Stad Brugge focust met haar stedenbandpartner Ebolowa op duurzame voedselsystemen. Ze neemt deel aan het AfriFoodLinks programma.

Brugge & Ebolowa: duurzaam chocoladepartnerschap

De stad Brugge heeft een partnerschap met Ebolowa, een provinciehoofdstad in een cacaorijke streek in het Zuiden van Kameroen. Ebolowa en Brugge zijn beiden Fair Trade en chocoladesteden. De chocoladesector kampt echter met grote uitdagingen zoals ontbossing, kinderarbeid, te lage lonen en slechte werkomstandigheden. Door een concrete samenwerking met de Brugse Chocoladegilde en cacaocoöperatie Bityili in Ebolowa willen beide stadbesturen bijdragen aan de transitie naar meer duurzame chocolade.

Vanuit het partnerschap wordt ingezet op sensibilisering, uitwisseling met andere coöperaties, vorming en logistieke ondersteuning van cacaoproducenten om meer duurzame productie mogelijk te maken. Op die manier wordt ook bijgedragen aan een hoger inkomen voor de cacaoboeren. Daarnaast wordt ingezet op de transformatie van cacao in nevenproducten (olie, zeep, chocolade) voor de lokale en regionale markt.

Brugge heeft een eigen stadschocolade, ‘Sjokla’, gemaakt van fairtradecacao die de Gilde van Brugse Chocolatiers produceert. Een deel van de opbrengst gaat naar projecten in Ebolowa en momenteel wordt onderzocht of het haalbaar is om de ‘Sjokla’ te vervaardigen met cacao uit de partnerstad. Met dit stadsproduct wil de stad Brugge het belang van duurzame chocolade en het respect voor het ambacht van de cacaoproducent en de chocolatier onderstrepen. Hiertoe werd door marketingstudenten van de hogeschool Howest in kaart gebracht hoe de Bruggelingen en de Brugse chocoladesector tegenover duurzame chocolade staan. Op basis van deze info worden acties opgezet om duurzame cacao en chocolade op de kaart te zetten.

Het project verloopt volgens een multi-stakeholdermodel waarbij lokaal samengewerkt wordt met de Brugse chocoladegilde voor de productie en verkoop van 'Sjokla' en met Oxfam en het chocolademuseum Choco-Story voor de sensibiliserende acties rond duurzame chocolade. Hotelschool Ter Groene Poorte en de landbouwschool in Ebolowa organiseren samen ook masterclasses rond duurzame cacao.

AfriFOODlinks

Het AfriFOODlinks-programma startte in december 2022 en wordt door de EU gefinancierd. Het project wordt gecoördineerd door ICLEI Afrika en brengt 26 partners uit de hele wereld samen om de voedselzekerheid en stedelijke duurzaamheid in 65 steden in Afrika en Europa te verbeteren. Hiervoor legt het programma zich toe op de volgende strategieën:

  1. Het toepassen van een stedelijke voedselsysteemlens om verschuivingen naar gezonde, duurzame voeding te bevorderen
  2. Transformatie van stedelijke voedselomgevingen door sociaal-technische experimenten
  3. Bevorderen van een inclusief multi-actoren beleid om ambtenaren, kleine ondernemingen en gemeenschappen in staat te stellen hun voedselsystemen zelf vorm te geven
  4. Ondersteuning van agro-voedingsbedrijven die geleid worden door vrouwen en jongeren ter bevordering van lokale waarde toevoeging en inclusieve economische participatie

AfriFOODlinks investeert in verandering van het voedselsysteem in 5 Afrikaanse Hub Steden en betrekt 10 Afrikaanse en 5 Europese Sharing Cities om samen met hen te leren van elkaar, hun innovaties op het gebied van voedselsystemen te delen en samen proefprojecten op te zetten die in elke Sharing City kunnen worden uitgevoerd.

De stad Brugge is één van deze Sharing Cities en betrokken bij het ‘Food Smart Cities for Development Project’ dat eveneens gefinancierd wordt door de EU in het kader van het DEAR-programma (development education and awareness raising). Door haar betrokkenheid in beide programma’s kon Brugge deelnemen aan de werksessie van het Milan Urban Food Policy Pact, een globaal netwerk rond duurzame voedselsystemen. Londen, Frankfurt, New York, Chicago, Melbourne, Amsterdam, Barcelona, Dakar, Osaka, Moscow en Tel Aviv zijn enkele grote namen die meewerken aan dit pact.