Het conformiteitsattest is een officiële verklaring dat de woning of kamer voldoet aan de normen inzake veiligheid, gezondheid en kwaliteit die de Vlaamse Wooncode oplegt. Het is logischerwijze gekoppeld aan de opheffing van een ongeschikt- en onbewoonbaarverklaring.
De burgemeester is bevoegd voor de afgifte van het conformiteitsattest. Het attest is niet verplicht, specifieke situaties (zoals na een onbewoon- of ongeschiktverklaring) buiten beschouwing gelaten. Maar de gemeenteraad kan dit door een gemeentelijke verordening wel verplichten, zowel voor woningen als voor kamers. Meer en meer gemeenten verplichten het conformiteitsattest of beperken de geldigheidsduur ervan.
Het onderzoek naar de conformiteit van de woning zal meestal worden uitgevoerd door woningcontroleurs die de burgemeester heeft aangesteld. Dit kunnen dus ook personeelsleden van een intergemeentelijk samenwerkingsverband zijn. Een conformiteitsonderzoek kan ook gebeuren door een gewestelijk ambtenaar van het agentschap Wonen in Vlaanderen of door een wooninspecteur. Van het onderzoek wordt een verslag opgemaakt dat de eventuele gebreken indeelt in drie categoriën, naargelang de ernst van het gebrek:
- Gebreken van categorie I zijn kleine gebreken die de levensomstandigheden van de bewoners negatief beïnvloeden of die potentieel kunnen uitgroeien tot ernstige gebreken.Als er de woning meer dan 6 gebreken categorie I heeft, zal de woning automatisch een gebrek categorie II krijgen
- Gebreken van categorie II zijn ernstige gebreken die de levensomstandigheden van de bewoners negatief beïnvloeden maar die geen direct gevaar vormen voor hun veiligheid of gezondheid, waardoor de woning niet in aanmerking zou komen voor bewoning.
- Gebreken van categorie III: zijn ernstige gebreken die mensonwaardige levensomstandigheden veroorzaken of die een direct gevaar vormen voor de veiligheid of de gezondheid van de bewoners, waardoor de woning niet in aanmerking komt voor bewoning.
Een woning krijgt een conformiteitsattest als ze geen gebreken heeft van categorie II of III en dus conform is.
Het attest is in principe maximaal tien jaar geldig, ongeacht de woning of kamer wordt verkocht of opnieuw wordt verhuurd. De gemeenteraad kan ook een andere geldigheidsduur vaststellen, met een maximum van 10 jaar. Het conformiteitsattest vervalt dus in principe na 10 jaar. Ook als de woning onbewoonbaar verklaard werd, zowel op basis van de Vlaamse Wooncode als op basis van art 135 van de Nieuwe Gemeentewet, als na een proces-verbaal van de woninginspectie, wordt het conformiteitsattest opgeheven.
De gemeente kan een vergoeding vragen voor het uitvoeren van een conformiteitsattest. De vergoeding bedraagt maximaal 200 euro per onderzochte woning (= per opgemaakt technisch verslag) en is beperkt tot de werkelijke kosten. Dat bedrag wordt jaarlijks op 1 januari geïndexeerd. Voor het eerste conformiteitsonderzoek in het kader van een waarschuwingsprocedure of een procedure tot ongeschikt- en onbewoonbaarverklaring mag de gemeente geen vergoeding vragen.
Ben je lokaal mandataris of werk je voor een lokaal bestuur en heb je vragen over het conformiteitsattest, neem dan contact op met Joris Deleenheer