Het Spilvarken is een duurzaam burgerproject dat varkens integreert in het stadsleven. Het varken wordt ingezet als afvalverwerker en als sociaal bindmiddel.
De varkens worden gekweekt op een braakliggend terrein. Hulpboeren, buurtbewoners met allerlei achtergronden, verbinden zich in het opzet. Een beurtrolsysteem regelt het voederen en verzorgen van de dieren. Dit zorgt voor een uitstekende sociale dynamiek in de buurt. Buren leren elkaar kennen, komen langs, slaan een praatje en worden vaak betrokken in het proces.
Er ontstaat een duurzame kringloop: voedselresten en reststromen van voeding die verloren zouden gaan, worden gebruikt om varkens op te kweken. Lokale vegetarische restaurants, bakkerijen, een brouwerij (mout, draf) en kaasmakerij (melkwei) zorgen voor een volledig en eiwitrijk dieet. Er wordt minder voedsel verspild. Drie varkens verwerken tussen 3000 en 5000 kilogram afval op zes maand tijd.
Daarna worden ze geslacht. Dit ecologisch verantwoord vlees wordt verkocht aan buurtbewoners en hulpboeren. Alles aan het varken wordt gebruikt. Niets gaat verloren. Wat niet dient voor menselijke consumptie wordt opgehaald door ateliers, waar er bijvoorbeeld zeep wordt geproduceerd.
Contactgegevens