discriminatie.jpg
Provider image

De VVSG voert in opdracht van Vlaanderen het pilootproject ‘Een laagdrempelig, warm onthaal voor slachtoffers van discriminatie en intimidatie in Vlaanderen’ uit. Dit project, gestart eind maart, test in vier steden (Roeselare, Brugge, Sint-Niklaas en Leuven) en één intergemeentelijke samenwerking (Woonpunt DDS) verschillende dienstverleningsmodellen. Het doel is meldingen door te geleiden naar de gelijke kansen organen. Het project loopt tot juni 2025. We onderzoeken hoe lokale besturen en hun partners effectief kunnen bijdragen aan het melden van discriminatie en intimidatie.

Vier testmodellen

1.     Netwerk lokale partners
In Roeselare coördineert het lokale bestuur een netwerk van partners als decentrale meldpunten. Als regisseur organiseert het bestuur activiteiten om deze partners te informeren, bewust te maken, te betrekken en te trainen. Inwoners kunnen bij deze organisaties meldingen of klachten indienen, die vervolgens direct naar de gelijke kansen organen worden doorgeleid.

2.     Contactpunt ‘Koud’ onthaal
In Brugge fungeert het lokale bestuur als zowel regisseur als actor. De gemeente wordt een contactpunt voor vragen, meldingen en afspraken. Dit contactpunt verwijst meldingen en klachten door naar de gelijke kansen organen. Medewerkers zijn getraind om inwoners correct te begeleiden. Ook hier is een netwerk van lokale partners cruciaal voor de toeleiding.

3.     Warm meldpunt
In Sint-Niklaas en bij Woonpunt DDS zet het lokale bestuur een specifiek meldpunt op voor discriminatie en intimidatie. Hier wordt aandacht besteed aan een warm onthaal van slachtoffers, met een luisterend oor en ondersteunende gesprekken. Het netwerk van lokale partners speelt een essentiële rol in de toeleiding.

4.     Info- en meldpunt - Expertisepunt
In Leuven creëert het lokale bestuur een centraal info- en meldpunt waar alle expertise rond intimidatie en discriminatie wordt gebundeld. Dit punt fungeert als hub voor activiteiten en als centraal aanspreekpunt voor inwoners en partnerorganisaties.

Samenwerking met stakeholders

De afgelopen maanden hebben we samen met lokale besturen en gelijke kansen organen:

  • Drempels rond melden in kaart gebracht.
  • Haalbare uitdagingen geformuleerd.
  • Concrete oplossingen uitgewerkt.

Vanaf september testen we deze oplossingen in de verschillende lokale contexten. De voortgang van de pilots wordt gemonitord en geëvalueerd. In juni 2025 maken we een eindrapport met bevindingen, geleerde lessen, aanbevelingen en vervolgstappen. Dit rapport bevat ook een inschatting van de impact en duurzaamheid van het project, en reikt mogelijkheden aan voor opschaling.

Oproep deelname klankbordgroep

Na de zomer starten we een klankbordgroep met lokale besturen om de voortgang van het project en de geleerde lessen te toetsen. Dit met het oog op mogelijke opschaling en overdracht van succesvolle modellen naar andere lokale contexten.

Heb je interesse om deel te nemen aan deze klankbordgroep? Of wil je meer weten over dit project? Laat het ons weten via samenleven@vvsg.be.