Binnen het instrumentarium van deze aanpak faciliteerden ze activiteiten zoals het sociogram en het "pro-actiecafé" om multi-stakeholder en territoriale coördinatie mogelijk te maken. Het sociogram werd in de eerste fasen van het proces gebruikt om de dynamiek en relaties tussen belanghebbenden van de zoutsector te karakteriseren, lacunes te benadrukken, een gemeenschappelijk vocabulaire te creëren en een gedeeld begrip te creëren. Het Pro Action Café bood een dynamische ruimte voor creatieve, diepgaande en inspirerende gesprekken op basis van een aantal geïntegreerde principes, waardoor een coöperatieve en ontspannen sfeer ontstond voor het genereren van nieuwe ideeën, het delen van kennis en het analyseren van opties voor actie. Tot slot stelt de Inclusion Circle deelnemers in staat om contact te maken met elkaar en met het grotere geheel door vragen te stellen aan de collectieve intelligentie van de groep. Op basis van deze ervaring is het Territorial Coaching Centre van plan uit te breiden naar een breder scala aan uitdagingen waarmee lokale gemeenschappen in de Kaolack-regio worden geconfronteerd.
Dr. Theresia Gunawan, innovatiedeskundige en docent aan de Katholieke Universiteit Parahyangan in Bandung, Indonesië, beschreef hoe co-creatie is gebruikt om duurzame innovaties te ontwikkelen voor het voedselsysteem van Bandung, dat voor zijn voedselvoorziening afhankelijk is van externe gebieden en te kampen heeft met ondervoeding en stunting bij kinderen.
Om deze problemen aan te pakken werd een Bandung Food Smart City multistakeholderproces opgezet met behulp van de 'Pentahelix'-methodologie, waarbij de vijf belangrijkste belanghebbenden betrokken waren: het stadsbestuur, de academische wereld, ngo's, de particuliere sector, burgers en de media, om gezamenlijk voedselzekerheidsproblemen aan te pakken en bij te dragen aan de SDG-doelstelling 'Zero Hunger'. Het platform heeft een aantal innovatieve oplossingen opgeleverd, zoals het op de gemeenschap gebaseerde stadslandbouwprogramma 'Buruan Sae'. Het motto 'We grow as you wish' (Mantap - maunya tanam apa?) vat de samenwerkingsgeest van het programma goed samen. Een voorbeeld van sectoroverschrijdende samenwerking is een partnerschap met een leverancier van de overheid om land beschikbaar te stellen voor gemeenschapstuinen om werknemers van verse producten te voorzien. Er is ook een mobiele applicatie gelanceerd om hotels, restaurants en cafés met elkaar in contact te brengen om voedseloverschotten door te geven aan mensen in nood.
In Benin is burgerparticipatie in het lokale bestuur van oudsher beperkt gebleven tot het delen van informatie, waarbij co-creatie en beleidsvorming grotendeels werden verwaarloosd. Franck Kinninvo, een expert op het gebied van decentralisatie en communicatie, gebruikte de 'open gemeente'-benadering van Copargo, een gemeente in het noorden van het land, als casestudy om de staat van burgerparticipatie in gemeentelijke aangelegenheden te bespreken.
De nationale structurele hervorming van Benin erkent dat lokale overheden een cruciale rol spelen in de basisdemocratie. In Copargo hebben de lokale overheden gekozen voor een proactieve aanpak om burgerparticipatie uit te breiden tot meer dan alleen verantwoording afleggen, door de invoering van gedeeltelijke participatieve budgettering, een uitgebreid proces dat decreten, financiële toewijzing en fora op districts- en gemeentelijk niveau omvat. De participatieve budgettering verliep als volgt: 1) vertegenwoordigers van de gemeente hielden enquêtes op dorpsniveau om inzicht te krijgen in de behoeften van de gemeenschap, 2) deze behoeften werden verzameld op districts- of wijkniveau en geprioriteerd door middel van forums en stemming, en 3) de uiteindelijke selectie van te financieren initiatieven op gemeenschapsniveau was gebaseerd op de beschikbare middelen.