pexels-anna-tarazevich-5527700.jpg
Provider image

Verschillende acties die medewerkers en inwoners helpen in het omgaan met interculturaliteit, informatie-uitwisseling verbeteren en gelijke kansen bevorderen. 

Categorie

Visie, organisatie & ontwikkeling

Doelen

  • Ervoor zorgen dat medewerkers weten hoe ze moeten omgaan met culturele diversiteit.
  • Sociale projecten ondersteunen die gelijke kansen bevorderen.
  • Nadenken over cruciale vraagstukken zoals superdiversiteit.
  • De doorstroom van werkzoekenden naar de arbeidsmarkt verbeteren.

Doelgroep

Alle inwoners

 

Beschrijving

Verschillende beleidsondersteunendeacties die medewerkers en inwoners helpen in het omgaan met interculturaliteit. Ook informatie-uitwisseling verbeteren en gelijke kansen bevorderen staan centraal. 

Succesfactoren

  • Een expert/deskundige aanstellen op vlak van diversiteit en interculturaliteit helpt medewerkers omgaan met inwoners van buitenlandse herkomst en hun noden.
  • Door een participatieve aanpak te hanteren, kan men een aanbod uitwerken gebaseerd op reële noden en het structureel aanpakken van drempels.

Uitdagingen

  • Het aanbod van gemeenten is dikwijls voornamelijk in het Nederlands waardoor de initiatieven niet altijd personen met een migratieachtergrond bereiken.
  • Culturele verschillen zorgen ervoor dat burgers elkaar niet altijd begrijpen.
  • Initiatieven zijn vaak projectmatig en hanteren een tijdelijke aanpak.

Deze praktijk in

Oostende

De asielcrisis in 2015 bezorgde Oostende nieuwe inwoners. Mensen uit verschillende hoeken van de wereld zochten een nieuwe thuis in Oostende. Dit zorgde voor heel wat vragen, opmerkingen en extra noden bij de intermediairen in Oostende. Daarom besloot het stadsbestuur om een intercultureel deskundige bij de dienst ‘Mens & Maatschappij’ aan te werven. Deze werkt op verschillende manieren en op verschillende niveaus, door bijvoorbeeld het verstrekken van informatie, casusbesprekingen, vormingen interculturaliteit en migratie, stuurgroepen, etc.

Meer info: Intercultureel deskundige

ContactAnushik.Matevosian@oostende.be

Vilvoorde

 Vilvoorde heeft verschillende initiatieven om gelijke kansen te bevorderen, waaronder:

  • Structureel overleg georganiseerd tussen de jongeren, de burgemeester, de lokale politie en vertegenwoordigers van gemeente. Tijdens deze bijeenkomsten wordt nagedacht over manieren waarop er in de gemeente meer kansen voor jongeren gecreëerd kunnen worden op vlak van onderwijs, werk, vrije tijd, etc.
  • Een projectfonds waartoe verenigingen voorstellen kunnen indienen met projecten die gericht zijn op gelijke kansen en sociale cohesie.
  • Een interlevensbeschouwelijk platform.
  • Het project Boekenstoet rekruteert vrijwilligers die, bij gezinnen waar (Nederlandse) taalstimulering bij de kinderen aan de orde is, gaan voorlezen aan de kinderen.

Roeselare

Elk Telt - Subsidies welzijnsbeleid: Deze subsidie biedt ondersteuning aan sociale projecten die gelijke kansen bevorderen in Roeselare, op vlak van opvoeding, onderwijs, werken, wonen, vrije tijd en sociale relaties, gezondheid en inkomen. Deze sociale projecten komen tegemoet aan noden en behoeften van mensen in maatschappelijk kwetsbare posities in Roeselare.

Contactsoetkin.neirynck@roeselare.be

Gent

Gent Over Morgen : Een jaar lang hebben in 2017 meer dan 300 medewerkers van Groep Gent samengezeten om na te denken over de grootste uitdagingen voor de stad. Eén van deze uitdagingen was ‘superdiversiteit’. Deze grootschalige denkoefening resulteerde in een inspiratienota met concrete beleidsopties voor de Stad en de volgende bestuursploeg.

Contactannelore.raman@stad.gent

Onder meer Boechout, Ardooie, Edegem, Antwerpen

  • Onder meer Ardooie, Edegem en Antwerpen gebruikten het Vormingsfonds Kinderopvang om vormingen omtrent interculturaliteit en diversiteit te organiseren voor de kinderbegeleiders.
  • In Ardooie  kwam men  tot verschillende acties:
    • De kinderbegeleiders gebruiken nu bij inschrijving van anderstaligen een pictogrammenwoordenboekje en zijn daar erg enthousiast over
    • In de zomervakantie wordt gewerkt met een themaweek ‘Wij vliegen naar…’ waarin diversiteit en cultuur ter sprake komen.
  • In Boechout organiseerde de coördinator buitenschoolse kinderopvang en de vzw Kinderopvang dienst (Hove)  een bezoek aan het asielcentrum. Als de kinderbegeleiders meer weten over de achtergrond van deze kinderen, zullen zij ook meer begrip voor hen tonen in de opvang. En als ze meer weten over de leefomstandigheden van die kinderen, kunnen ze ook beter aangepaste activiteiten plannen.

Sint-Katelijne-Waver

Begin 2019 startte een interne werkgroep om te zoeken naar participatiepraktijken.

Menen

Werkgroep tewerkstelling: De verschillende partners van de werkgroep (VDAB, AgII, partners uit de sociale economie) wisselen informatie uit, stemmen hun dienstverlening op elkaar af en detecteren barrières. Ze organiseren concrete acties en evenementen die gericht zijn op een betere afstemming tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt.

Beleidsdomeinen

Personeelsbeleid, Ontmoeting & participatie, Inclusieve vrije tijd, Taalbeleid, Levensbeschouwing

Staat jouw praktijk nog niet in de databank? Vul dan deze fiche in.

Deze databank bouwen we samen met jullie! Wil je een wijziging, foto, update of opmerking doorgeven? Mail samenleven@vvsg.be.