Wat betekent je politieke functie van gemeenteraadslid voor jou? Het is voor mij een hele eer dat ik als nieuwkomer in de politiek direct van zoveel Gentenaars het vertrouwen heb gekregen om hen te vertegenwoordigen in de gemeenteraad.
Wat was je eerste politieke daad (in de ruimste betekenis)? Samen met de burgemeester een project dat al ruim elf jaar geblokkeerd zat, de bouw van een nieuwe politiekazerne in Gent, definitief op gang trekken.
Kom je uit een politiek nest? Nee, ik kom uit een haarkappersfamilie en werkte 38 jaar bij de Gentse politie, waarvan de laatste zes jaar als woordvoerder.
Wat zie je als je grootste prestatie? Het behoud van Camping ’t Stropke achter de Gentse Blaarmeersen. Mensen die veel tegenslagen gekend hebben, kunnen hier op adem komen. De geëngageerde uitbater helpt hen bij hun administratie en zoekt via zijn uitgebreide netwerk mee naar werk. In een vorige bestuursperiode was beslist dat de camping in 2023 moest wijken voor een nieuw RUP-groen. Als enige van de meerderheidspartijen verzette ik me ertegen, wat mij aanvankelijk niet in dank werd afgenomen door de coalitiepartners. Na veel dialoog werd er beslist dat de camping mag blijven.
Neem je dit ambt mee naar huis? Ja. Je wordt voortdurend aangesproken door mensen met vragen en bekommernissen allerhande. Ik wil deze dan ook zo vlug mogelijk behandelen, ook ’s avonds en in het weekend.
Heb je vrienden in de politiek? Ik heb veel sympathie voor veel collega’s over partijgrenzen heen, maar vriendschap vergt tijd en vertrouwen. Daarvoor ken ik ze nog niet genoeg.
Met wie overleg je het eerst als je een belangrijke politieke beslissing moet nemen? Vooral met Mathias De Clercq, onze burgemeester. Omdat hij het hoofd van politie is en ik in onze fractie vooral politiedossiers opvolg.
Wat vind je zelf je meest uitgesproken positieve eigenschap? Dat ik open en sociaal gedreven ben, met een grote luisterbereidheid tegenover alles en iedereen.
Welke eigenschap bij jezelf betreur je het meest? Dat ik zeer ongeduldig ben. Het moet vooruit gaan en dat kan in de politieke besluitvorming niet steeds.
Welke eigenschap waardeer je het meest bij een oppositielid? Dat het openstaat voor een constructief gesprek, ook al zijn we het totaal niet eens.
Met welke historische figuur identificeer je je het meest? Priester Daens, om zijn inzet voor de mensen uit de laagste rangen van de maatschappij.
Wie zijn je huidige helden? Alle mensen uit de veiligheidsketen (politie, brandweer, civiele bescherming) die dag en nacht en dikwijls in moeilijke omstandigheden steeds paraat staan. En uiteraard ook de mensen uit de zorg die fantastisch werk leveren en de vele vrijwilligers die de laatste maanden mee de handen uit de mouwen staken, zowel tijdens de coronacrisis als tijdens de overstromingen.
Waar zou je nu het liefst zijn? In de Baskische stad San Sebastian, waar mijn vader geboren werd en die de gastronomische hoofdstad van de wereld is. De stad vertoont trouwens veel gelijkenissen met Gent qua openheid en beleving van cultuur, sport en ambiance.
Welk woord of welke zin gebruik je te vaak? ‘Laten we niet te vlug oordelen.’ Ik hou er niet van dat mensen vlug conclusies trekken zonder de volledige context te kennen.
Wat koester je het meest? Mijn familie, mijn drie kinderen en mijn beste vrienden.
Wat is volgens jou de diepste ellende? Er alleen voorstaan bij tegenslagen.
Wat is je favoriete bezigheid? Koken voor mijn vrienden en gezellig tafelen met mijn vrouw en kinderen.
Ga je nog af en toe op café in de gemeente? Ja, meestal na de gemeenteraad om samen met de oppositie te reflecteren.
Wat is je motto? Carpe diem.
Aan wie geef je de estafettestok door? Aan Steve Vandenberghe, burgemeester van Bredene. Ik ken hem niet persoonlijk, maar hoorde veel goeds over hem. Hij blijkt een burgemeester te zijn die, net als de onze, goed omgaat met alle lagen van de bevolking en veiligheidsbeleid voert op maat van zijn gemeente. Via deze rubriek wil ik hem beter leren kennen.
Voor Lokaal 10 | 2021