Samenleven in een superdiverse stad of gemeente is niet altijd vanzelfsprekend, maar lokale besturen hebben de oplossingen in huis. Ze zorgen ervoor dat iedereen zich thuis voelt in de gemeente, en dat iedereen kan meeschrijven aan een gemeenschappelijk verhaal. Hoe lokale besturen dit doen, vind je in deze praktijkendatabank.

Waarom een praktijkendatabank Samenleven in Diversiteit?

De samenleving is superdivers geworden. Dit uit zich op meerdere vlakken, zoals gezinsvormen, levensstijlen, levensbeschouwing, gender, leeftijd, capaciteit, seksuele geaardheid en etnisch-culturele identiteit.

Door op zoek te gaan naar wat mensen bindt, naar een gedeelde toekomst, kunnen steden en gemeenten ervoor zorgen dat iedereen zich thuis voelt in de gemeente, met respect voor elkaars eigenheid. De lokale praktijk barst van de goede initiatieven om lokale diversiteitsuitdagingen om te buigen naar lokaal samenleven. Met deze databank inspireren we lokale besturen om met diversiteit aan de slag te gaan.

Deze praktijkendatabank biedt inspiratie voor een inclusief diversiteitsbeleid. Inclusief beleid bestaat uit initiatieven voor iedereen, maar soms zijn specifieke maatregelen nodig. In deze databank vind je vooral initiatieven die het samenleven bevorderen tussen Vlamingen met verschillende etnisch-culturele achtergronden maar ook initiatieven die andere gelijke kansen aspecten bevorderen.

Overzicht praktijken Samenleven in diversiteit

Jouw lokale praktijk?

Staat jouw praktijk nog niet in de databank? Vul dan deze fiche in.

Deze databank bouwen we samen met jullie! Wil je een wijziging, foto, update of opmerking doorgeven? Mail samenleven@vvsg.be.

Praktijken Plan Samenleven

Met het Plan Samenleven wil de Vlaamse overheid lokale besturen ondersteunen om samenleven in diversiteit te bevorderen. Het Plan Samenleven bevat 7 doelstellingen met 24 acties, die lokale besturen zelf inhoudelijk kunnen invullen. Op de website van Plan Samenleven vind je, per actie, ook heel wat goede initiatieven van lokale besturen.