwaarden te worden voldaan:

  • De gemeenteraad moet dit vastleggen bij gemeenteraadsbesluit. Voor een buitenlocatie (binnentuin, binnenkoer, parkje aansluitend aan het gemeentehuis, bordes, esplanade,…) die tot hetzelfde (kadastraal) perceel van het gemeentehuis behoort, is er geen apart gemeenteraadsbesluit vereist. Deze buitenlocatie wordt immers beschouwd als een onderdeel van het gemeentehuis.
  • De locatie moet een vaste plaats zijn die zolang de gemeenteraad het besluit niet opheft, wordt aangeduid als alternatieve huwelijkslocatie. Het kan dus niet om willekeurige plaatsen gaan en het is voor inwoners dus niet mogelijk om te huwen op gelijk welke plaats.
  • De locatie moet op het grondgebied van de gemeente liggen.
  • De locatie moet een openbare plaats betreffen, gezien het huwelijk openbaar moet zijn: iedereen moet er toegang toe hebben.
  • De locatie moet neutraal zijn: de gemeente kan als alternatieve huwelijkslocatie geen plaats aanwijzen met enige religieuze connotatie.
  • Tenslotte hoeft de plaats niet tot het openbaar domein te behoren, het kan ook gaan om een gebouw andere dan een overheidsgebouw of een buitenlocatie waarvan een particulier eigenaar is.

Praktische voorbeelden

  • Kan de gemeente een plek in een gemeentelijk openbaar park als huwelijkslocatie aanduiden? Ja
  • Kan de gemeente een tuin van een gebouw waar de gemeente over beschikt (bvb. als eigenaar of als gebruiker) als huwelijkslocatie aanduiden? Ja
  • Kan de gemeente een strand als huwelijkslocatie aanduiden? Ja, voor zover de concessie van de gemeente (verkregen van de eigenaar) dit toelaat.  
  •  Kan de gemeente een binnen-of buitenlocatie van een autonoom gemeentebedrijf als huwelijkslocatie aanduiden? Ja, als kan gegarandeerd worden dat iedereen er toegang toe heeft en het dus een openbare plaats betreft.