Buurtgerichte zorg is een organisatiemodel voor een straat, buurt, wijk of gemeente om geïntegreerde zorg aan te bieden in die straat/ buurt/wijk/ gemeente. In dit organisatiemodel staat de buurtzorgregie centraal.
De buurtzorgregie omvat 8 functies:
Al naargelang de schaal, voer je de regie voor elk van deze functies op straat-, buurt-, wijk- of gemeentelijk niveau, of zelfs bovenlokaal.
Buurtgerichte zorg in relatie tot eerstelijnszorg
Buurtgerichte zorg in relatie tot Geïntegreerd Breed Onthaal
Rol van het lokaal bestuur
Het lokaal bestuur kan zelf buurtgerichte zorg organiseren op haar grondgebied. Het lokaal bestuur voert zelf de regie, of delegeert de regie naar een partner: een middenveldorganisatie of een burgerinitiatief. Als de lokale overheid zelf de regie in handen neemt, stelt de gemeente één of meerdere buurtzorgregisseurs aan die buurtgerichte zorg organiseren. Zo'n buurtzorgregisseur kan bv. een maatschappelijk werker zijn in het OCMW. In kleine gemeenten of buurten kan de buurtzorgregisseur zelfs een gewone man of vrouw uit de straat zijn, die zich op de straat of op de buurt betrokken voelt en als brugfiguur fungeert. Daarnaast zijn er ook praktijken - wanneer de gemeenten te klein zijn - waarin de buurtzorgregie bovenlokaal wordt gevoerd. Dat is bijvoorbeeld het geval in de Westhoek.
Of het lokaal bestuur de regie zelf voert, of delegeert: in beide gevallen blijft het lokaal bestuur eindverantwoordelijk voor de regie, zoals het decreet Lokaal Sociaal Beleid voorschrijft.
Sommige lokale besturen opteren ervoor om niet zelf buurtgerichte zorg te organiseren op hun grondgebied en/ of de regie daarover te voeren. Ze delegeren dat bv. naar het middenveld, om het middenveld beter te betrekken, op gelijkwaardige basis, met erkenning van ieders expertise. Dan neemt het lokaal bestuur de rol op van ondersteuner/ facilitator. Soms is het ook een strategie om zelf meer expertise te verwerven.
Het lokaal bestuur blijft als regisseur van het lokaal sociaal beleid wel eindverantwoordelijke.
Er zijn ook praktijken waarin actieve, geëngageerde burgers het initiatief nemen. Ook dan neemt het lokaal bestuur de rol op van ondersteuner/ facilitator en blijft het ook hier als regisseur van het lokaal sociaal beleid eindverantwoordelijke.
Het lokaal bestuur activeert zo nog meer lokale krachten, waardoor het lokaal bestuur nog beter zijn maatschappelijke opdracht kan waarmaken.
Wat doet de VVSG voor de lokale besturen?