Categorie
Antidiscriminatie en -racisme
Doelen
- Bewustwording en inlevingsvermogen versterken over de impact van racisme en discriminatie
- Stimuleren om actie te ondernemen tegen racisme en discriminatie
- Tonen hoe je kan reageren op racisme, discriminatie en haatspraak
Doelgroep
Alle inwoners
Succesfactoren
- Persoonlijke, authentieke verhalen versterken inlevingsvermogen, respect en begrip
- Storytelling versterkt bewustwording en stimuleert verandering en actie
- Lokale besturen brengen (al dan niet bekende) inwoners van de eigen stad of gemeente in beeld, wat de herkenbaarheid verhoogt
Uitdagingen
Bereid je voor op mogelijks negatieve reacties. Bespreek binnen het team hoe daarop gereageerd gaat worden, geef vormingen en maak een handelingskader op.
Deze praktijk in
Asse
- De gemeente Asse nodigde haar inwoners uit te luisteren naar sterke getuigenissen van Assenaren over racisme.
Brugge
- In de Podcast Onderhuids vertellen mensen over hun ervaringen met racisme en discriminatie. Het is fijn dat je even de tijd neemt om te luisteren naar deze persoonlijke verhalen. Ze werden verteld ter gelegenheid van de Internationale dag tegen racisme en discriminatie. Deze verhalen zijn niet nieuw, maar het is belangrijk dat we ze blijven vertellen. Soms is het duidelijk, maar veel vaker vindt racisme onderhuids plaats. De impact ervan is groot en dat besef je niet altijd. Daarom moeten we blijven vertellen, en vooral: blijven luisteren.
Initiatiefnemer: Diversiteitsdienst
Partners: Relaas, Brugge United Against Racism
Geel
- In het stadsmagazine liet Geel enkele inwoners aan het woord:Nadia, 39 jaar: "Ik ga het toch zeggen... jullie zijn allemaal hetzelfde." Patrick, 58 jaar: "Niet in een slachtofferrol kruipen, wel laten weten dat het niet oké is." Bachir, 25 jaar: "Zodra ze mijn naam hoorden, was er geen plaats meer."Umar, 46 jaar: "Door vrijwilligerswerk te doen, toon je respect voor de Belgische samenleving."
Initiatiefnemer: Dienst Gelijke Kansen
Partners: 't Origineel Geel
Gent
- Aan de hand van een persoonlijk voorwerp vertellen de vijf bekende Gentenaars hoe ze zich bewust werden van de pijn van mensen met een migratieachtergrond, de onzin van racisme en hun eigen soms onbewuste blinde vlekken. Het voorwerp dat ze bespreken staat symbool voor de achterliggende gedachte. Samen maken ze een vuist tegen racisme.
Partners: Amal vzw
Leuven
- Ook in Leuven krijgen nog teveel mensen te maken met racisme en discriminatie. Stad Leuven wil mensen dichter bij elkaar brengen door verhalen van Leuvenaars te delen waarin ze vertellen over hoe ze racisme ervaren in hun dagelijkse leven.
Mechelen
- 20 jongeren gingen aan de slag om creatieve signalen tegen racisme te geven. In dit filmpje delen ze hun getuigenis met de wereld.
Initiatiefnemer: RADAR Mechelen en 2800leeft
Roeselare
- Met een affichecampagne brengt Roeslare verschillende vormen van disciminatie onder de aandacht. Daarvoor deden een aantal Roeselarenaars hun verhaal. Cindy, Sofie, Lucienne, Kristof, Anne, Dorien, Henok en Miel vertellen waarom het zo belangrijk is om te reageren op racisme, discriminatie en ongewenst gedrag.
Sint-Niklaas
Sint-Niklaas maakte een videoketting met persoonlijke verhalen over discriminatie, en mogelijke oplossingen.
Beleidsdomeinen
- Communicatie
Staat jouw praktijk nog niet in de databank? Vul dan deze fiche in.
Deze databank bouwen we samen met jullie! Wil je een wijziging, foto, update of opmerking doorgeven? Mail samenleven@vvsg.be.