DOE-pakket toegankelijke kinderopvang

Het doe-pakket 'Toegankelijke kinderopvang voor iedereen – samen aan de slag' is een hulpmiddel om het thema 'sociale functie kinderopvang' bespreekbaar te maken binnen een lokaal samenwerkingsverband (LOK, Huis van het Kind, armoede overleg, ...). Het reikt concrete methodieken en inspirerend materiaal aan om gezamenlijke reflectie te voeden en te komen tot gezamenlijke acties.

Kind en Gezin, VVSG, Vlaams Welzijnsverbond en de Gezinsbond maakten samen dit doe-pakket om de sociale functie van kinderopvang lokaal aan te pakken. Het pakket bestaat uit verschillende modules en biedt een praktische leidraad aan de trekker of voorzitter van het lokale netwerk.

Sociale functie = een lokaal verhaal!

Naast het organiseren van kinderopvang en het aanpakken van drempels binnen de eigen opvangvoorzieningen, kan een lokaal bestuur vanuit de regierol ook heel wat doen om te zorgen voor voldoende, betaalbare en toegankelijke kinderopvang in de gemeente. De sociale functie realiseren is immers een gedeelde verantwoordelijkheid: het lokaal bestuur vormt de ideale draaischijf om alle organisaties en betrokken actoren te verbinden. In partnerschap met kinderopvangvoorzieningen en organisaties, zoals OCMW, vrijetijdsdiensten, buurtcentra, Huis van het kind, thuiszorg, armoedeverenigingen, VDAB, enz. kan een lokaal bestuur werk maken van een toegankelijke kinderopvang als onderdeel van het lokaal sociaal beleid. Dit beleid verhoogt zijn slaagkansen door in te zetten op een geïntegreerde werking met partners uit verschillende sectoren, kinderopvang vormt dan een radar in het groter geheel.

Deze uitdaging kan opgenomen worden binnen het Huis van het Kind, het Lokaal overleg Kinderopvang of een lokaal lerend netwerk. Lokaal kan gezocht worden naar het optimale forum om een goede samenwerking tot stand te brengen tussen kinderopvang en organisaties die in contact staan met de gezinnen die moeilijk bereikt worden.

Organisaties die met kinderen of gezinnen werken zijn belangrijke partners. Vaak vervullen zij de rol van vertrouwenspersoon en kunnen dus een verschil maken om ouders wegwijs maken in de opvangvoorzieningen, eerste contacten leggen met de kinderopvang, informatie te geven of  gericht door te verwijzen. Zeker organisaties die met kwetsbare gezinnen werken of deze gezinnen vertegenwoordigen, zoals de verenigingen waar armen het woord nemen of Kind en Gezin, kunnen een belangrijke bijdrage leveren.

Door in te zetten op meer samenwerking wordt niet alleen de toegang tot de bestaande voorzieningen versterkt, de onderlinge uitwisseling kan ook hiaten in het lokale aanbod aan het licht brengen zodat dit nog beter wordt afgestemd op de noden van de gezinnen.