Klimaattafels met Check-je-huis


Algemeen


Initiatiefnemer
Antwerpen
Type project
Hernieuwbare energie: zonne-energie
Energie-efficiëntie
(Collectieve) renovatie
Adaptatie

Betrokken gemeente / provincie / intercommunale
Antwerpen
Adres
Grote Markt 1, Antwerpen

Korte omschrijving

Energiehuis Antwerpen organiseerde in het kader van het LEKP een reeks klimaattafels. Deze zijn opgezet als renovatiemarkten, met digitale tegenhanger antwerpenrenoveert.be en check je huis. Dit past in een bredere campagne onder de noemer ‘Antwerpen renoveert. Jij ook?’. 


Omschrijving


Wat is er gebeurd?

Er werd 12 renovatiemarkten als klimaattafels - minstens 1 per district - georganiseerd tussen 20 april en 30 mei 2024. Alle inwoners werden per brief uitgenodigd en via meerdere kanalen werd over de renovatiemarkten gecommuniceerd. Elke markt had 3 onderdelen: een expo met infopanelen over huizen respectievelijk appartementsgebouwen, een programma van infosessies, op maat van de wijk of district en 5 adviesloketten voor individueel advies met keuze tussen energie/energierenovatie advies, technisch renovatieadvies of groenadvies. Voor dit advies werd ook gebruik gemaakt van de tool ‘Check-je-huis’, ontwikkeld door stad Gent en sinds kort open source beschikbaar gesteld door VVSG. Met deze tool kan de burger zelf een inschatting van het EPC-label maken en een investeringsplan samenstellen. 


Waarom is het gebeurd?

De klimaattafels zijn een actiepunt uit LEKP 2.0 en 2.1, en zijn een manier om (extra) mensen aan te zetten tot renovatie en mensen te informeren, in interactie te gaan en advies op maat te bieden. Ook andere werven van het LEKP kwamen aan bod, zoals ontharding en vergroenen, regenwaterrecuperatie/infiltratie, bomen aanplanten,…


Werd de beoogde output gerealiseerd?

Er werden op de 12 momenten meer dan 1000 bezoekers geteld, met 426 individuele adviesgesprekken (deze waren volgeboekt). Op de campagnewebsite waren bij opmaak van deze fiche al 76.000 weergaven en de Check-je-huis tool werd al bijna 6.000 keer gebruikt. Bij het energiehuis zijn de adviesvragen sindsdien ongeveer verdubbeld. 


Extra informatie


Status van het project
Afgelopen
Startdatum
20-04-2024
Einddatum
30-05-2024
Budget
€250 000 - €500 000
Financiering
Met Vlaamse subsidies (50%)
Externe partners
mediabedrijf en evenementenbureau
Samenwerkingen
De renovatiemarkten waren een tijdelijke organisatie, maar de website en check je huis tool blijven lopen.
Gemeentelijke diensten
energiehuis AG Energiebesparingsfonds Antwerpen

Geleerde lessen


Uitdagingen

De beste kanalen zoeken om de burgers – in alle diversiteit - uit te nodigen.


Succesfactoren

De check-je-huis tool is een intelligent instrument dat heel intuïtief is in gebruik en waar slimme statistiek achter zit, waardoor de burger een inschatting van EPC-label opmaakt en een renovatie investeringsplan kan opstellen. Dat is vooral als een startpunt van gesprek te zien.

Het advies op maat werkt bijzonder goed, maar is arbeidsintensief.


Tips voor andere gemeenten

Conclusies voor Check-je-huis: eerste ervaringen zijn positief, stad kan eigen accenten leggen. Digitaal vaardige mensen kunnen zelf aan de slag met de tool, wie dat minder is, kwam eerder langs op de klimaattafels.

Conclusies voor renovatiemarkten: de adviesgesprekken waren het populairst en ook over alle thema’s (breed oriënterend, specifiek technisch advies over energierenovatie of groenadvies).


Contact


Extra contactinformatie

E-mailadres: jan.meuleman@antwerpen.be

Telefoonnummer: 03/2170811


Media