De dreiging van cybercriminaliteit nam gestaag toe in de afgelopen jaren en ook lokale besturen zijn niet zonder risico. Het is belangrijke om de nodige IT-beschermingsmaatregelen in te voeren om cybercrime te weren, maar de mens is en blijft de zwakste schakel. Het is daarom belangrijk dat niet alleen lokale IT-medewerkers, maar ook het personeel zonder IT-technische achtergrond de risico's van cybercriminaliteit begrijpen, zodat ze hun gedrag kunnen aanpassen.
Tijdens het webinar 'De Cyber Arena: cyberveiligheid voor lokale medewerkers zonder IT-achtergrond' illustreert KU Leuven professor Vincent Naessens aan de hand van concrete voorbeelden wat voor impact cybercriminaliteit kan hebben ,en op welke wijze lokale besturen en medewerkers de activiteiten van hackers kunnen bemoeilijken. Deze sessie kan gebruikt worden om te sensibiliseren over cyberveiligheid bij medewerkers die gebruik maken van digitale systemen en toepassingen.
(Her)bekijk het webinar
Presentatie en bronmateriaal
- Je kan de PowerPoint-presentatie downloaden via deze link.
- Deze presentatie baseert zich deels op de gelijknamige publicatie van prof. Vincent Naessens. Klik hier voor meer info.
Nuttige links
Tijdens het webinar wijst professer Naessens op het belang van reguliere testen om mogelijke zwakke plekken in de IT-omgeving en bredere organisatie op te sporen. Lokale besturen kunnen beroep doen op onderstaande initiatieven om deze aanbeveling in de praktijk te brengen:
- Traject Ethisch Hacken: In samenwerking met Howest bieden we een gratis samenwerking met ethische hackers samen die gedurende enkele dagen je lokaal bestuur doorlichten en aanbevelingen formulieren. Inschrijven kan via deze link.
- ICT-veiligheidsaudits met cofinanciering: Daarnaast kunnen lokale besturen intekenen op een professionele ICT-veiligheidsaudit met cofinanicering via Audit Vlaanderen. Voor meer informatie bij dit aanbod kan je hier terecht.