den11.jpg
Provider image

Of je nu in een woonzorgcentrum woont, in een appartement of rijhuis, je maakt deel uit van een buurt, een gemeenschap. Het belang van dat gemeenschapsgevoel schatten ze in woonzorgcentrum Aymonshof naar waarde. Het woonzorgcentrum van de stad Dendermonde legt verbindingen: tussen generaties en talenten en met andere zorgvoorzieningen en gemeenschapsinitiatieven. Verbinding is een van haar kernwaarden.

Samen ervaringen maken

Het woonzorgcentrum valt op. Je kan er moeilijk naast kijken. Het is groot en ligt naast het historische OCMW-gebouw aan de Gentsesteenweg. Achter het woonzorgcentrum heb je een groot gebouw met het sociaal huis en de buitenschoolse opvang (IBO) voor kinderen van 2,5 tot 12 jaar.

Met beide voorzieningen zij aan zij, is er al een natuurlijke gelegenheid voor ontmoeting tussen de kinderen en bewoners. Als er contact is, dan is het eerder vluchtig en kort. De medewerkers van het woonzorgcentrum streven naar meer dan een oppervlakkige interactie. Zien en gezien worden vinden ze niet genoeg. Het kan betekenisvoller. Ilana Van Kerckhove, ergotherapeut bij Aymonshof, legt uit: “We wilden deze ontmoeting verdiepen en stimuleren door samen activiteiten te organiseren. Sinds 2024 organiseren we daarom elke schoolvakantie activiteiten die beide doelgroepen aanspreken. We kiezen zorgvuldig: wat interesseert hun? Hoe vergroten we de interactie? Het draait allemaal om samen ervaringen maken en delen.”

Levenslessen als geschenk

Niet veel verder in de straat, ligt het Oscar Romerocollege. Kleuter, lager en middelbaaronderwijs. Kinderen van 2,5 tot 18 jaar gaan er naar school. Het woonzorgcentrum voelt een sterke band met de grote groep jeugd en verwelkomt regelmatig leerlingen. De bewoners genieten van hun aanwezigheid en delen graag hun levenservaring en wijze raad.

Het hele jaar door brengen leerlingen van het college bezoeken aan Aymonshof. Sommigen voor stages, vijfdejaars voor een jobdag, anderen om activiteiten te organiseren of gewoon om gezelschap te bieden.

Ilse De Rijbel, ergotherapeute en referentiepersoon dementie, benadrukt het belang van deze interacties: "Onze bewoners vinden het geweldig als er jonge mensen op bezoek komen. Het herinnert hen eraan dat ze nog steeds deel uitmaken van de samenleving en waardevolle kennis te delen hebben."

Plek voor inclusie

Tien minuten verderop, aan de overkant van de rivier de Oude Dender, ligt Plek 35, een project van Blijdorp vzw. Het dagcentrum biedt mensen met een verstandelijke beperking de mogelijkheid om te komen werken en deel te nemen aan de maatschappij. Het doel is helder: een zinvolle en plezierige dagbesteding bieden, terwijl de mensen hun talenten en vaardigheden verfijnen.

Plek 35 contacteerde begin dit jaar verschillende locaties in de buurt.  Ook het woonzorgcentrum. De vzw wil uitbreken en meer bewegingsruimte. Je mag dat vrij letterlijk nemen: een nood aan meer ruimten en faciliteiten om te bewegen.

Het woonzorgcentrum pikte in op hun vraag en stelde enthousiast de polyvalente zaal ter beschikking. Het opent zo deuren waardoor er nieuwe verbindingen ontstaan. Elke donderdagvoormiddag kan Plek 35 de zaal gebruiken. En dat niet alleen. De bewoners van Aymonshof sluiten zich aan bij de activiteiten en sporten mee. Bewegen zit hun al langer in het bloed.

Amber Rottiers, kinesitherapeut bij Aymonshof: “Bewegen heeft talrijke voordelen voor zowel het fysieke, cognitieve als emotionele welzijn. Daarom bevorderen we de bewegingen van onze bewoners waar we kunnen. Onze gezamenlijke inspanningen rond bewegen worden ook een middel tot sociale integratie. We creëren een hechtere buurtwerking waar iedereen telt en grenzen vervagen."

Inclusie en buurtverbinding zijn er geen holle woorden. De glimlachende gezichten tijdens deze gedeelde momenten spreken boekdelen. Door ervaringen te delen en verbindingen te leggen tussen generaties en verschillende gemeenschappen, versterkt Aymonshof de banden en bevordert ook een gevoel van gemeenschap en gezamenlijk welzijn.    

 

Alles foto's © WZC Aymonshof