Er komen steeds meer eenmalige verpakkingen op de markt. De afgelopen 10 jaar is de hoeveelheid huishoudelijke eenmalige verpakkingen met 10 % gestegen, de bedrijfsmatige eenmalige verpakkingen zijn met 4 % gestegen. Zo kwamen er in 2019 in België ongeveer 877.000 ton huishoudelijke verpakkingen op de markt en 750.000 ton bedrijfsmatige verpakkingen. Willen we komen tot een circulaire economie, dan moeten we duurzamer gaan omspringen met onze grondstoffen. Preventie, en meer bepaald het weglaten van de verpakking, en hergebruik van verpakkingen zijn hiervoor een deel van de oplossing.
In dit kader van duurzaam omspringen met onze grondstoffen wilt de GDAV de focus verleggen van meer inzameling en recyclage naar meer aandacht voor andere distributie- en consumptiemodellen gericht op anders verpakken en een reductie van eenmalige verpakkingen, met een globale reductie van de milieu-impact als gevolg. de GDAV richt zich specifiek op de twee bovenste treden van de prioriteitenladder van Lansink, namelijk preventie en hergebruik van verpakkingen.
De GDAV is opgenomen in het Verpakkingsplan 2.0 en het Uitvoeringsplan Kunststoffen die beiden zijn goedgekeurd door de Vlaamse Regering. Momenteel zijn er 5 deelnemende lokale besturen aan de GDAV: Gent, Hasselt, Leuven, Mechelen en Tielt. Hieronder een korte samenvatting van de projecten.
Communicatiecampagne rond herbruikbaar catering-en drankmateriaal bij take-away in horeca en events. Door de ontwikkeling van een nieuwe stadsapp zullen consumenten die gebruik maken van herbruikbaar cateringmateriaal beloond worden met een korting als ze opnieuw inruilen en dit bij een van de deelnemende handelaren. Daarnaast ook inzetten op eventorganisatoren.