7. We werken samen met andere gemeenten: We verspreiden onze goede praktijken via communicatie met andere lokale besturen. We werken samen voor het opzetten van kortere toeleveringsketens, voor het vermijden van voedseloverschotten (recupererende gemeenten en ‘ontvangende’ gemeenten), in het kader van een streekidentiteit, … “Zo is de provincie Oost-Vlaanderen aan de slag met een voedselplan voor de provincie. Ook de intercommunale Interwaas zet via het klimaatteam in op een regionale voedselstrategie
8. We zetten in op de (voedsel)omgeving van onze meest kwetsbare doelgroepen. Kinderen, ouderen, zieken, sociaal-economisch kwestbare groepen hebben de meeste baten bij gezonde en duurzame voeding. We investeren in ruimtelijke interventies om een gezonde voedselomgeving vorm te geven. “Zo heeft Sint-Truiden 11 interventies gedetecteerd, o.a. een markt aan een schoolomgeving, collectieve moestuin met deelkeuken en een schoolrestaurant openstellen voor de buurt”.
9. We gebruiken het VVSG kookboek bij het opzetten of optimaliseren van ons voedselbeleid. Als lokaal bestuur willen we onze rol opnemen in een duurzaam voedselsysteem en vinden we inspiratie, een stappenplan en praktijkvoorbeelden om onze engagementen in te vullen via het VVSG-kookboek en de VVSG website omtrent lokaal voedselbeleid.