Categorie
Visie, organisatie & samenwerking
Doelen
- Zorgen dat de organisatie een weerspiegeling vormt van de diverse maatschappij.
- Gelijke kansen garanderen voor alle inwoners.
- Diversiteit inbedden in alle beleidssectoren, diensten, organisaties en instellingen.
- Een inclusieve plek vormen waar iedereen zich thuis kan voelen.
Doelgroep
Alle inwoners
Beschrijving
Inclusiviteit is belangrijk om gelijke kansen voor iedereen te garanderen en om ervoor te zorgen dat iedereen zich thuis voelt in zijn gemeente. De eerste stappen om dit te realiseren zijn het implementeren van de thema’s diversiteit en inclusie in de organisatiedoelstellingen en in de visie- en missieteksten. Daarnaast is het belangrijk een concreet actieplan op te stellen.
Succesfactoren
- Door initiatieven zoals cultuursensitief werken, oefenkansen Nederlands, fietscursussen etc. wordt de inclusiviteit van de gemeente bevorderd.
- Door de samenwerking met verschillende partners en diversiteit te integreren in visie- en missieteksten en organisatiedoelstellingen wordt diversiteit ingebed in alle beleidssectoren, diensten, organisaties en instellingen en wordt er een groter draagvlak voor diversiteit gecreëerd.
Uitdagingen
- Het gaat om een lang en voortdurend traject van actief kijken, luisteren, bevragen, leren en ontwikkelen.
- Moeilijkheid om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen en samen te werken aan het gemeenschappelijk doel.
Deze praktijk in
Antwerpen
Arendonk
- Adviesraad Armoede en Welzijn: De adviesraad armoede en welzijn geeft advies over armoede aan het lokaal bestuur en de hogere overheid. Daarnaast volgt de adviesraad alle lopende acties rond armoede in Arendonk op.
- Contact: ocmw@arendonk.be
Gent
- Diversiteitsactieplan Werk: Het diversiteitsactieplan telt zo'n 60 verschillende acties om de diversiteit van het personeelsbestand te verhogen en om de samenwerking tussen diverse medewerkers te bevorderen.
- Contact: Lien.Allaert@stad.gent
Leuven
In samenwerking met Unia startte OCMW Leuven een traject op om haar medewerkers te ondersteunen bij religieuze en diversiteitsvragen. Het is van groot belang om via een participatief project, met alle betrokkenen van het OCMW, antwoorden te vinden op de diversiteitsvraagstukken. Na een initiërende workshop met het management werd er dan ook bepaald wie de stakeholders zijn en werd een taskforce samengesteld. Deze groep stelde vast met welke dilemma’s de medewerkers zitten en hoe ze problemen aanpakken. Vervolgens werd er input verzameld voor het uitwerken van het handelingskader. Wat zijn de fundamentele principes en objectieve grenzen? Dat gebeurde via een intensief traject met alle stakeholders, zoals het personeel en de cliënten van het OCMW. Tegelijk liep er ook een juridische analyse. Op basis van de verzamelde informatie stelde Unia een rapport op. De taskforce werkte vervolgens een missie, visie en handelingskader uit.
Mechelen
- Organisatiedoelstelling inclusieve stad: Mechelen stelt in één van haar zes centrale organisatiedoelstellingen dat het een inclusieve stad wil zijn, waarbij diversiteit ingebed wordt in alle beleidssectoren, diensten, organisaties en instellingen. Mechelen zet in op drie centrale programma’s: toegankelijkheid, taalpromotie, taalstimulering en sociale cohesie.
- Contact: Corinne.Huybers@mechelen.be
- Visie en missie diversiteit Mechelen
Oostende
Voorbeelden van initiatieven cultuursensitief werken:
- 2 opbouwwerkers werken als interculturele medewerkers. Ze functioneren als brugfiguur naar cliënteel en verhogen de expertise van het personeel.
- Meertalige infosessies voor nieuwe cliënten van het Sociaal Huis die het Nederlands nog niet machtig zijn.
- Een taalcoach adviseert, en maakte de taalmap voor, medewerkers die met laaggeletterde en/of anderstalige cliënten werken.
- (Halftijdse) aanstelling van een diversiteitsbeleidsmedewerker.
