Onderstaande foto's van de regenboogacties van Hemiksem
Categorie
Antidiscriminatie en -racisme
Doelen
- Minderheidsgroepen in de kijker zetten.
- Steun betuigen aan groepen te maken hebben met genderdiscriminatie.
- Inwoners bewust maken van genderongelijkheden.
Doelgroep
Alle inwoners
Beschrijving
Via verschillende initiatieven proberen lokale besturen in te gaan tegen genderdisciminatie en discriminatie op vlak van seksuele oriëntatie. Zo kunnen lokale besturen events en activiteiten op poten zetten tijdens bijvoorbeeld dagen zoals Internationale Vrouwendag of Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie om genderminderheidsgroepen extra aandacht te geven. Door mensen bewust te maken van genderongelijkheid wordt er gestreefd naar een gendergelijke samenleving. Wanneer we spreken over gendergelijkheid wordt er vooral gedacht aan de gelijkheid tussen mannen en vrouwen, maar gendergelijkheid gaat om meer dan de dichotomie man/vrouw. Gendergelijkheid beschouwt ook LGBTQIA+ personen. Het Rainbowhouse in Brussel heeft bijvoorbeeld het project Equal(C)ity dat seksueel en gendergebaseerd geweld tegen LGBTQIA+ personen met migratie achtergrond aanpakt.
Naast de oplijsting van goede praktijken die je hieronder vindt, zijn er ook heel wat goed praktijken rond gender en seksualiteit terug te vinden op de pagina Kies Gelijke Kansen van Unia en de pagina Gelijke Kansen Gemeente van de Vrouwenraad.
Succesfactoren
- Door de verschillende soorten activiteiten wordt een breed publiek aangesproken
Uitdagingen
Deze praktijk in
Verschillende gemeentes
- Regenboogzebrapaden: Vele gemeentes schilderen hun zebrapaden in de regenboogkleuren om aandacht te vragen aandacht te vragen voor diversiteit en acceptatie van de LGBTQIA+ gemeenschap.
Brugge
- Regenboogactieplan: Naar aanloop van Internationale dag tegen Holebifobie en Transfobie op 17 mei 2020 lanceerde Brugge haar 2de regenboogactieplan voor de periode 2020-2022.
Brussel
- EqualCity-project: Project van het Rainbowhouse met als doel het opzetten van veilige ruimtes voor LGBTQI+ personen met een migratie-achtergrond.
- Vrouwenlente: Festival met verschillende activiteiten in teken van intimiteit.
Genk
- Le Double Regard: Tentoonstelling van portretten van vrouwen met verschillende achtergronden.
Contact: diversiteit@genk.be
bibliotheek@genk.be
Gent
- Omstaandertraining: De training leert je hoe je moet omgaan met grensoverschrijdend gedrag in verschillende contexten.
- Hij/Zij Voorbij: Brochure die antwoord geeft op een aantal veelvoorkomende vragen rond genderidentiteit en kan dienen als leidraad voor lokale overheden, die beter willen inspelen op de noden van transgenders.
Contact: lokaalsociaalbeleid@stad.gen
Hemiksem
-
Regenboogvlag, -affiches en -fietsenstalling
Kalmthout
- Regenboogplan: Dit plan werd ontworpen door de gemeente om te functioneren als dé leidraad voor een inclusief beleid. Met deze leidraad zijn ze zich bewust van mogelijke verschillen en verscheidenheid binnen genderidentiteit, -rol en -expressie binnen hun dienstverlening, en willen hier correct mee omgaan.
Contact: welzijn@kalmthout.be
Kortenaken
- Lokaal bestuur Kortenaken vraagt aandacht voor de discriminatie-, welzijns- en gezondheidsproblemen waarmee de LGBTQIA+ gemeenschap wordt geconfronteerd. Hiervoor is er symbolisch een regenboogzebrapad aangelegd op de parkeerweg rond de sporthal in Waanrode. Iedereen is welkom in de gemeente én uiteraard ook in de sporthal.
