De opzet van een gebruiksvriendelijk platform en het samenvoegen van de verschillende data is goed verlopen. Het platform wordt gebruikt door de interne noodplanning van de stad als aanvullend voorspellend kanaal wanneer er een code geel of oranje vanuit het KMI geldt.
Betrokken partijen
Pilootproject:
Intern: dienst noodplanning, studiedienst openbare werken
Extern: Hydroscan, Cronos Public Services, KMI
Met Slimme Regio subsidies vanuit de Provincie Vlaams-Brabant
Verderzetting:
Zonder subsidies. Afname product van Hydroscan
Tips
Brandweer en politie maken van dit ‘early-warning’ systeem nog geen gebruik omdat de voorspellingen op een hyperlokaal niveau (straat en wijk) nog te onzeker zijn.
Verder (her)gebruik van deze tool en van het ‘early-warning’ systeem moet ook rekening houden met de volledige oplossingsketen hier rond (bijv. connectie naar brandweer, politie, hulpverleningszones, logistiek, …) en dient dus volledig ingebed te zijn. Dit is een aandachtspunt omdat er al wel wat systemen bestaan.
Resultaat
Dit ‘early-warning’ systeem werkt aanvullend op de beschikbare tools waarover de interne noodplanning beschikt en kan tot op straatniveau inzoomen om voorspellende inschattingen te maken.
De ‘early-warnings’ voor overstromingen worden nog niet gebruikt naar het brede publiek toe. Hiervoor zijn de voorspellingen op een hyperlokaal niveau (straat en wijk) nog niet secuur genoeg. Hier wordt aan gewerkt door het integreren van meer lokale data.
Toekomstplannen
Er wordt verder gewerkt aan de tool en er wordt gekeken hoe de tool nog betere voorspellingen kan maken door in te zetten op een grotere datacaptatie (waterpeil rioleringen, waterlopen, extra remote sensing, …)
Praktische informatie
- Stijn.claeskens@leuven.be
- Pilootproject: 2 jaar waarna het project werd verdergezet door stad en Hydroscan
- Stad Leuven leverde in het pilootproject geen eigen inbreng maar testte de tool uit. De andere partners ontvingen subsidies van de Provincie Vlaams-Brabant ikv Slimme Regio subsidies.