Op 12 december 2023 organiseerde de VVSG een studiedag over hoe je je openbare ruimte duurzaam kan inrichten. Op deze pagina vind je de presentaties terug van alle sprekers.
1. De keynote van Frank Geets, administrateur-generaal van Het Facilitair Bedrijf van de Vlaamse overheid, zette meteen de toon. Het Facilitair Bedrijf neemt haar voorbeeldrol met verve op: zowel in als rond haar gebouwen is duurzaamheid troef. De GRO-tool die het Facilitair Bedrijf in 2017 ontwikkelde, biedt de handvatten om via een brede waaier aan duurzaamheidsaspecten tot toekomstgerichte gebouwen te komen en circulaire principes te verankeren.
Download de presentatie
2. ‘Ontharden waar het kan, duurzaam verharden waar het moet,’ blijft de boodschap. Maarten Tavernier, coördinator van het Netwerk Klimaat van de VVSG, lichtte de tussentijdse stand van zaken toe van het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP). Er zijn mooie resultaten geboekt en heel wat tegels gewipt. De uitdaging; opportuniteiten zien en benutten, of het nu gaat om ontharding, vergroening, duurzame mobiliteit of energiebesparing.
Download de presentatie
3. Aanbestedende overheden vertegenwoordigen maar liefst 14% van het Europese BBP. Daarmee hebben ze een stevige hefboom in handen om toeleveringsketens te verduurzamen, zowel op milieu- als op sociaal en ethisch vlak. Alexander Lemmens, jurist bij Het Facilitair Bedrijf, schetste het wetgevend kader voor duurzame overheidsopdrachten, waarom ethische clausules en ‘due diligence’ zo belangrijk zijn en hoe je dat in de praktijk kan brengen. Zijn tips: begin klein, pick your battles en maak gebruik van bestaande initiatieven.
Download de presentatie
4. Kinderarbeid, gedwongen arbeid, onveilige werkomstandigheden, extreem lage lonen: natuursteen is gekend om de mensenrechtenschendingen die met zijn productie gepaard gaan. Omdat het nodig is, schreef Huib Huyse, hoofd van de onderzoeksgroep duurzame ontwikkeling van het HIVA, het Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving dat verbonden is aan de KU Leuven, de ‘Snelgids Verantwoorde Natuursteen’. In 10 tips vertelt hij hoe je als lokaal bestuur op een verantwoorde manier natuursteen kan aankopen. Tip 1: ‘Neem een vliegende start en sluit je aan bij TruStone’.
Download de presentatie
5. Sluit je aan bij TruStone! Nikolai Bloem, beleidsmedewerker MVO bij de Sociaal-Economische Raad (SER) van Nederland maakt duidelijk wat TruStone betekent voor aangesloten bedrijven en overheden. Due diligence is de sleutel tot succes. TruStone verifieert leveranciers en ondersteunt aanbestedende diensten met advies en tools.
Download de presentatie
6. ‘Groen, vol van water,’ titelt de toelichting door Leen Devinck, groenadviseur bij de Vereniging voor Openbaar Groen (VVOG). Net als in de gelijknamige inspiratiegids, regent het goede praktijken van ‘tweede generatie onthardingen’. Die zijn nodig, want droogte-, water- en hittestress teisteren ook onze contreien. Leen sluit af met een reeks tools en enkele quick wins.
Download de presentatie
7. Lieven Vandeputte, groenambtenaar en projectleider in Kortrijk, zoomt in op de heraanleg van het Groeningepark. Een bijzonder participatief traject leidde tot een uiterst duurzaam ontwerp. Een aantrekkelijk park dat toegankelijk is voor alle inwoners, met ruimte voor groen, water en biodiversiteit, is het resultaat.
Download de presentatie
8. Zwerfvuil vermijden door een integrale, slimme ruimtelijke planning. Inge van den Kroonenberg toont dat het kan met goede praktijken uit Mechelen, Kontich en Antwerpen. Inge is projectmedewerker openbare netheid bij de VVSG en coach lokale besturen bij Mooimakers.
Download de presentatie
9. Op bepaalde plekken kan je natuurlijk niet anders dan verharden. Dat doe je uiteraard met duurzame materialen. Hoewel beton niet meteen bekend staat om zijn duurzaamheid, leverde de sector heel wat inspanningen om zijn ecologische voetafdruk te verminderen. Thierry Beirens, betontechnoloog bij Fedbeton, stelt de Concrete Sustainability Council (CSC) voor, een label voor duurzaam beton.
Download de presentatie
Meer informatie? Contacteer:
- Leen Van der Meeren, stafmedewerker duurzame overheidsopdrachten, Netwerk Klimaat: leen.vandermeeren@vvsg.be
- Christophe Claeys, stafmedewerker waterbeleid en openbare werken, dienst Leefomgeving en Klimaat: christophe.claeys@vvsg.be
- Jules De Winter, stafmedewerker internationaal, dienst Bestuur & Strategie: jules.dewinter@vvsg.be
Deze studiedag werd mogelijk gemaakt met steun van het Departement Kanselarij en Buitenlandse Zaken van de Vlaamse overheid.