Kortrijk
Leuven
- Festivaldag internationale vrouwendag: verschillende activiteiten zoals workshops, voorstellingen en salongesprekken waarbij de vrouw centraal staat.
Contact: diversiteit@leuven.be - Tofsportdag: Vanuit de afdeling Buurtsport wordt er jaarlijks ook een sportdag voor vrouwen georganiseerd. Tijdens deze sportdag, die op vrouwen gericht is, bieden lokale sportverenigingen gratis initiaties aan en zetten het Leuvense sportaanbod in de kijker.
Lokeren
Maasmechelen
- PAARS-campagne: De sensibiliseringscampagne roept op om op 17 mei, Internationale Dag tegen Homo- en Transfobie (IDAHOT), de kleur PAARS te dragen. De kleur PAARS komt uit de regenboogvlag en symboliseert de kracht en moed die nodig zijn te zijn wie je bent en om op te komen voor jezelf. Door op 17 mei de kleur PAARS te dragen, toon je dat iedereen zichzelf mag zijn en erbij hoort. De primaire doelstelling van PAARS is het verhogen van het gevoel van veiligheid voor LGBT+ jongeren in de klas en in jeugdwerkingen.
Mechelen
- Vrouwendag: Een dag van inspiratie en ontmoetingen rond de gelijkheid tussen v/x/m.
- Genderstatement: Voor de Stad Mechelen is de gendergelijkheid en -gelijkwaardigheid (inclusief de gelijkheid van vrouwen en mannen) van alle burgers een fundamentele en onaantastbare hoeksteen van onze open samenleving die door diversiteit wordt gekenmerkt.
- Regenboogkleuren in het straatbeeld: Op 17 mei is het Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie en vragen we aandacht voor homohaat en de sociale onwenselijkheid daarvan. In Mechelen mag iedereen zichzelf zijn. Verschillende Mechelse organisaties ondersteunen deze oproep. In Mechelen wappert naar jaarlijkse gewoonte de regenboogvlag op de top van de Sint-Romboutstoren. Maar ook andere plekken in Mechelen kleuren regenboog. Want allemaal samen dragen we dezelfde boodschap uit; ‘In Mechelen mag iedereen zichzelf zijn.
- Contact: stadsbestuur@mechelen.be
Oostende
- Verhalen van vrouwen en/in de kolonie: van history naar herstory: Van 5 maart tot 13 maart organiseert de stad Verhalen van vrouwen en/in de kolonie: van history naar herstory. 9 Oostendse vrouwen vertellen over hun band en ervaring met Congo om aandacht te geven aan vrouwelijke stemmen in geschiedschrijving.
Sint-Niklaas
- Regenboogbeleid: het regenboogactieplan van Sint-Niklaas werd ontwikkeld op basis van participatie en inspraak van collega’s en inwoners. De doelstellingen van dit actieplan zijn gecluserd volgens deze 5 thema's: sensibiliseren en informeren, beeldvorming en communicatie, ontmoeting, zinloos geweld en kruispunten.
Roeselare
- Regenboogactieplan: Het Regenboogplan zet in op bewustmaking en samenwerking om discriminatie, geweld en homofobie in Roeselare tegen te gaan. Ze werken daarvoor samen met diverse verenigingen of organisaties uit het middenveld en met de politie. Het regenboognetwerk werkt het Regenboogactieplan uit en bespreekt ideeën samen met de Stad.
Zwijndrecht
- Coming Out Day: op 11 oktober is het de dag van uit de kast komen. In Zwijdrecht besteeden ze daar op die dag extra aandacht aan door de regenboogvlag te hijsen en te laten zien dat disciminatie op vlak van genderidentiteit en sexuele orientatie geen plaats heeft in de gemeente.
Onderstaande foto's van regenboog zebrapaden van Balen (1ste), Hamont-Achelen (2de) en Kortenaken (3de)
PAARS-campagne secundaire scholen in Maasmechelen
Achtergrondinformatie
Staat jouw praktijk nog niet in de databank? Vul dan deze fiche in.
Deze databank bouwen we samen met jullie! Wil je een wijziging, foto, update of opmerking doorgeven? Mail samenleven@vvsg.be.