- Projectwerking AWW: zomerpraat, vrouwenwerking, ...
- Samenwerking met andere spelers: SDV, FMDO, CAW, ...
- Inzet van diverse vrijwilligers, bijvoorbeeld aan de ingang van het Sociaal Huis.
- Taalcoaching op de werkvloer voor (leer)werknemers.
- Lunchbabbels over diversiteit in Oostende: getuigenissen van personeelsleden en inwoners.
- Stuurgroep ‘cultuursensitief werken’ met vertegenwoordiging van alle werkin- gen in het Sociaal Huis (acties, casusbespreking, input, ...).
- Sensibiliseringsactie bv. naar aanleiding van de ‘dag tegen racisme’.
- Procesbegeleiding met AgII: waar liggen kansen en mogelijkheden voor het Sociaal Huis om verder te gaan in cultuursensitief hulpverlenen: inleidende vormingen, toolbox, ...
Sint-Niklaas
- Diversiteitsprogramma Iedereen Mee: Het diversiteitsprogramma 'Iedereen Mee' voor 2020-2025 is opgebouwd rond zes grote thema's: integrale toegankelijkheid, inclusieve beeldvorming, participatie, strijd tegen racisme en discriminatie, divers personeelsbeleid en sociale cohesie. Daarnaast is er nog specifiek beleid naar een aantal doelgroepen: armoedebeleid, dementievriendelijke stad, beleid rond geestelijke gezondheid, beleid rond gender(gelijkheid), genderidentiteit en seksuele oriëntatie en beleid rond personen met een beperking.
- Contact: diversiteit@sint-niklaas.be
Welzijnsregio Noord-Limburg
In 2015 sloeg Welzijnsregio Noord-Limburg (Bocholt, Bree, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Lommel, Meeuwen-Gruitrode, Neerpelt, Overpelt en Peer) samen met diverse partners, waaronder het Agentschap Integratie en Inburgering de handen in elkaar om werk te maken van de integratie van personen van buitenlandse herkomst. In oktober 2016 startte de Welzijnsregio met een concrete dienstverlening.
Er werd vanuit Welzijnsregio een integratiecoördinator aangesteld om samen met de gemeentes een actieplan integratie op te stellen voor de regio. Het project zorgde voor een intensievere samenwerking tussen de Noord-Limburgse besturen en het Agentschap Integratie en Inburgering.
Samen werd besloten om in het actieplan de focus te leggen op de kernthema’s: taal, wonen, werk en diversiteit. Daarnaast werd het verder verfijnd en werd er invulling aan gegeven met concrete en duurzame acties die zowel lokaal als regionaal worden opgenomen.
Binnen het thema taal ligt de focus vooral op extra oefenkansen Nederlands, zowel tijdens het schooljaar als in de zomervakantie. Binnen het thema wonen werd er uitgewisseld tussen de LOI-medewerkers en werd gewerkt aan de mobiliteit van de doelgroep, o.m. door de organisatie van meerdere fietscursussen. Binnen het thema werk werden zowel specifieke voortrajecten als oefenkansen i.k.v. werk georganiseerd. Tot slot werd binnen het thema diversiteit gesleuteld aan een grotere toegankelijkheid voor kwetsbare doelgroepen binnen de gemeentes (o.a. door het organiseren van vormingen voor personeel, de ondersteuning van vrijwilligers, ....).
Voor de regionale kernthema’s werkt de integratiecoördinator verbindend met diverse partners zoals VDAB, trajectbegeleiders van T&O, bedrijven, Sociale economie, Sociaal Verhuurkantoor, Woondiensten, CAW, onderwijs, (geestelijke)gezondheidszorg....
Op deze manier wil Welzijnsregio een inclusief integratiebeleid uitwerken, dat door zo veel mogelijk organisaties in Noord-Limburg gedragen wordt.
Contact: Goele Kerkhof: goele@welzijnsregio.be
Beleidsdomeinen
Personeelsbeleid
Communicatie & beeldvormingen
Taal
Wonen
Werk
Sociaal beleid
Staat jouw praktijk nog niet in de databank? Vul dan deze fiche in.
Deze databank bouwen we samen met jullie! Wil je een wijziging, foto, update of opmerking doorgeven? Mail samenleven@vvsg.be.