Antwerpen verbindt migratie met internationale samenwerking

De stad Antwerpen steunt via een breed netwerk van lokale actoren ontwikkelingsprojecten in Congo, Ghana, Senegal en Marokko. Het gaat hierbij onder andere om diasporaverenigingen, hogescholen, het bedrijfsleven alsook lokale partners in het Globale Zuiden. De stad ondersteunt inhoudelijk, financieel en brengt verenigingen in contact met relevante partners. Een schoolvoorbeeld vormen de projecten die de ngo FOS samen met de Ghanese koepelorganisatie Ghana Council realiseert. Het betreft een samenwerkingsverband tussen alle pijlers van ontwikkelingssamenwerking (een ngo, de Vlaamse overheid onder de vorm van Partnerschap Water voor Ontwikkeling, Vlaamse bedrijven, 4de pijlerinitiatieven, de studenten van Humasol, een lokale Ghanese ngo en verschillende Ghanese bestuursniveaus: chiefs, district officers,…). Samen bouwen zij in Ghana stelselmatig een betere watervoorziening uit die duurzaam verankerd is, zowel op vlak van klimaat (met zonnepanelen) als op sociaal vlak door de installatie van watercomité's.

Stad Antwerpen beschouwt de diasporaorganisaties als een cruciale schakel tussen de Antwerpse partners van het project en de lokale actoren. Zij kunnen als geen ander de lokale noden capteren en samen met de lokale partners prioriteiten stellen. Ze hebben de nodige interculturele competenties en beschikken over lokale netwerken. Door samen te werken met diverse partners bouwen ze bruggen tussen Antwerpen en hun herkomstland. Op die manier wil Antwerpen sociale cohesie en mondiale rechtvaardigheid zowel in het Globale Zuiden als in Antwerpen bevorderen. Deze vorm van indirecte samenwerking legt een concrete link tussen migratie en mondiale samenwerking en brengt de gemeenschappen dichter bij het Antwerpse stadsbestuur, waardoor ook de noden van de gemeenschap zelf beter bevraagd en gehoord kunnen worden. Deze win-win vormt een belangrijke meerwaarde voor stad Antwerpen en een erkenning voor de migranten die zich inzetten voor gestructureerde ontwikkelingsprojecten in plaats van enkel remittances te sturen.

Stad Antwerpen stimuleert bovendien de universiteit en hogescholen om samen te werken met de diasporaverenigingen bij het organiseren van stages en docentenuitwisseling. De lokale partnervereniging legt dan contacten, zorgt voor verblijfplaatsen en transport.